Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Bohémia, avagy a habzó sörök hazája

Csehország egyre népszerűbb a turisták körében: egyedülálló hangulat, knédli és persze a világ leghíresebb söre várja a külföldieket.
A német határ közelébe, két lenyűgöző cseh városkába, Karlovy Varyba és Cesky Krumlovba tartsanak velünk.

Karlovy Vary, avagy német nevén Karlsbad a meleg vizű Teplá folyó partján terül el, s Csehország legnyugatibb tartományának fővárosa. A földfelszín alatti 83 meleg vizű gyógyforrásnak köszönhetően a városka 54 ezer lakosára évente 70 ezer gyógyfürdőzni vágyó vendég jut. Leszámítva a város közepére felhúzott otromba szocreál szállodát, Karlovy Varyt nem csúfítják paneldzsungelek. A sétákat – vagy ahogy a helyiek emlegetik, promenádozásokat – még hangulatosabbá teszi, hogy a magas belvárosi házak frissen festett vidám színekben pompáznak: az épületek az utóbbi évtizedben teljes mértékben visszanyerték század eleji szecessziós pompájukat.

Arany és a zerge nyomdokain

A híres fürdőváros neve szó szerint „Károly forrását" jelenti, mivel IV. Károly cseh királyról nevezték el az 1350-es években. A legenda szerint az uralkodó éppen a közelben vadászott, s egy zergét üldözött, amikor a vad s vele együtt a kutyája hirtelen a mélybe vetette magát. Mire a csapat leért a völgybe, már csak az élettelen kutyát lelte egy meleg vizű forrásban. A szomorú veszteség ellenére Károly királyt annyira lenyűgözte a hely szépsége, hogy néhány évvel később városi jogokkal ruházta fel Karlovy Varyt, megalapozva ezzel a fürdőváros fényes jövőjét. Az ominózus vadászat óta számos híresség kereste fel Karlsbadot. Ennek köszönhető, hogy a XVII. századtól kezdve minden évben megjelenik a várost gyógyulás céljából látogatók listája nyomtatásban.

A teljesség igénye nélkül néhányan közülük: Goethe, Nagy Péter orosz cár, Beethoven, Gogol, Sigmund Freud, Antonin Dvorák, Karl Marx, Brahms, Richard Wagner, Liszt Ferenc és Arany János. Állítólag a mai napig emléktábla tudatja, melyik házban szállt meg a Toldi szerzője – jelen sorok írója azonban nem találta meg. A negyven különböző kémiai anyagot tartalmazó gyógyvíz nem az íze miatt népszerű – hm… köztünk szólva romlott tojásra emlékeztet –, de kúraszerű, három hétig tartó fogyasztása jótékonyan hat az emberi szervezetre: kitisztítja a lerakódott káros elemeket, s elősegíti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását.

Gyógyvíz, likőr, ostya

„Elsősorban emésztési zavarok, cukorbetegség, ízületi problémák és magas koleszterinszint orvoslására használják a Karlovy Vary-i gyógyvizet, de légúti megbetegedések és vesebántalmak gyógyítására is alkalmas" – szerepel a hivatalos helyi brosúrában. Aki azt gondolná, hogy a karlsbadi föld kincse megfizethetetlen, nagyot téved, hisz a 42-től 72 Celsius-fokig terjedő források tizenkét közkútból elérhetők. Az úri közönség (vagyis a sznobok) jellegzetesen helyi, ám felettébb giccses kék-fehér porcelánpohárból szürcsölgetik a forró vizet, miközben meglehetősen muris látványt nyújtanak. Bár a Karlovy Vary-i gyógyvíz ingyen van, a termálbelépőket és a kiadó szobákat (átszámítva éjszakánként 7500–8000 forinttól a határ a csillagos ég) aranyárban mérik. Mint ahogy a városka másik nevezetességéért szintén mélyen zsebbe kell nyúlni. Különösen, ha valaki nem csupán kortyolgatni szeretné a Becherovka gyógynövénylikőrt, hanem meg is kívánja tekinteni a „cseh Unicum" készítését (200 korona a Becherovka-múzeummal egybekötött gyárlátogatás). Az édes karlsbadi ostyát ugyanakkor 5–6 koronáért meg lehet kóstolni. Más kérdés, hogy legyen citromos, csokis vagy kókuszos ízű a híres tallér alakú nápolyi, finoman fogalmazva sincs benne semmi különleges.

Medvék a várárokban

Csehország nyugati határánál fekszik a Karlovy Varynál sokkal kevésbé ismert, ám az UNESCO által egy az egyben a világörökség részévé nyilvánított település: Cesky Krumlov. A vár sárgában és halvány rózsaszínben csalogatja magához a turistákat, de a torony bejáratához vezető híd nem akármilyen látványosságot ígér. Első blikkre nem érti az ember, miért torlódik fel a híd kellős közepén hatalmas tömeg, de közel ötpercnyi tolakodás után mindenre fény derül: két barnamedve játszik önfeledten a várárokban. Itthon a világháló azt is megsúgta, hogy a Cesky Krumlov-i kastélyba a Rosenberg család telepített medvéket 1707-ben.

Elhagyva a medvék hídját érdemes félretenni a lustaságot, s megmászni a toronyba vezető 162 lépcsőfokot: pazar kilátás nyílik Krumlov városára. Aki nem tud ellenállni a zegzugos folyosókkal tarkított kastélynak, s úgy dönt, hogy felfedezi a kastély minden részét, egész napos programmal számoljon. A vár ugyanis a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb kastélyegyüttese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziget kultúrák és kontinensek között

Málta szívesen nevezi magát a Földközi-tenger szívének. Szigetei évezredek óta a hajósok kikötőhelyei voltak, és számos civilizációnak jelentettek hazát, erődöt és menedéket. A mediterrán történelmet sok szempontból befolyásolták az itt történt események. Málta a különböző kultúrák keresztezési pontján is fekszik. Tovább olvasom