Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Csodálatos természet!

Nyár eleje óta tart a Vasárnapi Kisalföld és a kisalfold.hu közös játéka, mellyel megyénk természeti értékeire igyekszünk felhívni a figyelmet. Az első fordulóban több mint hatvan jelölés érkezett olvasóinktól, közülük szakmai zsűrink huszonegyet tartott érdemesnek a mindent eldöntő harmadik körre.
Iváni erdős puszta-rét – Gazdag futóbogár-közösség

A Répce vidékéhez tartozó élőhely Iván és Csáfordjánosfa községek között fekszik. A terület része a Nemzetközi Ökológiai és a Natura 2000 Hálózatnak egyaránt. Jelenleg folyik a természetvédelmi területté nyilvánítása.

A szóban forgó élőhely a kontinentális erdős, sztyeppnövényzet egyik nyugati maradványfoltja. Több védett növényfajnak ad otthont, mint például a sziki kocsord, az agárkosbor, a hússzínű ujjaskosbor, a keskenylevelű tüdőfű.

A terület bővelkedik apró ízeltlábúakban is. Lábunk alatt futkosnak a nyolclábú ragadozó farkaspókok. Gazdag futóbogár-közösséggel szintén találkozhatunk itt, melyek között több védett fajt is megpillanthatunk. A területen ezenkívül változatos kétéltű-, hüllő- és madárfaunára lelhetünk.

Iváni-erdőspuszta-rétÁsványrárói holtág – Érzékeny élőhely

Szigetköz ásványrárói szakaszának értékes élőhelyegyüttesei a két keményfás társulás: az égerliget és a tölgy-kőris-szil ligeterdő. Az égerligetek napjainkra szinte teljesen eltűntek a hullámtérről. A mentett oldalon, a rárói erdőben találkozhatunk ezzel a társulással. Nagyon érzékeny élőhely, a túlzott bolygatások miatt egyre nagyobb területen jelennek meg olyan fajok itt, melyek idegen származású gyomok. A tölgy-kőris-szil ligeterdők főként a Felső-Szigetközre jellemzőek. Az Alsó-Szigetközben szintén szép állományt találhatunk Ásványráró térségében. A területen sok védett növényfajjal találkozhatunk: nyári tőzikével, békakonttyal, kétlevelű sarkvirággal.

Ásványrárói-holtág rendszerLipóti Holt-Duna – Láp- és mocsárrétek

A településhez tartozó Duna-ág mentett oldalán hatalmas összefüggő nádrengeteget találunk. Itt több, jellegzetesen nádhoz kötődő madárfaj is él. Fészkel a szárcsa, gyakori a vízityúk, a kis vöcsök és a búbos vöcsök. A nádas bővelkedik apró énekesmadarakban is. Hajnalban hallhatjuk a különböző a nádiposzáták, a barkóscinegék és a nádi tücsökmadár énekét.

A nádasrengeteget a magasabb térszínen a magas sásos társulások, ezeket pedig a nedves rétek váltják fel. Kiemelkedő természetvédelmi értékeket hordoznak a láp- és mocsárrétek, melyek bővelkednek védett fajokban: gyapjúsás, szibériai nőszirom, hússzínű ujjaskosbor.

A Holt-Duna része a több tízhektáros morotvató. A legmélyebb szakaszon békalencsés hínárvegetációt, míg a sekélyebb részeken tündérrózsás társulást láthatunk.

Lipóti Holt-DunaÉgeres – Osli

A fokozottan védett élőhelyet a Rábca mentén, Osli község határában találjuk meg. Nevét a csíkhalról kapta. A réti csík ugyanis előnyben részesítette az időszakosan vízzel borított mocsarakat, puhafa ligeterdőket. Régen a halászat külön ága, a csíkászat foglalkozott e kis halfaj fogásával és értékesítésével. Mára a halászat ezen egyedi formája megszűnt, míg a réti csík állománya is drasztikusan lecsökkent, s napjainkra védett fajjá „lépett előre".

Az égerláperdő a Hanság legjellegzetesebb erdőtársulása. Egyik érdekessége, hogy a fák támasztógyökérrel kapaszkodnak a tőzegtalajba. A gyökerek közt feltörő mocsári pajzsika, szálkás pajzsika, nyúlánk sás, csalán, sárga kúpvirág buja szövevényéből a fákra felkúszó komló indái ősi képet kölcsönöznek a tájnak.

Itt található hazánk egyik legjelentősebb szürkegém-telepe. Ezen az élőhelyen fészkel továbbá a szem elé nagyon ritkán kerülő, fokozottan védett bakcsó is.

Csíkos-égeres (Osli)Túzok - Egymillió forintos madár

A világszerte veszélyeztetett túzok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) címermadara. Sajnos mostanra egész Európában megfogyatkozott, több országból pedig ki is pusztult. Hazánkban a Tiszántúlon vannak még jelentősebb állományai; hasonlóan ezekhez a maroknyi hansági és lajtai populációkat is figyelmes természetvédelmi intézkedések mellett sikerült idáig fenntartani. A faj 1970-ben vált védetté, ma már fokozottan védett, a legmagasabb természetvédelmi értékű kategó-riába tartozik, ami kereken egymillió forint.

Tavasszal lehetünk figyelmesek a párválasztásukra, az úgynevezett dürgésükre. Ezután a tojó a földre épített fészekbe teszi le tojásait. A nagyméretű madár egyaránt fogyaszt növényi és állati eredetű táplálékot, magvakat, leveleket, hajtásokat, bogarakat, egyenesszárnyúakat, hernyókat. A Kárpát-medencében élő populáció általában nem vonul, így a természetbarátok többnyire télen is találkozhatnak e különleges madárral.

Csajkavirág – Vigyázni a borzasra!

A kertekből jól ismert pillangósok közé tartozik a csajkavirág. Megjelenése első látásra nem hordoz különösebb érdekességeket. Figyelmesebben megnézve azonban láthatjuk, hogy a felálló szárú növényke teljes felületén erőteljesen borzas. 1–1,5 cm hosszúságú, világossárga színű virága van.

A növény május elejétől júliusig is virágozhat, majd utána hozza a bor-
sóéhoz hasonló, szálas-hosszúkás, bársonyosan szőrös hüvelytermését. A növény elsősorban mészkedvelő, pusztafüves lejtőkön, lösz- és homokpusztákon fordul elő.

Megyénkben a Győr és Gönyű környéki, homokos területeken nagy tömegben találkozhatunk vele. Azért kell óvnunk ezt – az egyébként is törvényes oltalom alatt álló – növényünket, mivel hazánk legjelentősebb populációit tudhatjuk magunkénak.

CsajkavirágJobaházi tölgyfa

Hazánk természeti értékei között nagy hangsúlyt kapnak az egyéni, helyi természeti értékek, mint például a fasorok, facsoportok vagy a magányos fák. Ilyen magányos fa a jobaházi tölgyfa is.

A volt majorság területén található példány nem tartozik a legidősebbek közé, de ahhoz, hogy egyszer majd több száz éves faként emlegessék a szomszédságában lakók, most kell felhívni rá a figyelmet és megóvni az utókor számára.

A tölgy azért már ma sem tartozik a serdülők közé, egészséges, szép, szabályos koronájú egyed. A parányi település apró ékköve, mely büszkén emelkedik a rábaközi táj fölé.

Jobaházi tölgyfa (az egykori Török-majorban)

                  Szavazzon Ön is a megye 7 csodájára! - Képszavazás itt

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémálom a Wall Streeten

72 óra, amely megrengette a világot - A gazdasági válság, amely a hét elején érte el tetőpontját,… Tovább olvasom