Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az utolsó inka uralkodó halála

„A kormányzó halálra ítélte Atahualpát azért az árulásért, amelyet elkövetett; az ítélet megégetésre szólt, hacsak fel nem veszi a keresztény vallást..."
"Kihozták Atahualpát, aki a térre érve azt mondta, szeretne megkeresztelkedni. A kormányzó megengedte ezt, ezért nem elevenen égették el, hanem egy póznához kötözték és megfojtották... Ez volt ennek az embernek a végzete, aki oly kegyetlen volt. Nagy bátorságról tett tanúságot és nem mutatott semmi érzést" – írta az egykori spanyol krónikás arról az 1533. augusztus 29-i napról, amikor a spanyol hódítók kivégezték az utolsó inka uralkodót.

A Dél-Amerika nyugati partján fekvő, ekkor még alig százéves inka birodalom mintegy egymillió négyzetkilométerre terjedt ki, kecsua népén a korlátlan hatalmú, isteni származásúnak tartott inka uralkodott. Végzetét a kondáslegényből lett Francisco Pizarro jelentette, aki az aztékok kincseit megszerző Hernan Cortes példáján felbuzdulva indult embereivel a Panamától délre fekvő földek meghódítására. Az arany országáról, El Doradóról szóló színes meséi nyomán V. Károly király nemessé tette és a meghódításra váró gyarmat kormányzójává nevezte ki.

Inka színészek rituális szertartást végeznek a perui Cuscóban zajló Napfesztiválon.
Inka színészek rituális szertartást végeznek a perui Cuscóban zajló Napfesztiválon.

A 200 konkvisztádor szerencséjükre egy trónviszály közepébe csöppentek: az előző inka fiai vívtak véres harcot a hatalomért, amelyből 1532 elején Atahualpa került ki győztesen. A felfordulás közepette szinte akadálytalanul jutottak el a birodalom szívébe, ahol az inka november 16-án, négyezer bottal felfegyverzett harcosa között fogadta őket. A spanyolok tábori papja hosszú szónoklatban felszólította Atahualpát, hogy legyen kereszténnyé és vesse alá magát a pápának és V. Károlynak. Az inka a hosszadalmas teológiai fejtegetéseket nem értette, de a beszéd velejét annál inkább és felháborodásában a földhöz vágta a Bibliát. A „szentséggyalázás" miatt Pizarro támadást vezényelt, a tűzfegyverektől megrémült harcosok nagy részét lemészároltak, Atahualpát foglyul ejtették.

Inka viseletbe öltözött nő.
Inka viseletbe öltözött nő.
A gyalázatos csel után még szégyenletesebb alkudozás kezdődött a váltságdíjról, az inka bármennyi kincset ajánlott fel, a spanyolok kevesellték azt. Végül abban maradtak: két szobát ezüsttel, egyet pedig arannyal töltet meg addig a vonalig, amit egy felemelt karddal húznak a falra. (A szoba hossza 6,7, szélessége 5,2, magassága 2,45 méter volt.) Ő állta a szavát, a töméntelen kincset összehordták, Pizarro azonban nem: mivel Atahualpa börtönéből ellenállásra felszólító üzenetet csempészett ki, testvére meggyilkolása, a spanyolok elleni összeesküvés, többnejűség és bálványimádás címén halálra ítélték és 1533. augusztus 29-én kivégezték. A spanyolok ezek után kirabolták az inka fővárost, majd a lakosság pacifikálása érdekében megkoronázták az uralkodócsalád egyik tagját. Manco Capac hamarosan fellázadt, de vereséget szenvedett, s ezzel az inka birodalom története véget ért.
A történet utójátékaként a hódítók egymás ellen fordultak: Pizarro megölette alvezérét, akinek hívei őt gyilkolták meg, a lázadók vezetőjét a királyi biztos fejeztette le, Peru első alkirályával Pizarro fivérei végeztek, őket pedig a rendcsinálásra küldött Gasca püspök végeztette ki.

Olvasóink írták

 • 4. AWWS 2008. november 08. 21:06
  „Aki Istenbe hisz az menjen inkább a gyogyóba !!!”
 • 3. Tűzimádó 2008. augusztus 31. 22:41
  „Jólvan Lehelke a sétának vége, tessék visszamenni a gumiszobába!!”
 • 2. chrisianos 2008. augusztus 31. 21:41
  „Kedves Lehelke!

  Szívből kívánom, hogy ismerd meg az egy igaz Istent, és térj meg, szüless újjá Jézus Krisztus Szent Szelleme által!
  Annak a kereszténységnek ami akkor erőszakos eszközökkel térített. és cirka 50millió embert küldött halálba semmi köze ahhoz ami Jézus Krisztus követéséről szól...”
 • 1. LEHELKE 2008. augusztus 31. 19:32
  „A NYUGAT EUROPAIAK AHOVA BETETTEK A LABUKAT OTT CSAK RABLAST,GYILKOLAST,PUSZTITAST VEGEZTEK ! MINDENHOL CSAK A VAGYON ERDEKELTE OKET ! LASD ANGLIS-india,CHINA, FRANCIA-wietnam, afrikai gyarmatositasok,SPANYOLOK-PORTUGALOK-del-amerika ,ahol kiraboltak oket, es a lakossag millioit gyilkoltak le es a spanyol nyelvet kenyszeritettek rajuk ! A KERESZTENY VALLAS NEVEBEN NEMZETEKET IGAZTAK LE A VILAGON ! NEZZUK MEG MIT CSINALTAK A MAGYAROKKAL AZ EVSZADAKON FOLYAMAN !! MIERT TERITETTEK A MAGYAROKAT A KERESZTENY HITER ES AZOTA TARTO FOLYAMATOS PUSZTULASUNK NYOMON KOVETHETO ! EN CSAK IS A MAGYAROK ISTENEBEN HISZEK !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízilabda királyai

Hazudnánk, ha azt írnánk, hogy a vízilabda-válogatott kapta a legnagyobb tapsvihart a magyar… Tovább olvasom