Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Császár győrből, fenséges hanggal

Idén hetvenhetedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Bede Fazekas Csaba, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, érdemes művész az elmúlt három évben megbecsült szereplője volt az Európában is méltán híres fesztiválnak. Bede Fazekas Csaba két esztendővel ezelőtt a Győri Nemzeti Színház Korcsmáros György rendezte, országos hírű Turandotjában Altoum császár szerepét énekelte.
Ez az alakítás a szegedi előadás rendezőjét, Kesselyák Gergelyt arra indította, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon is ő énekelje ezt a szerepet.

Importcsászár Győrből

– A történet, a mese és a zene ugyanaz volt, a többi minden más. A győri előadást két évvel ezelőtt a mai korba helyezte Korcsmáros György, a szegedi előadás a klasszikus vonalat követte. Győrben olaszul énekeltünk, Szegeden pedig magyarul.

A győrit Kentaurnak köszönhetően modern jelmezekben játszottuk. Én szinte egy hatalmát vesztett maffiafőnökként tűntem fel a színen dupla soros öltönyben, napszemüveggel, ezüstfejű sétapálcával és lófarokkal. A Dóm téri előadáshoz Vellich Rita tervezett elképesztően gyönyörű, arany-, kézi szövésű, császári köntöst. A rendezés Szegeden is különleges volt, de a klasszikus történetet követte, mely egy szigeten játszódik, melyet víz vesz körül. Ezt ügyes fényeffektusokkal oldották meg. A szereplők dzsunkákkal érkeztek meg a helyszínre, mintha a vízen élnének.

Mindegyik rendezés nagyon tetszett, de ami különleges volt, hogy egy karmester rendezte a szegedit. Kesselyák Gergelynek nem ez volt az első rendezése. Mindig érdeklődés kíséri rendezéseit, mert mindig különlegeset alkot – meséli Bede Fazekas Csaba.

Kis szerep, jelentős alakítás

– Altoum császár szerepe milyen lehetőséget kínál egy énekesnek, hogy megmutassa a kvalitását, művészetét?

– Nem sokat. A Turandotban két kis szerep van, a császáré és a mandariné. Ennek ellenére én azt mondom, hogy nem a szerep nagysága a döntő. Minden szerepből lehet valamit csinálni. Egy nagy szerepben több szín, több lehetőség van, többet tud magából mutatni az énekes. Egy kis szerepben azt a kicsit, azt a keveset úgy kell megfogni, hogy jelentős legyen. Dramaturgiailag egy császár mégis fontos szerep. Ezt úgy kell megjeleníteni, hogy az emlékezetes legyen. Ebben sokat segített a rendezés. Egyetlen lépést sem kellett megtennem a saját lábamon a színpadon. Császárhoz méltóan egy hordszékről énekeltem a szerepem. Szegeden a rendező kérésére egy nagyon öreg, az uralkodásba belefáradt nagyurat kellett énekelnem gyengített, reszketeg hangon, aki utolsó napjait éli és alig várja, hogy átadhassa helyét Kalafnak, aki megnyerte a próbatétet. Altoum átadja a hatalmat jelképező császári fejdíszt és szinte megdicsőülve távozik fehér selyemköntösében a Nirvana felé.

Az operák operája

Puccini a halálán volt, amikor a Turandot varázslatos dallamait komponálta. Orvosaitól csupán nyolc napot kért a befejezéshez, ami nem adatott meg neki. A remekművet, amit sokan az operák operájának tartanak, Franco Alfano fejezte be. A mű bemutatóját Toscanini vezényelte addig a részig, amelyet még Puccini írt, majd megállította az előadást és bejelentette, hogy a mester „itt tette le a tollat" és könnyekre fakadt. Az előadást nem folytatták, csak másnap játszották végig. Az operairodalom egyik legszebb áriája, a Nessun Dorma is a Turandotban található. Bede Fazekas Csaba sok emléket őriz a Turandottal kapcsolatban. Volt olyan is, ami felháborította.

– Máig őrzök egy kivágott újságcikket, mely Az útban Philadelphia felé címet viselte. Ma is megvan a több évtizeddel ezelőtti interjú, annyira bántott. Ebben Maria Callas nyilatkozik, akinek legnagyobb sikere a Turandot címszerepéhez kötődik. Ez nyilván anyagi sikerekkel is párosult és megdöbbentő módon a díva egy rossz operának tartja ebben az írásban és azt mondja, kár, hogy Puccini nem halt meg hamarabb. Megdöbbentő...

Dübörgés a nézőtérről

Bede Fazekas Csabát már most felkérték, hogy jövőre is énekelje a szerepet a Dóm téren. A jövő évi előadás azonban már eredeti olasz nyelven csendül fel. A rendező, Kesselyák Gergely elsődleges szándéka az volt, hogy a közönség ismerje meg az operát magyarul, hiszen így könnyebb értelmezni és jövőre már a gyökerekhez visszatérve olaszul élvezhessék a Turandotot. Ezt a sok külföldi látogató is indokolja Szegeden. Több külföldi impresszárió is megnézte az előadást és ígéretes az érdeklődés a külföldi turnékra is.

– Remek partnereim voltak a darabban. Turandotot az operaház kiváló szopránja, Rálik Szilvia énekelte. Kalaf szerepében egy egészen kiváló adottságokkal bíró kolléga, Cselóczky Tamás nyújtott nagyszerűt. Ő a foglalkozását tekintve festő és mázoló... Ha jól belegondolok Caruso is pékinasként kezdte... Fáradhatatlan, szép hanggal áldotta meg a jó Isten. Az operettszínház már szerződtette a Honvéd Művészegyüttes korábbi kiválóságát. Nagyszerű, kedves, szerény ember, aki akár kétszer is képes egymásután elénekelni ezt a nehéz szerepet.

Liu szerepében Herczenik Anna volt nagyszerű. Szép hangú, szép lány, akivel jövőre a győri közönség is megismerkedhet. A Hunyadi Lászlóban a „lányomat", Gara Máriát fogja énekelni. Timurt Gábor Géza, a hírnököt Altorjay Tamás énekelték remekül. A kiváló miniszterek közül Nyári Zoltánt a győri közönség is ismerheti, aki a Parasztbecsület Turiddujaként volt remek. A másik két miniszter szerepében Cseh Antal és Kóbor Tamás nyújtott nagyszerű alakítást.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon az első előadáson százszázalékos volt a látogatottság. A második előadáson nyolcvanöt százalékos volt az érdeklődés.

A Dóm tér fenséges hangulatát fokozza a négyezer néző tetszésnyilvánítása, ami itt szokásos. A taps mellett a lábukkal is dobognak, és ez az épített nézőtér deszkáin felülről indulva hangorkánná fokozódik, míg a színpadig ér. Borzongató, felejthetetlen érzés ilyenkor a színpadon állni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizsi csalódások

Emberközeli, francia parfümtől illatos,
tapinthatóan erotikus metropolis
Ki mondta? Párizs… Tovább olvasom