Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Baranyi Ferenc, a hetvenkedő

Két város: Pilis és Óbuda is díszpolgárává választotta Baranyi Ferenc költőt, aki hétvégén a VII. Győri Könyvszalon vendége lesz, s a győri antológiásokkal együtt mutatja be 7x10 hetvenkedő könyvecskéjét. „A vidékre járás, a folyamatos tanulás jó kiegészítő sportja volt a költészetnek” – vallotta lapunknak a hetvenéves alkotó.
Csak reggel 7 és 8 között érem el – tudom meg Csáky Annától, Baranyi Ferenc volt évfolyamtársától, a nap többi részében fordít, ír, vidékre jár, egyszóval dolgozik.

– Azt hinné az ember, s ugye nem haragszik érte, nyugdíjasként több idő jut a kikapcsolódásra, az aktív pihenésre. Baranyi Ferencet azonban sokfelé hívják, új kötete jelent meg, hazajár Milánóba és Párizsba, ugye nem sokat tévedek?

– Dolgozom és tényleg sokfelé hívnak is. „A költők és a mosónők korán halnak" sort alapul véve kicsit rácsodálkoztam a hetvenre, hiszen a harmincas éveimben az ifjúság költőjének, az ügyeletes zseninek tartottak, most ezzel a hetvennel épp ezért nehéz kezdeni bármit is. Most inkább megrázó szembesülni a korral, hogy ez pont ennyi. Gályarab is vagyok meg garabonciás is – a vidéket újságíróként járva érdekes élményekkel, értékes emberekkel hozott össze a sors. Földhözragadottan vagyok realista, így az újságírás jó kiegészítő sportja volt a költőnek, sokat járok ma is vidékre. Az író-olvasó találkozók számomra is tanulságosak, vallom, hogy megtalálnak az olvasók és sokan szeretik a verseket. Egyúttal gályarab is vagyok, mert a fordítás meg ezt követeli az embertől.

– Csak kevesen tudják: zeneszerzéssel is foglalkozott, mi több, operát is írt. Hogyan kapcsolódik ez a költészethez?

– Zenésznek indultam, s ugyan a nyáregyházi kacsaúsztatónál addig nagyobb vizet nem láttam, mindenesetre ez a tény nem gátolt abban, hogy A tenger címmel ötfelvonásos operát komponáljak úgy, ahogy azt elgondoltam. Azt gondoltam, a Baranyi előtti meg utáni operairodalmat jegyzik majd, de szerencsére nem így történt. A tanárom inkább gyakorlásra biztatott, ám a szövegkönyvet „egészen tűrhetőnek" tartotta. Na, ettől kaptam én vérszemet, viszont a zeneirodalom nagy szerencséjére egy ideig nem komponáltam többet. Sokkal jobban érdekelt viszont az irodalom, benne a vers. Rá kellett jönnöm: az irodalom a sorsom, a zene a szerelmem, s ez így van jól.

– Mi ez az új könyv, a hetvenkedő könyvecske?

– Nem egyértelműen verseskötet, hiszen 7x10 versfordítást, operarészlet-fordítást, tárcát, verset, a pályatársaim köszöntését tartalmazza. Huszonhét verseskötetem jelent meg, de zene- és irodalomtudományi munkáim is szép számmal akadtak, regényt is írtam, fordításkötetem pedig úgy 50–60 látott napvilágot. Az új kötet egyfajta ráadás, válogatás a legkedvesebb írások közül.

– Huszonévesen újságíróskodott, az Ifjúsági Magazinnál, a Magyar Ifjúságnál irodalmi szerkesztőként tevékenykedett. Azután jött a televíziózás, és innen is ment nyugdíjba. Ha szigorúan csak ezt vesszük, „nem semmi" pályaív. Büszke rá?

– Passzió és sorsszerűség volt ez egyszerre. A zene a szerelmem, a zenei műsorvezetés, a szerkesztői munka nagyon is közel állt hozzám. Így például a Miskolci Operafesztiválokon igenis ott a helyem, mert szeretem. Visszatérve az újságírásra: bejártuk Tolnát-Baranyát, és közben rengeteget tanultunk. Mondják, használ az embernek az újságírás, ha időben abba tudja hagyni. Na, ezzel meg úgy vagyok, hogy az újságírói munkából a költő is kamatoztatott. Hosszú távon egyébként tényleg fennáll a veszély, hogy elszürkülhet a stílus, kiéghet az ember. Szerencsére az újságírók többségükben életrevaló emberek, megtalálják a helyüket.

– Ha nem pörög, nem fordít vagy ír Baranyi Ferenc, akkor hogyan él?

– A fiam 40 éves, 12 éves Flóra unokám talán örökölt valamicskét a nagyapai génekből, vele nagyon szívesen megyek ide-oda. Milánóba többször is hívnak, ott egy irodalmi lap szerkesztőbizottságának tagja is vagyok, de bárhol vagyok a világon, mindig hazavágyom. Korábban Pilisbe, a szülővárosomba, most pedig már Angyalföldre, ahol szintén díszpolgárnak választottak. Négy éve jártam Győrött a könyvszalonon, úgyhogy most is nagy érdeklődéssel várom a találkozást a győriekkel, az antológiásokkal és mindazokkal, akik kíváncsiak rám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évforduló: 200 éve született Batthyány Lajos

Idén október 6-án a szegedi Dóm téren avatják fel mártír kormányfőnk márványból és bazaltból… Tovább olvasom