Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Boratlasz

Tokajt mutatja be érthetően, gyönyörű fotókkal illusztrálva a Boratlasz sorozat újabb kötete.

Tokajt mutatja be, mindenki számára érthetően, ugyanakkor szakmai szempontból is kifogástalanul, gyönyörű fotókkal a Boratlasz sorozat újabb kötete.

A dr. Botos Ernő Péter–Marcinkó Ferenc alkotópáros arra a nem könnyű feladatra vállalkozott, hogy összefoglalja mindazt, amit tudni kell Tokajról – a történelmi kronológiától kezdve az eredetvédelemig, a mai pincészetek és birtokok felsorolásától e nemes nedű nagyvilági karrierjéig.

Olyan „ínyenc" témák sem maradtak ki, mint a különleges évjáratok, a tokaji borok palackjainak és poharainak múltja, jelene, hagyománya.
A borutak és a borturizmus viszonylag új keletű szóösszetételek, illetve fogalmak Magyarországon. Főleg az elmúlt évtizedben vált nyilvánvalóvá, hogy a rangos minőségi bor mekkora üzletet jelent az idegenforgalomnak. Az előszót dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár írta. „Meg kell hajolni a tokaji bor nagysága előtt!" címmel. Szakmájához illően nem feledkezik meg azokról a szólásokról sem, amelyek Tokajjal kapcsolatosak. Ezek közül sok már a feledés homályába kezd merülni, mint a „Még a legöregebb kapás sem emlékezik, mikor ittunk utoljára!", amit akkor mondanak, ha sokáig nem kínálják a vendéget.

„Aki vizet tesz a borba, azt a guta üsse orrba" – idézi a fotóalbumnak is kiváló, elegáns könyv előszavának szerzője a másik híres mondást – a tokajit ugyanis soha nem szabad felengedni vízzel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A názáreti Jézus arcai

Mit jelent ma a karácsony, ha eltekintünk az ünnepi étkezésektől, italozásoktól és az… Tovább olvasom