Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Búcsúzunk Illés Istvántól

Hazajött meghalni. Ezt mondjuk róla. Illés Pista, a győri színház rendezője súlyos betegséggel küzdött.

Legyőzte, meggyógyult és visszajött hozzánk. Örömmel, telve optimizmussal, jókedvűen és szeretetteljesen. Meg akarta nézni nagyszerű előadását, a „Macska a forró bádogtetőn" című Williams-darabot, melyet nemsokára Pesten fogunk játszani, a Vidéki Színházak Fesztiválján a Nemzetiben.

Vasárnap délután háromkor az előadás szereplői aggódni kezdtek. Illés nem ült a nézőtéren. Hogy mitől van a színészekben radar, csak Isten tudja. Van. Nem érezte jól magát senki. Joggal. Pista, indulás előtt, még a színészházban meghalt. Váratlanul. Nem az Irtózatos erővel leküzdött betegségben. Hirtelen. Ha a halál nem lenne iszonyatos, azt mondanám: szépen. Mert boldog volt. Az ő előadása ment. A színészei várták, szerették. Mert a jövőre gondolt.

Pista adta nekem életem első színházi szerződését, még miskolci főrendező korában. Bár végül nem szerződtem hozzá, kapcsolatunk megmaradt. Nyolc évvel ezelőtt én hívtam vissza Győrbe, és ő számtalan emlékezetes előadást rendezett nekünk. A „Szerelem", a „Vőlegény", a „Gammasugarak hatása a százszorszépekre", a „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés", a „Svejk", most a „Macska..." megannyi sikeres rendezés. Évtizede ő vitte színre azt a furcsa Ember tragédiáját, melyben Berek Kati volt Lucifer.

A magyar írókat különösen szerette. Tanári diplomája volt, tanítani is szeretett, tudott is. Ma nemcsak a társulat gyászolja, de a Hernád utcai iskola diákjai is.

Jó ember volt. Családtag. Hiányzik.
Ott fenn meg egyre többen vannak...

Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház igazgatója

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bangó Margit tanítja Szandrát

Hat éve Győrben arra vállalkozott Barát Imréné, hogy megmentse az egyre inkább elfeledett magyar… Tovább olvasom