Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Csellóval a legjobbak között

Ugyan még nincs harmincéves, mégis jelentős nemzetközi sikereket tudhat maga mögött a győri fiatalember, akit testvérével, Sándorral együtt a bécsiek az év művészévé választottak.
A díjjal együtt tucatnyi koncertmeghívás és lemezfelvétel jár, no és az osztrák állampolgársággal is megkínálták őket. A Jávorkai testvérpár szépen megköszönte, és... maradtak magyarok, s főként győriek.

Kétszáztizenegy versenyző körül négyet választott ki a nagy tekintélyű, nemzetközi tagokból álló zsűri, végül négyen maradtak. Jávorkai Ádám, a kairói filharmonikusok dirigensével fölényesen maga mögé utasított mindenkit, második díjat ugyanis nem adtak ki, a harmadikat is inkább megosztották.

– A koncert előtt Velencében aludtam egy éjszakát, a Chezare Pollini Nagyterem is elbűvölt, jó formában is voltam, a kedvenc darabomat, Dvorák csellóversenyét játszottam, úgyhogy minden a létező legjobban összejött.

Az előzményekről annyit, hogy Jávorkai Ádám alig lehetett több mint hároméves, amikor zongorázni és csellózni tanult. A hangszerek közül azonban mindig a gordonka élvezett elsőséget, s nagyban hozzájárult mindehhez Wasztl János, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola csellótanára, aki felfigyelt a fiú kivételes tehetségére. A győri fiatalember négy éve Bécsben diplomázott, csakúgy, mint a fivére, Jávorkai Sándor, aki hegedűn tanult. Az év művésze (Artist of Year) díjat idén ők ketten kapták meg, amelyre roppant büszkék. Mindemellett udvariasan megköszönték a felajánlott osztrák állampolgárságot azzal, hogy magyarok, közelebbről pedig győriek maradnak. Újra beiratkoztak az egyetemre: a koncertezés mellett a doktorátusukat írják.

Jávorkai Ádám
Jávorkai Ádám

– Koncertlehetőségeket kaptunk, plakátokon, lemezeken szerepelünk, a jövő évi naptárunk tele van koncertekkel – tudom meg Jávorkai Ádám csellóművésztől. – Ha hívnak és tehetem, örömmel jövök most is Győrbe, a város és az itt tanultak meghatározták a jövőnket. Wasztl tanár úr úgy megszerettette velem a csellót, hogy azóta is elválaszthatatlanok vagyunk. Olyan kiváló tanáraim voltak, mint Angelika Mine, Pablo Casals tanítványa, Heinrich Schiff, Perényi Miklós, Starker János, de meghatározó volt több kiváló művész, köztük Rados Ferenc.

Jávorkai Ádám a napokban a győrieket bűvölte el csellójátékával, nagybátyja, Járóka János nagybőgőművész és sok rokon eljött a koncertjére. Háromévesen nem volt kérdés, hogy zenét tanul, alig harmincévesen pedig ki gondolta volna, hogy bekoncertezi a világot... Januárban Japánba, Koreába indulnak az Európa filharmóniával, amelynek Sándor, a fivére immár a koncertmestere, Ádám pedig a szólócsellistája. Soha nem kergettek nagy álmokat, de a gyakorlás, a kitartó munka meghozta gyümölcsét, legalábbis kiváló évet zártak, a világ legnagyobb koncerttermeiben mutatkoztak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A testvértrió újra Kelet és Nyugat között

Az elmúlt évek magyar filmjei közül a Valami Amerikát látták a legtöbben moziban, így tényleg… Tovább olvasom