Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Bl-döntőt rendezhetünk?

Kisteleki Istvánnal, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével és Vlatko Markoviccsal, horvát partnerével már Cardiffban közölték – azóta e-mailben is megerősítették –, hogy az UEFA szakértői vélemények többségben a horvát–magyar EB-pályázatot és prezentációt értékelték a legmagasabbra.
Az UEFA végrehajtó bizottsága ennek ellenére úgy döntött, hogy 2012-ben Lengyelország és Ukrajna lesz a házigazda. A döntés mellett a szavazás eredménye is lehangoló magyar szempontból: a végső győztes 8, Olaszország 4 voksot kapott, a magyar–horvát pályázat pedig egyet sem.

A huliganizmusnak köszönhetik?

A két rendező országban  örömtüzeket gyújtottak a döntés nyomán, a veszteseknél pedig azóta is keresik az okokat. Az olaszok elsősorban Michel Platininak, az Európai Labdarúgó Szövetség
(UEFA) elnökének a nyakába varrják azt, hogy alulmaradtak a lengyel–ukrán pályázattal szemben.

„Vagy őt magát is elárulták, vagy kettős játékot játszott, és elárult bennünket. Olaszországból bolondot csináltak Cardiffban" – vélekedett a La Gazzetta dello Sport című napilap.
Az ellenzék még tovább ment, a Forza Italia párt bocsánatkérésre szólította fel a kormányt és Giovanna Melandri sportminisztert, mások egyenesen a tárcavezető lemondását követelték. A kabinet részéről főként a közelmúltbeli bundabotránynak és a futballhuliganizmusnak tulajdonítják a kudarcot.

És mi van Magyarországon? Nálunk is megkezdődött a magyarázkodás. Cardiffban a helyszínen élte végig az eseményeket Horváth Cs. Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, a megyei szövetség elnöke.

Közvetlenül Cardiffba indulás előtt Vlatko Markovic az MLSZ-ben azt mondta: 9–3 lesz az eredmény a javunkra, s hogy köztünk és az olaszok között dől el a rendezés sorsa. Tény, hogy Kisteleki Istvánnal együtt sorra tárgyaltak a vb-tagokkal. Dunai Antal a spanyol szavazatot hozta, Mészöly Kálmán pedig a ciprusit és a törököt. A többit az elnököknek ígérték meg.

– A szavazás reggelén rossz érzésem volt, a többiek mondták is, ne károgjak feleslegesen – kezdi az emlékezést az elnök. – A kinti információk alapján ugyanis megerősödött bennem az érzés, hogy az ukránok pályázata nyer. Úgy látszik, a győztes pályázók más, hathatósabb érveket vonultattak fel, mint mi. Szerintem voltak gyanús előjelek, amelyeknek akkor nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget. Joseph Blatter FIFA-elnök, aki a választás előtt egyértelműen Platini mellett tette le a voksát, március tizedikén Varsóba utazott, és még aznap visszahelyezték a korrupció miatt a lengyel sportminiszter által felfüggesztett szövetséget. Lech Kaczynski államfő kitüntette Blattert. A FIFA elnöke egy héttel később Kijevbe is elutazott, ahol Viktor Juscsenko államfő részesítette magas elismerésben. Itthon is olvashattuk, miszerint az ukrán–lengyel pályázat kiváló, a két ország méltó a 2012. évi EB megrendezésére. Blatter nyilatkozatát minden bizonnyal szándékosan szellőztették meg, megszondázták vele a világot, és mivel nem volt különösebb tiltakozás, minden ment tovább a maga útján.

A Puskás-stadionnal kezdődhet

Horváth Cs. Attila azt mondja, Lengyelországban és Ukrajnában semmivel sem jobb az infrastruktúra, mint itthon, sőt, több tekintetben rosszabbul állnak nálunk, így ez nem lehet a mi vereségünk oka. Ezzel kapcsolatos észrevétel nem is érkezett hozzánk a pályázati anyaggal kapcsolatban.
– Magyarországnak talán még fontosabb lett volna az EB-rendezés jogának elnyerése, mint magának a labdarúgásunknak. Ebben a végletekig kettéosztott országban a közös ügyben ugyanis megtörtént az összefogás. Cardiffban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Schmitt Pál megölelték egymást, különben pedig azt hiszem, nincsenek beszélő viszonyban sem. Mindegy, a vereségen már kár keseregni. Az látszik, igyekeznek kárpótolni bennünket. A magyar kormánytól arra ígéret van, hogy a Puskás Ferenc Stadionból nemzetközi szintű létesítmény lesz és akkor egy-két éven belül esetleg Bajnokok Ligája-döntőt rendezhetünk. Ez ugyan nem ér fel egy Európa-bajnoksággal, de alkalmas az ország hírnevének öregbítésére. Talán 2009-ben futsal Európa-bajnokságnak adhatunk otthont, a pályázatunk a legjobb négy között van. Budapest és Debrecen lenne a helyszíne, mert más városban nincs alkalmas csarnok. A magyar labdarúgást megreformáló programokat – OLLÉ, utánpótlás-nevelési –, a technikai központ építését, a labdarúgás iskolai oktatását nem érinti a vereség. Optimista vagyok a jövőt illetően. A legközelebbi elnökségi ülésen azonban azt javaslom, ne pályázzunk a 2016. évi EB megrendezésére...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizs nappal lenyűgöző, éjjel romantikus

Párizst látni kell, lehetőleg az Eiffel-torony magasából is – állítja felpéci olvasónk, Takács… Tovább olvasom