Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Bede Fazekas Csaba az operaházban

Az idei őszön, szeptember utolsó hetében a Magyar Állami Operaház 125. évadját kezdte a fővárosban. A hagyományok jegyében Erkel Bánk bánja volt az évad nyitánya. E szép és nemes esemény érdekessége, hogy a darabban Bede Fazekas Csaba, a Győri Nemzeti Színház magánénekese formálta meg Tiborc alakját.
Az operaházi szezon valamennyi előadásán övé lesz ez a szerep.
– Sokszor énekeltem az Operában. Petrovics Emil és Mikó András direktorságának idején meghívtak magyar nyelvű előadásokra, például a Varázsfuvolába is – említi Bede Fazekas Csaba Győrött, a színház öltözőjében, ahol meghívásának körülményeiről érdeklődtünk.
– Őszintén szólva sokan énekelték és éneklik Tiborcot az Operában. Nehéz bejutni a társulatba. Nekem mégis egész évadra sikerült. Adódik a kérdés: ugyan miért? Talán azért, mert tavaly nyáron Szegeden a szabadtérin énekeltem. De része lehet benne, hogy Fischer Iván vezeti a társulatot, az új zenei vezető Kovalik Balázs. Pontosan nem tudom az indítékát, csupán érzem, hogy szerencse és megtiszteltetés ért. Szerencse, mert 75 évesen nem érhetnek el nagy szerepek, megtiszteltetés mégis, hogy az évadnyitásnak részese lehettem – vallja a művész.

Bede Fazekas Csaba
Bede Fazekas Csaba


– Ami mindig ünnepélyes. A tradíció így diktálja.

– Igen – erősíti meg Bede Fazekas Csaba. – Az ünnepi alkalmat tetézte, hogy a Himnusz elhangzása után idén először adták át az Osváth Júlia hagyatékából alapított díjat Bazsinka Zsuzsának, aki az előadás Melindája. Kolléganőnk, Kasza Katalin verse hangzott el a kitüntetett tiszteletére, mégpedig rendhagyó módon, nyitott függönnyel, közönség előtt. Kasza Katalin megajándékozott kötetével és gratulált a szerepemhez.

„Milyen szépen csinálod" – idézte fel a szerepformálásáról alkotott véleményeket Bede Fazekas Csaba. Elmondta: az ilyen vélekedés nem csak az udvariasság számlájára írandó. Az ő válasza leggyakrabban: „én szívből énekelek". – Valószínű, ez átjön a rivaldán – tűnődött a művész és hozzáfűzte: szeret Pesten énekelni. – Az Operának is, az Erkelnek is kiváló az akusztikája. Az énekes számára ez fontos – vélekedett –, mert az előadó nem kényszerül arra, hogy dupla energiával (erőlködve) adja ki azt a hangot, amit szerepe megkövetel.

Egyébként igazolódott a régtől hangoztatott mondás: Tiborc megtalálta szerepéhez méltó előadóját. 

Olvasóink írták

 • 2. Endrédy Teodóra 2008. október 07. 15:20
  „Évtizedek óta nagy Tisztelője és rajongója vagyok Bede Fazekas Csabának. Szívből gratulálok, hogy ilyen megtiszteltetés érte, örülök, hogy a mi régiónkban ilyen nagy művészek Élnek!
  Éppen ezért szeretnék a szerepeiből, énekeiből összeállitott cd-t vagy dvd-t szerezni, ha egyáltalán létezik ilyen.”
 • 1. egyszerű 2008. október 05. 12:45
  „Nem tudom,hogy az újságíró,vagy neaggyúristen a Művész úr vét ilyen ostoba hibát.Az Operaházat Fischer ÁDÁM vezeti nem Fischer IVÁN.Testvérek ugyan de nem mindegy!
  Szörnyű,borzalmas mélység ahol tartunk!Ellenőrizetlenül, tudatlanul jelennek meg ilyesfajta blődségek a megyei napilapban.
  Nem baj,a bulvár az megy ragyogóan! Az,hogy IVÁN vagy ÁDÁM...
  Világvége!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis vadlexikon – gímszarvas

A gímszarvas Magyarország legnagyobb testű kérődző vadfaja, amelynek hímjét bikának, nőstényét… Tovább olvasom