Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Bartók Mozarttal érkezik

Érdi Tamás korábban játszotta le a Marseillaise-t különböző hangnemekben, mint hogy megszólalt volna.

Érdi Tamás zenei érdeklődésére korán felfigyeltek. Előbb zongorázott, mint beszélt. Korábban játszotta le a Marseillaise-t különböző hangnemekben, mint mielőtt megszólalt volna.

Nyolcévesen koncertezett a Vigadóban, 15 évesen Moszkvában a nemzetközi zongoraversenyen első helyezést ért el. 17 évesen a tavaszi fesztiválon Vásáry Tamás vezényletével Mozart-zongoraversenyt játszott, a koncert után Mozart-CD-t rögzítettek.

– Születése óta világtalan. Hogyan fedezték fel zene iránti fogékonyságát?

– Mindenben kerestem a zenét, a mosógép, a centrifuga hangjában ugyanúgy, mint a villamos csilingelésében és a repülőgép hangjában, vagy a tenger mormolásában. Aztán rátaláltam dédapám zongorájára vörösberényi nyaralónkban, s azóta úgy érzem, felfedeztem azt a csodát, ami nélkül ma már élni sem tudnék.

– A hangszer választásának mi a históriája?

– A hallásomra hagyatkoztam. Emlékszem, a nyenyerétől és a trombitától kifejezetten féltem. A zongora azért vált kizárólagos hangszeremmé, mert a hegedűt már kiskoromban sem szerettem. Szerintem a zongora más hangszerhez nem hasonlítható. Kapcsolatunk 3 éves koromban kezdődött, mikor leültem dédnagyapám öreg zongorájához. A sorsom meg is pecsételődött örökre.

– A koncerteken a siker érezhető. A kulisszák mögé viszont nem láthatunk. Hogyan tanulja meg a repertoárt?

– Semmi esetre sem utánzással. A darabokat meghallgatni is csak különböző előadókkal szoktam, nehogy ösztönösen is utánozzam őket. Tanáraim elmesélik, mi van a kottában, jelekről, ívekről, hangcsoportokról, dinamikáról, hangközökről beszélnek, felépítik a darab struktúráját, néha a könnyebb daraboknál azt is megkérdezik, hogyan folytatnám... Ilyenkor remekül szórakozunk. „Leképezésnek" neveztük el ezt a módszert. Szeretek új anyagokat tanulni, olyan izgalmas, mint egy rejtvényfejtés. Szerencsére elég hamar sikerül memorizálnom a darabokat, és amit egyszer megtanulok, azt nem felejtem el.

– Úgy érzem, mintha kicsit társként tekintene a hangszerre. Jóban vannak?

– „Elhasználtam" már néhány zongorát, a szó szoros értelmében szétgyakoroltam őket, de újra ezt a hangszert választanám. Egy-egy koncert előtt az a legizgalmasabb pillanat, míg kiderül, vajon milyen hangszer vár rám, jóban leszünk-e, mert ez bizony  erősen befolyásolja a koncert hangulatát. Bár egyetértek Richter véleményével is, aki azt mondta, nincs rossz zongora, csak rossz zongorista.

– A győri műsort milyen szempontok alapján állítja össze?

– Miért pont Bartók és Mozart? Nem csak az évforduló miatt. Ezt a két zsenit évszázadok választják el egymástól. Számomra összekapcsolja őket a tisztaság, az egyszerűség és az a gyermeki őszinteség, ahogy megszólalnak mindenki számára  érthetően. A  napokban határoztam el, hogy átszerkesztem a műsort, nem Bartók- és Mozart-részre osztom fel a koncertet, ahogy meghirdettük, hanem vegyesen játszom a műveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43 év a mentés szolgálatban

A mentők munkája csapatmunka. A sürgősségi ellátás fizikailag és pszichésen nagy megterhelés. Tovább olvasom