Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Császárvárosi labdapüfölés

A közel 650 ezer euró összdíjazású bécsi teniszbajnokság győzteseinek listáján olyan nevek szerepelnek, mint Andre Agassi, Boris Becker, Pete Sampras vagy korunk zsenije, Roger Federer.

Helyszíni riportunkban nem csupán a fehér sport kulisszai mögé pillanthatnak, de olvashatnak arról a húszéves szerb fiatalemberről, aki egy parányi hegyi faluban vészelte át a délszláv háborút, ma mégis Federer és Nadal legnagyobb vetélytársának számít, s persze a bécsi nézők szimpátiáját is elnyerte.

A világ legjobbjainak randevúja

ATP-teniszversenyek sorában a bécsi fedett pályás bajnokságot jóindulattal is legfeljebb a közepes volumenűek közé sorolhatjuk – a pénzdíj 650 ezer euró körül mozog, mindez a top 10 játékosoknak aprópénz kategória –, a fehér sport legjobbjai mégis évről évre tiszteletüket teszik az egykori császárvárosban. Hogy miért? A versenyt remek időpontban rendezik, a szezon vége felé a világranglista első húsz helyezettje hagyományosan utolsó hajrába kezd, s minden követ megmozgat, hogy megváltsa jegyét az év legjobb nyolc játékosának randevút adó világbajnokságra. Még mielőtt személyes élménybeszámolónkba s az idei események lajstromába kezdenénk, a bécsi verseny hivatalos internetes oldalának (www.ba-ca-tennistrophy.at) segítségével repüljünk kicsit vissza a közelmúltba, s lapozzuk fel a verseny utóbbi tizenöt évének legfényesebb lapjait.

Agassi és a sült kolbász

1994-ben történt, hogy hiába várták két álló napig haptákban a szervezők Andre Agassit, az akkor még loboncos labdazsonglőr az utolsó utáni pillanatokban, vasárnap este landolt magángépével a schwechati repülőtéren. Agassi a kifutópályáról egyenesen a Stadthalléba hajtatott, ahol edzés után megállapította, hogy a bécsi szőnyegborítás borzasztóan lassú. Mindennek tetejébe a rendezők még egy épkézláb étteremben sem tudták megvendégelni Agassit – éjszaka 11 óra felé járt már az idő –, aki így szekrényajtónyi erőnléti edzője, Gil Reyes társaságában sült kolbászt vacsorázott a Mariahilfer Strassén. A weblap tanúsága szerint Agassinak igazán bejött a helyi specialitás, mint ahogy röpke hetet követően a verseny is. Az amerikai sztár jött, látott és végül tornagyőzelmet ünnepelt ’94-ben. Négy évvel később az osztrák fővárosában igazi szenzáció vált valóra. Játékra jelentkezett a sorozatban hatodik év végi világelsőségére hajtó Pete Sampras, csakhogy jócskán a hivatalos nevezési lista lezárása s a szabadkártyák kiosztása után. Tekintettel, hogy az öt szabadkártya közül négyet fiatal osztrák teniszezőknek ígértek, s ebből a versenyigazgató még Sampras kedvéért sem volt hajlandó engedni, nem maradt más hátra: az ötödik szabadkártya tulajdonosához, bizonyos Boris Beckerhez fordulni. A görög származású fenomén személyesen hívta fel korábbi nagy vetélytársát, aki mihelyst meghallotta, hogy a rekordról van szó, átengedte a hétszeres wimbledoni bajnoknak az indulás jogát. Pete Sampras a baráti gesztust 1998-ban tornagyőzelemmel hálálta meg.

„Nevesincs svájci kölyök"

Jelen sorok írója személyesen volt tanúja annak, mikor egy számára ismeretlen, enyhén zavaros tekintetű, borostás arcú, alig tizenkilenc éves fiatalember kezdett melegíteni a Stadthalle kék-vörös centerpályáján 2000-ben. Gyatra némettudásomnak hála az előttem ülő osztrák nézők párbeszédéből annyit sikerült kivennem, hogy Magnus Norman ellenfele valami „nevesincs svájci kölyök", aki „úgysem húzza sokáig" a megbízható svéd ellen. Osztrák teniszszakértőink figyelmét csupán az kerülte el, hogy a svájci srác jóformán mindent tudott a sárga bogyóval, amit teniszező tudhat. Ennek megfelelően végül nem ő kapott, hanem Roger Federer adott teniszleckét ellenfelének. S hogy ugyan miből lesz a cserebogár, legfeljebb sejteni lehetett, de az mindenesetre sporttörténeti tény, hogy korunk első számú, ma már egyenesen a sportlexikonokkal vetekedő teniszezője életében először Bécsben vívhatott ATP-tornán elődöntőt. Szintén Federerhez kapcsolódó, de már 2003-as emlék: a friss wimbledoni bajnok edzésére annyian voltak kíváncsiak, hogy a szervezők kénytelen-kelletlen engedtek a népkívánságnak – hiába, nagyot fordult a (tenisz)világ három év alatt –, s a kisebb pályán, a B csarnokban bárki kedvére megnézhette Federer tréningjét.

Szerbia ragyogó csillaga

Az idei bécsi tornán a főattrakciót a US Open döntőse, a húszéves Novak Djokovic jelentette. A Kronen Zeitung találóan írta Djokovic első fordulós mérkőzés előtt, hogy „míg Robby Ginepri luxuskörülmények között edzett Floridában a kilencvenes évek közepén, addig a Djokovic család egy hegyi kisfaluban vészelte át a délszláv háborút". Djokovic persze játszi könnyedséggel verte az öntelt jenkit, ezzel idei hatvanegyedik győzelmét aratta, ilyen mutatóval Federer sem büszkélkedhet a 2007-es szezonban. Szerbia új nemzeti hőse augusztusban Roddickot, Nadalt és Federert nem egészen három nap alatt fektette két vállra Montrealban, így a tornaigazgatók érthetően vetekednek a kegyeiért. Az osztrák bulvárlapok szerint ez konkrétan azt jelenti, hogy Djokovic egyetlen labdaérintés nélkül 70 ezer eurós rajtpénzt kapott zsebbe a császárvárosban. A rajtpénz egyébként teljesen elfogadott a profi teniszben, amit már csak azért is érdemes megemlíteni, mert Lothar Matthäust annak idején pepitában hasonló pénzmozgások miatt fúrták meg a magyar foci vezetői. Más kérdés, hogy Djokovic 70 ezer eurós „zsebpénze" több, mint amennyit a holnapi döntő vesztese hazavisz Bécsből. A finalistának ugyanis be kell majd érnie 65.950 euróval. Djokovic ettől függetlenül megéri a pénzét: nem csupán a szerb nemzeti lobogót lengető honfitársait, hanem több mint 12 ezer nézőt – a tikettek ára 3500–9000 forintig terjed – varázsolt el csütörtökön a Stadthalléban.

 


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évforduló: 200 éve született Batthyány Lajos

Idén október 6-án a szegedi Dóm téren avatják fel mártír kormányfőnk márványból és bazaltból… Tovább olvasom