Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Csillagközi űrutazás

Hogyan fest majd Budapest fél évszázaddal később? Hogyan élünk majd a naprendszerünkön túli bolygókon?

Megoldható-e az élelem-utánpótlás, nyersanyag-újrahasznosítás és a bányászat a Földön kívül? – hasonló izgalmas kérdésekre keresték a választ a Távoli világok – A sci-fi mestermunkái címmel hirdetett pályázat versenyzői.

A csillagközi űrutazások iránt érdeklődőket összefogó PI Club háromezer eurós összdíjazású versenyére hat pályamű érkezett be, a legjobb alkotásokat ma a Magyar Tudományos Akadémia várbeli épületében jutalmazzák.

Távoli világok – A sci-fi mestermunkái címmel írt ki pályázatot a csillagközi űrutazások iránt érdeklődőket összefogó PI Club (www.peregrinus-interstellar.net). A versenyre egy német és egy angol, illetve négy magyar csapat nevezett be.

dr. Pacher Tibor
dr. Pacher Tibor

Sok munka, értékes ötletek

– Összességében nagyon elégedett vagyok, ugyanis mindegyik pályamű sok munkát és értékes ötleteket tartalmaz. A zsűrinek nem volt könnyű dolga a döntés meghozatalában – hangsúlyozta a versennyel kapcsolatban dr. Pacher Tibor fizikus, a pályázat szervezője. Kifejtette: a pályázók feladata egy vázlatos tervrajz készítése volt, a dizájn részletes leírásával, három vagy több kiemelt részlet kidolgozásával, valamint opcionálisan animációkat és videókat is készíthettek. A vázlatos tervrajznak egy minimum 150 négyzetméteres összterületű terepasztal elemeit kellett tartalmaznia.


Hat csapat pályázott

A pályázatra a német és angol nevezők mellett négy magyar alkotás is érkezett. Így többek közt egy 15 éves, győri tanuló, Dongó Tamás, aki jelenleg kilencedik osztályos a Jedlik-iskolában, Szigeti Ádám és Rives Dávid 17 éves gimnazisták Debrecenből, a Team Wolf’s Freedom csapat tagjai, valamint a 26 éves pilisvörösvári Fogarasy Tamás, aki a budapesti Moholy-Nagy művészeti egyetemen tanul vizuális kommunikáció szakon.

 
Budapest utópiája, disztópiája

– Örültem, hogy végre találtam egy olyan pályázatot, aminek elég nagy a tétje és még sincs semmi kritérium, ami akadályozna a jelentkezésben. Nyár közepén fogtam neki a vázlatok készítésének, Pacher Tibor segített a téma kiválasztásában, sőt, még néhány könyvet is ajánlott – magyarázza a Team Black Hole csapat tagja, a győri Dongó Tamás.

Dongó Tamás Budapest makettjét tervezte meg egy 50 évvel későbbi városkép megjelenítésével, de látható egy nagy Star Trek-űrhajó és a sarokban egy nagy fekete lyuk is.
Dongó Tamás Budapest makettjét tervezte meg egy 50 évvel későbbi városkép megjelenítésével, de látható egy nagy Star Trek-űrhajó és a sarokban egy nagy fekete lyuk is.


Eleinte időutazásról szeretett volna pályázatot készíteni, de végül egy egyveleg jött létre. A szoba egyik sarkába Budapest makettjét tervezte egy 50 évvel későbbi városkép megjelenítésével. Ezt a makettet két részre osztotta, utópiára (jó jövő) és disztópiára (rossz jövő). Mind a két részhez tartoznak nyomógombok. Megnyomásukra pár pillanatig megelevenedik a makett, mintha emberek élnének benne. A szoba közepére egy nagy Star Trek-űrhajót tervezett, a USS Enterprise-E típust. Körülötte egy buborék látható, amit az űrhajó a hipertérben való haladáshoz használ. Végül a sarokban egy nagy fekete lyukat helyezett el. Itt is található egy nyomógomb, amit ha megnyomunk, a fekete lyuk átalakul féregjárattá és egy másik galaxis tárul a szemünk elé.

Fiktív naprendszer természetes élővilággal, emberi kolóniákkal
Fogarasy Tamást régi kötődése a sci-fi műfajhoz motiválta a versenybe való beszállásra.


– Az én projektem egy fiktív, naprendszerünkön kívüli bolygót (Atropos) foglal magába, annak természetes élővilágával és az ott megjelenő emberi kolóniákkal. A hangsúly az emberiség békés térhódítására és kutatómunkájára helyeződik és a sci-fi irodalom és filmipar egy-egy nagy klasszikus alkotásából merít ötleteket. Bár egyik ilyen alkotáshoz sem köthető szervesen, a látogató sok apró részletet ismerősnek fog érezni. Az egyik cél az volt, hogy a jól ismert – akár tévében is felbukkanó – sci-fik nyelvezetét is felhasználjam, hiszen egy, a műfajban kevésbé jártas néző így tud közvetlen kapcsolatot teremteni a látottakkal. A legtöbb ilyen művel ellentétben azonban itt nincs galaktikus háború és felesleges erőszak, apróbb, kifinomultabb ötleteket próbáltam megvalósítani.

Az iparművészeti egyetem hallgatójának pályázatában láthatjuk az embereket, hogy hogyan oldanak meg alapvető problémákat, mint az élelem-utánpótlás, nyersanyag-újrahasznosítás és a bányászat. Az asztalon folyamatosan járnak a tehervonatok, kompok és robotok, míg a fejünk felett néha átsuhannak űrhajók, sőt, le is szállnak egy-két helyen. A táj több nagyobb részre van felosztva, elsőnek például egy hatalmas, emberek által épített várossal találkozunk, majd megismerjük az idegen környezet furcsa lényeit, kevésbé barátságos zónáit és végül egy misztikus tájegységet is, ahol letűnt civilizációk nyomait kutathatja a néző.

– Fontosnak tartottam, hogy az egész installációt jól összefogja az irányított világítás és a táj néhol rejtélyekbe burkolózó komponálása. Ezt a koncepciót aztán apró kis trükkökkel, effektekkel dobtam fel, majd köré építettem egy izgő-mozgó világot csupa érdekes jelenettel és humorral. Számomra a Far Worlds is inkább az emberiség űrprogramjáról szól, úgy, ahogy azt a többi terem is témájául választotta. Azonban ez a terem az, ahol a tudományt igazán színes, szórakoztató formában tálalni lehet – tette hozzá a pilisvörösvári pályázó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell-e hinni a Mikulásban?

Sokan úgy vélik, addig gyerek a gyerek, amíg lelkesen pucolja és rakja ki az ablakba a cipőjét, amíg… Tovább olvasom