Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Bűnözők, rendőrök és a gazdasági válság

A gazdasági válság közbiztonságra gyakorolt hatása csepegtetve jelentkezik Győr-Moson-Sopron megyében. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány szerint az év első másfél hónapjában a kisebb kárértékű, vagyon elleni bűncselekménykategóriákban érzékelhető emelkedés, mintegy 8–9 százalék.
A tábornok szerint nincs cigánybűnözés, azonban egyre több olyan ember lesz, akit sújt a szegénység. A fiatalkorú elkövetőkre is oda kell figyelnie a rendőrségnek, mert belőlük lehetnek a kemény bűnözők.

– Érezhető-e a válság negatív hatása a megye bűnügyi, közbiztonsági helyzetére?

– Ez a megye szerencsésebb helyzetben van, mint a keleti, északkeleti megyék, hiszen olyan mértékben még nem nőtt a munkanélküliség, ami közbiztonsági területen jelentős elmozdulást mutatna. Nálunk a válság közbiztonságra gyakorolt hatása csepegtetve érkezik. Valamennyit kompenzál, hogy Ausztriába is sokan járnak át dolgozni. Az év első másfél hónapjában látható elmozdulás, ami bizonyos – különösen a kisebb kárértékű, vagyon elleni – bűncselekmény-kategóriákban érzékelhető. Történt néhány bűneset, amelyek arra utalnak, egyre több ember kerül olyan helyzetbe, hogy a napi étel előteremtésére hivatkozva tér a bűn útjára. Voltak olyanok is, akik az anyagi bajaikra próbáltak pillanatnyi megoldást találni.

– Felkészült erre a megye rendőrsége?

– Természetesen fel kell készülni a kisebb bűncselekmények várható elszaporodására. Erre minden kapitányságnak stratégiát kell készíteni, mert nem vehetjük figyelembe, hogy gazdasági válság van. Az úgynevezett „megélhetési bűnözés" ellen éppúgy fel kell lépni, mint bármely más, súlyosabb bűncselekmények esetében.

– A megyében kevesebb az úgynevezett kiemelt, fajsúlyos bűncselekmény, a lakosság körében ennek ellenére van olyan vélekedés, hogy rosszabb a helyzet, mint korábban. A főkapitány is így látja?

– A kisebb kárértékre elkövetett bűncselekmények számában észrevehető nyolc-kilenc százalékos növekedés. Ennek lehet a lakosság közbiztonsági érzetét negatívan befolyásoló hatása. Ez akkor válik dinamikussá vagy jelentősen érzékelhetővé, ha ez a szám jóval magasabb.

– A megélhetési bűnözést sokszor azonosítják a „romabűnözéssel". Beszélhetünk-e erről a megyében?

– A megyei rendőr-főkapitányságon nincs semmiféle kimutatás, hogy milyen népcsoporthoz, származáshoz köthetők az elkövetők. Arra van, hogy mennyi külföldi sértett vagy elkövető van, illetve egy adott évben hány gyerekkorú sértett vagy bűnelkövető van. Nem tudnék olyan kategóriát kiemelni, amelyben valamelyik népcsoport privilegizáltan szerepelne. De vannak olyan bűncselekmények, amelyekre jobban odafigyel a közvélemény, jobban felkapja a sajtó. Ugyanakkor tény, hogy egyre több olyan ember lesz, akit sújt a szegénység.

– Az ország több pontján vannak bűnre szerveződött csoportok, bandák. Úgy tudni, a legutóbbi, a veszprémi sportolók elleni tragikus támadás elkövetői is egy banda tagjai. A megyében tud a rendőrség ilyen csoportokról?

– Az elmúlt években a megyei rendőrségnek sikerült azokat a köröket felszámolni, amelyek akár védelmi pénzek szedésével vagy garázda fellépéssel a vendéglők, szórakozóhelyek közösségét, tulajdonosait, a lakosságot megfélemlítenék. Nincs tudomásunk arról, hogy ilyen bandák működnének nálunk. Ha lennének és folyamatos tevékenységet folytatnának, akkor is tudnánk róluk, ha nem érkezne feljelentés ellenük. S mert ez valahol a szervezett bűnözés melegágya is, így a megyei felderítő- és bűnügyi osztályok kifejezetten figyelnek arra, hogy az ismert bűnelkövetők szem előtt legyenek és ne koncentrálódjanak. Korábban voltak, akik kísérleteztek ezzel, de sikerült megakadályozni, s erre minden eszközünk megvan.

– A fiatalok nagyon gyorsan tanulnak a nagyoktól. A közelmúltban adtak bőven munkát a győri rendőrségnek a fiatalkorú bandák.

– A felnövekvő generációra oda kell figyelni, a velük való törődés nagyon fontos. Azokra a fiatalkorú bűnözőkre, akik részint rablásokat vagy más, kisebb súlyú bűncselekményeket követtek el, a rendőrség kellő energiával figyel, mert belőlük lehetnek a kemény bűnözők. De az ország más területéről ideérkező, a helyi bűnözőkkel kapcsolatot keresőkre is odafigyelünk, s ellehetetlenítjük a kapcsolatfelvételt a helyiekkel. Az utazó bűnözés megélénkült, fogunk el a megyében Szabolcsból, Békés és Borsod megyékből érkező elkövetőket.

– A gazdasági válság hogyan érinti a főkapitányság munkáját?

– A főkapitányságnak nincs gazdasági szervezete, ez tavaly megszűnt, regionális szinten gazdasági ellátó igazgatóságok jöttek létre, s az ORFK közvetlen alárendeltségébe tartoznak. Pénzügyeinket ők kezelik. A gépjárműparkunk üzemeltetéséhez van megfelelő mennyiségű üzemanyag, így arra hivatkozva nem lehet kibújni a szakmai munka elvégzése alól. Amiben problémát látok, hogy az állomány jelentősen leterhelt, s a túlóra-kifizetéseknek nincs meg a pénzügyi hátterük. A bérét mindenki megkapja, s ha a feladat ellátása túlórát igényel, azt százötven óráig csúsztatással kell kiváltani. Afelett minden túlórát kifizet a rendőrség.

– Van-e tudomása arról, hogy mint magánembereket hogyan érinti a válság a rendőröket?

– A rendőr ugyanúgy érzi a gazdasági válság, a hitelválság hatását. Érzékeljük, hogy sokan vettek fel hiteleket, többen devizában, most jelentősen emelkedtek a visszafizetési részleteik, s bizony sokszor családi összefogás kell ahhoz, hogy jusson élelemre. Mi megpróbálunk minden segítséget megadni, de vannak törvényi korlátaink. Hozzá kell tenni, hogy ennek ellenére a rendőrök igyekeznek empátiával intézkedni, hiszen saját bőrükön érzik a helyzetet. Nyugodtan, higgadtan próbálják végezni szakmai feladataikat.

– A nehéz anyagi helyzet, a hitel-visszafizetési kényszer miatt nem állhat elő a korrupció veszélye?

– A rendőri intézkedésekkel szembeni panaszok száma nem nőtt. Önmagában csak ez a helyzet a korrupció lehetőségét igazából nem növeli meg. Legalábbis az év első másfél hónapja alatt nem érezni ennek veszélyét. Igaz, nem lehet kizárni, ha a válság mélyül, nem kell-e esetlegesen ilyen negatív jelenségekre a parancsnokoknak felkészülni. S ha indokolt, megtesszük a szükséges intézkedéseket. Hiszen sem a szegénységre, sem a gazdasági helyzetre nem lehet lefizethetőséggel válaszolni.

– Az utóbbi pár évben felerősödött a társadalomban, hogy szinte mindent a rendőrségen kérnek számon, hogy miért nem intézkedik.

– Nagyon nagy probléma, hogy sok-sok éven keresztül a társadalom minden bajára a rendőrséggel próbálunk megoldást találni. A társadalom átalakításában vannak problémák, de ez nem rendőrségi kérdés. Elgondolkodtató, hogy minden iskolába rendőrt kelljen tenni, vagy bármelyik szervezet működéséhez a rendőrséggel együttműködési megállapodást kell kötni. Az is, hogy a munkafelügyelővel, az APEH-ellenőrrel, a tb-ellenőrrel, a környezetvédelmi felügyelővel menni kell egy rendőrnek. Pedig a rendőrség nem képes a társadalom összes problémáját megoldani, és nem is arra találták ki. Úgy látom, muszáj átfogóan végiggondolni a problémakört, s nyilván nem lehet egy év alatt változtatni, de el kell indulni olyan irányba, hogy ne a rendőrséggel próbáljunk megoldásokat találni.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Túrabakancs 2009. február 15. 22:18
  „Marian Cozma egy mártír, hiszen /sajnos/ az ő halála kellett ahhoz, hogy az
  ország és a nép szeme kinyíljon! Meg aztán szintén az ő halála kellett ahhoz
  is, hogy a Jobbik plusz 3-4%-al több szavazatot kapjon a majdani 2010-es választásokon. Nem értelmetlenül halt meg, bár ez őt és azokat akik szerették
  nem nyugtatja meg! Ez a sors...”
 • 31. gulyas 2009. február 15. 20:43
  „Kedves Tóth Gyula ! Talán nem kellen pont önnek ilyen kérdéseket feszegetni, amikor jelen állását kemény protekcióval és a többi jelentkező semmibevevésével kapta meg.”
 • 30. előrelátó 2009. február 15. 20:35
  „A közel 10% még nem a hegy csúcsa

  Tegnap éjfélig ünnepeltük együtt a Lónyai utcában a ferencvárosi választási eredményt. A 8,5%-os támogatottság átütő siker. A kerület egyáltalán nem mondható a nemzeti politizálás fellegvárának. Ha itt több mint 3%-kal tudtuk verni az SZDSZ-t, akkor mindenki elképzelheti, hogy vidéken mire leszünk képesek. Borsod vagy Szabolcs megyében... Az alacsony részvétel azt mutatja, hogy az ismertségünkön és a mozgósító erőnkön még van mit fejleszteni. A közel 10%-os eredmény még nem a hegy csúcsa. A hegymászásba még csak most vágtunk bele. Így a tegnapi ünneplés, a megérdemelt jókedv után a mai naptól újra indul a munka. Ahogy egyik kedves barátom szokta mondani, most jól belehúzunk, aztán pedig fokozzuk a tempót.

  Meggyőződésem, hogy a tegnapi nappal ugyanis egy új időszámítás kezdődött Magyarországon. Egy évtizede egy viszonylag stabil és egyáltalán nem hasznos politikai struktúra létezik. Az emberek látszólag négy párt közül választhattak, de igazából csak két erő között, ha pedig jobban belegondolunk, kizárólag egy alternatívából. A MIÉP 1998 és 2002 közötti országgyűlési jelenléte ezen nem tudott változtatni, mert Csurka István a történelmi lehetőséget ugyan megteremtette magának, de élni már nem tudott vele. Politikáján nem volt érezhető, hogy kormányzati alternatívát kíván adni, megelégedett a nagyot mondó statiszta szerepével. Ez is lett a veszte...

  A parlamenti pártok közötti választás, különösképpen a két nagy párt közötti, érzelmi szempontból igen komoly különbséget jelentett, hiszen a választópolgárnak egy posztkommunista és egy úgynevezett rendszerváltó politikai tömb között kellett döntenie. Ez nagyon komoly emocionális többletet adott a hazai közéletnek. De politikai értelemben a választás csak szimbolikus volt, hiszen az ország vezetésének alapvető irányában a parlamenti garnitúra teljesen egységes volt. Január 11-ével, azzal, hogy Szegedi Csanád bement a neoliberális oroszlánbarlangba, aztán onnan úgy jött ki, hogy könnyed csomót kötött az oroszlán farkára, azzal hogy a Jobbik a teljes ellenszélben megmutatta mire képes, a fent taglalt korszak véget ért. Mától nincs többé bal- és jobboldal, csak és kizárólag nemzeti és nemzetellenes oldal van Magyarországon. Mától mindenkinek van választási lehetősége, valódi választási lehetősége. Arra, hogy ne csupán a nagyobbik rossz és a kisebbik rossz között döntsön, hanem hogy végre a jobbik eszére hallgasson, és oda tegye az X-et, ahová a szíve igazán diktálja.

  Ez az eredmény azonban nem csak a nemzeti oldalnak fújt ébresztőt, hanem minden bizonnyal a parlamenti garnitúra is alaposan elemezni fogja. Elemzésének eredménye pedig nem lehet más: a Jobbikkal számolni kell. Ez pedig az eddigieknél is komolyabb ellencsapásokat, a lejárató és a bomlasztó szándék erősödését, a hazugságok, a csúsztatások szaporodását fogja eredményezni. Úgy élte meg a jelenlegi bagázs a Jobbik sikerét, mint tetten ért tolvaj a rendőrsziréna közeli hangját. Mindent megpróbál majd, hogy elkerülje az igazság pillanatát. És persze lesznek majd fanyalgók a mi oldalunkon is. Sőt, ha valakik igazán tudnak gyűlölni, akkor azok a sértettek és a sikertelenek. Nem nehéz megjósolni, hogy a Jobbikot a ,,baráti" tűz sem kíméli majd. A párt vezetőit, programját, tagjait igyekeznek majd lépten-nyomon lejáratni, megzavarni. Vannak, akiknek nincs reményük a sikerre, értelmük pedig a belátásra, nekik marad a gyűlölet. A tehetetlen, földön fekvő koldus lélektana munkál majd bennük. Mindenkit, aki arra jár és mosolyog, igyekeznek elgáncsolni.

  A mindenhonnan záporozó támadásokat elkerülni nem lehet. Nem is szabad. Úgy kell felfogni azt, mint a Jóisten gondoskodó aggodalmának jelét. Jelet, mely arra int, hogy a kemény küzdelemben soha ne lankadjunk el, hogy a megpróbáltatások közepette folyamatosan mi magunk is tisztuljunk és erősödjünk, hogy soha ne feledjük a célt és azt sem, hogy honnan jöttünk, hogy a hibát először ne másban, hanem magunkban keressük, hogy tudjuk azt, amit Tamási Áron olyan jól tudott. Aki embernek hitvány, magyarnak alkalmatlan.

  Így legyen.

  (a szerző a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke)”
 • 29. előrelátó 2009. február 15. 19:23
  „Neked elment az eszed Viktor!

  Az utóbbi hat év lázas ellenzéki semmittevése úgy látom megártott Neked. Ha köztünk élnél, látnád, igenis van cigánybűnözés! Nem lehet mindenkinek megfelelni, vedd már észre, hát ezért írok Neked így tegezve, ahogy az apa magyaráz folyamatosan hülyülő fiának.

  Viktor! Hol élsz te? Nem kell messze menned csak a "nyóckerbe," a Magdolna utca környékére. Prostik, dílerek, tolvajok, rablók: szinte mind oláhcigány. De utazz le Borsodba, Nógrádba vagy az Ormánságba. Az utak mentén lányok árulják magukat. Egész falvak élnek a bűnözésből a falopástól a betörésig, az idős emberek kifosztásától a megölésükig. Kik ők? Cigányok! Mennyi embert kell még megölniük, hány kislányt és kisfiút megrontaniuk, hogy végre megértsd. Itt nálunk igenis tömeges cigánybűnözés van. Hát mit gondolsz, honnan van az árubőség a "lomizó" cigányok nagy részénél láncfűrésztől a festményig? Megmondom neked: főleg betörésből. Hát mit gondolsz, hogy egyes színtiszta cigány falvak romos házai között miből épült a gusztustalanlila palota, ahonnan pöffeszkedve jönnek ki ordibáló cigány tulajdonosai. Megmondom neked: saját fajtájuk kifosztásából, uzsorázásból, orgazdaságból, leányfuttatásból, színesfémlopásból és falopásból. Kérdezted már meg miből járnak drága terepjárókkal, és mennyit adóznak?

  De kérdezd meg a frakciódba tartozó cigányokat, cigánymuzsikusokat, hogy ők félnek-e. Hát persze, hogy félnek, akárcsak a Homokhátság elhagyott tanyáin élő öregek, a hevesi falvak magányos idősei, akiktől az utolsó uborkát is ellopják, akik pici nyugdíjukból élnének, de nem lehet, mert te önmagadnak is hazudsz fiam. Nyugdíjas magyarok nem fenyegetik a polgármestert "pénzikéért, segélyikéért", Ők nem kuncsorálnak, követelnek, hanem még magárahagyatottan is dolgoznak a szegény, de becsületes életért. De ha nem lopják el terményeiket, akkor lassan eladni sem tudják, mert az általad istenített uniós jogszabályok megtiltják, a "magyar" hatóságok zaklatják. Nézd meg a cigány falvakban, hány ember műveli a kertjét? Nézd meg a cigányfalvakat, minden nyomoruk dacára tele a kocsma és a dolgozó emberek adójából fizetnek a játékgépekbe. Menj el óvodákba és iskolákba, ahol cigányok csoportosan zaklatják, verik a pedagógusokat. Menj el a bíróságokra, hogy mennyi cigány vádlott van az erőszakos bűnelkövetők között. Menj be és nézz körül a börtönökbe. A magyar emberek egyre jobban félnek és igazságért kiáltanak. A megoldás egyszerű: vasszigorral a bűnöző cigányok ellen, politika és korrupciómentes hatóságokat, kérlelhetetlen és eredményes rendőrséget, csendőrséget, ügyészséget, bíróságokat és vissza kell hozni a halálbüntetést.

  Legyen már annyi bátorságod és nézz szembe a tényekkel. Döntsd el végre, hogy kinek az oldalán állsz Orbán Viktor!”
 • 28. Hombre 2009. február 15. 17:02
  „Most lett vége a Veszprém meccsének. A játékosok és a nézők együtt sírtak,mint a taknyos gyerekek! No komment!! Ha esetleg kiengednék ezeket a szarházi cigókat,én csak azt kérem,hogy tegyék közzé melyik nap és hány órakor lépnek ki a kapun!!!”
 • 27. Freddy01 2009. február 15. 16:22
  „Fejér Megyei Hírlap úgy tudja: szombaton este az enyingi benzinkútnál egy 20-30 fős társaság ünnepelte egyikük (állítólag a Raffael-család egyik tagjának) születésnapját, amikor néhány autó - köztük egy külföldi, szerb rendszámú - érkezett a helyszínre. Ekkor különféle tárgyakkal kezdték dobálni a kocsikat. A benzinkutas ekkor értesítette a rendőrséget, a kútnál ezt követően vették őrizetbe a hét személyt.

  Ezek a qurva életben sem fognak elnyugodni..Mikor lesz egy olyan hét, amikor nem ezekkel a hulladékokkal van tele a média....”
 • 26. Alajos 2009. február 15. 13:46
  „Tisztelt Tóth Gyula újságíró!
  Ön szerint(?) ez csak csepegtetés?
  Szíveskedjen egy kicsit (nekem, lököttnek is) érthetőbb formában leírni: hogyan kell érteni pl. a 150 túlóra-csúsztatást? Ez havi mennyiségnek iszonyatosan sok, évinek kevés. Ha túlórázni kell, a csúsztatáson levőket csak újabb túlórázással lehet pótolni, melyet majd még több csúsztatás-túlóráztatás követ. Hogy van ez?
  Örök problémám (más munkahelyről!): 1 túlóra=hány csúsztatott órát ér? Mennyi túlóra-pótlékot?
  A végével egyetértek: a rendőrségnek maradéktalanul be kellene tartatni mindenkivel azokat a jó(!) rendeleteket, törvényeket, melyeket villám gyorsan meg kellene alkotni!”
 • 25. Imcsi 2009. február 15. 13:37
  „Pénteki Kisvadföldben olvastam: "A világválságra való tekintettel spórolni kell, lekapcsoljuk a fényt az alagút végén!"”
 • 24. soproni 2009. február 15. 12:46
  „Egy közösségi oldal üzenőfalán olvastam:

  "S E G Í T S !!!

  Lelocsoltak egy cigánylegényt benzinnel, majd
  meggyújtották.
  Most gyűjtést szervezünk az egyedül maradt rokonoknak!

  *Segíts Te is !!!*
  Már összegyűlt 70 liter !
  Szerdától drágább lesz!!!!
  Ha nem küldöd tovább Neked tényleg nincs szíved!!!!!!!!!"”
 • 23. Imcsi 2009. február 15. 12:44
  „20. "A szociológus hozzátette: a romák területileg koncentráltan laknak, márpedig ha gettókörülmények között él egy társadalmi csoport, akkor ott nem a többségi társadalom normái érvényesülnek, nem a jogkövető magatartás lesz az uralkodó, hanem a gettótörvények veszik át az irányítást."
  Legyen, de , ha kijönnek a gettóból, akkor már a többségi társadalom normái érvényesüljenek!”
 • 22. m3gtr 2009. február 15. 12:24
  „http://www.kuruc.info/r/35/35262/”
 • 21. m3gtr 2009. február 15. 12:11
  „Nem tudom mi volt tegnap este a Teleki utcában de hirtelen itt termett vagy nyolc rendőrautó villogva szirénázva, megálltak az itt lévő szorakozó hely előtt az úton és csak azt láttam hogy kijött pár ember és összeölelkezett a rendörökkel puszi puszi és utána szépen elmentek. Ez mi volt???”
 • 20. előrelátó 2009. február 15. 12:00
  „Hulladék ballib "büntetőjogászok": nem jó ötlet a [cigány]bűnözők lecsukása
  A függelékben teljességében idézett cikk kulcsmondata: "Az [origo] által megkérdezett büntetőjogászok nem értenek egyet a párt [a zsidesz, radikálisoktól lopott] javaslatával ["három csapás"], mert felduzzaszthatja a túlzsúfolt börtönökben ülők számát, ráadásul szerintük nem is lehet ezzel a módszerrel elérni a bűnesetek számának csökkentését."

  Nem idézhetjük eléggé az amerikai példát, ahol a nulla tolerancia bevezetése után szintén azzal a problémával szembesültek, hogy nincs elég börtönférőhely. Mit csináltak? Építettek új börtönöket, amiket aztán jól meg is töltöttek a (főként nigger) bűnözőkkel. És most New York az egyik legbiztonságosabb nagyváros.

  Nem is nagyon vártunk mást a ballib sajtó kedvenc büntetőjogászaitól. Akik olyasmiket nyilatkoznak, hogyaszongya "A büntetések szigorítása önmagában soha nem megoldás, főleg olyan bűncselekményeknél nem, amelyek elkövetésénél a nyomor, a szegénység is szerepet játszik", az hülye. Nem csak a "mélyszegénység", mint hazugságuk szerint bűnözésre hajlamosító tényező miatt. Amelyet, hadd tegyük hozzá, már kismilliószor megcáfoltunk, hivatkozva a különböző pl. történelmi vagy jelenkori példákra - finnországi, németországni népi finn (karjalai / inkeri)/német menekültek a II. VH után; csángók, székelyek stb. Vajon ők miért nem bűnöztek? Pedig ha valahol szenvedés és éhezés volt olyan szinten, hogy pl. az elhantolt lovakat (!!) is kiásták és megették, akkor az ezek az országok, népek voltak egy-egy időszakban. Mégsem bűnöztek tömegesen! A "mélyszegény" bűnözőcigányok aranyláncait pedig nézegessék az iwiwen és a myvipen.

  Hanem, bizony, annak az állítása okán, hogy a hosszabb börtönbüntetés nem megoldás. Ugyan miért nem? Addig is elzárjuk a társadalomtól a bűnözőket, és ami még szebb, ezen idő alatt nem szaporodnak, mint a patkányok. Hadd utaljunk például csak arra, hogy a Néphazi szerint Sztojka Iván nemrég szabadult, harmadolással. Vajon ha még nem engedték volna ki, akkor is megtörtént volna a gyilkosság? Lehetséges, hogy nem. Igenis vannak olyan emberek (embernek látszó valamik), akiket egyszerűen el kell zárni a társadalomtól, mert, mihelyt visszatérnek az emberek közé, folytatják a rablást, gyilkolást.”
 • 19. nocomment41 2009. február 15. 11:58
  „"A megélhetési bűnözést sokszor azonosítják a ,,romabűnözéssel". Beszélhetünk-e erről a megyében?"
  És ez mi ? "romabűnözés" Ezt még nem hallottam. A sajtó nyelvújító tevékenysége vagy szimplán hülyeség?
  A csak magyar nyelven beszélők-értők számára leírhatná már valaki, mit jelent az hogy "roma".”
 • 18. becsületes 2009. február 15. 11:58
  „Sopronba is van olyan csoport aki bűnözésből, és sokszor ott vannak az éjszakai életbe....

  Nem tudom miről beszél Szabadfi Úr...
  Ha akarom látom, ha akarom meg nem veszem észre...

  Ennyi.....”
 • 17. előrelátó 2009. február 15. 11:56
  „Ladányi megint uszít
  Idézet Ladányi János ismert cigányfajvédő, cociológus, Hell István és Horváth Áládár jóbarátja és harcostársa, a balliberálisok kedvenc megmondóembere a következőt volt képes nyilatkozni az InfoRádiónak:

  "A magyar társadalom cigányellenessége olyan irracionális méreteket ölt, hogy polgárháború veszélye fenyeget, ha nem állítjuk meg a többségi társadalom és a romák szembefordulásának folyamatát - mondta Ladányi János.

  A szociológus szerint az olaszliszkai és a veszprémi esetekből nem szabad általánosító következtetéseket levonni. Nagyon rossz állapotban van a magyar társadalom - jelentette ki az InfoRádiónak Ladányi János, aki szerint a cigánykérdés is ennek a része.

  A szociológus hozzátette: a romák területileg koncentráltan laknak, márpedig ha gettókörülmények között él egy társadalmi csoport, akkor ott nem a többségi társadalom normái érvényesülnek, nem a jogkövető magatartás lesz az uralkodó, hanem a gettótörvények veszik át az irányítást.

  Nem tiszták, nem dolgoznak, agresszívek, félelmet keltenek - ezek az uralkodó sztereotípiák a romákkal kapcsolatban, ám a szociológus szerint ezek a sommás megállapítások ostobaságok és nem igazolhatók. (Kuruc.info: ugyan, mit fogadnál el bizonyítéknak?!) Hangsúlyozta: a magyar cigány társadalom erősen rétegzett: közel 40 százalékuk él rendkívül rossz körülmények között, de nagyjából 15 százalékuk elindult a polgárosodás útján."”
 • 16. csigaZ 2009. február 15. 11:50
  „Az igazság szolgáltatás is egy nagy kalap sz... ér.

  Aki milliárdokat sikkaszt azt 15 évig tárgyalja a tisztelt bíróság és három milliós büntetést kap.
  Szegény ember. Vajon ki tudja fizetni ezt a hatalmas büntetést? A többi pénz hol van?

  A kis piti tolvajokat meg keményen büntetik.Nem mint ha ez baj lenne.
  Kíváncsi leszek, hogy az a postás aki harminc ezer forintot tulajdonított el ö milyen mérvű büntetést kap.

  Hol van itta igazság?

  A nagy kutyáknak mindent lehet hisz ők az ország mintaképei.

  Meg is látszik!!!”
 • 15. előrelátó 2009. február 15. 11:46
  „Biztos fél a drazsétól!”
 • 14. Hombre 2009. február 15. 11:42
  „De tényleg,ha csak ilyen baromságot tud mondani,akkor inkább ne mondjon semmit. Én nem értem hogy miért nem merik kimondani az igazat. Igen is szar a közbiztonság,az utcákon nincs rendőr,a törvényeink a bűnözőket védik és igen is van cigány bűnözés. Ezzel mindenki tisztában van,akkor miért bizonygatja Szabadfi úr az ellenkezőjét?”
 • 13. jockey 2009. február 15. 11:40
  „Ha a rendőrség a normális, adófizető állampolgárok zaklatása helyett a bűnözők elleni hatékonyabb fellépésre használná az energiáit, jobb lenne a helyzet! Persze, megértem én a rendőrt, hogy egyszerűbb az épeszű ember eü. csomagját ellenőrizni, mint a 120 kilós, hatalmas arany nyakláncot viselő, Mercedesben terpeszkedő derék állampolgár vezetői engedélyét elkérni, de hát nehogy már ezt finanszírozzuk az adónkból. Normális törvények kellenek, hogy a rendőr adott esetben megvédhesse magát, viszont akkor olyan emberek- és főleg olyan vezetők - kellenének a testületbe, aki a törvényeket be is akarja, be is meri és be is tudja tartatni!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevem Balázs, Ekker Balázs

Mondják: az életben mindenhez szerencse kell. A szerencsének illik megágyazni. A szerencsét ki kell… Tovább olvasom