Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Az utolsó indián Bécsben

Ülő Bikáról, az ˝utolsó indiánról˝ nyílt kiállítás a Bécsi Néprajzi Múzeumban. Életét – a múltat és a jelent – fényképek, ékszerek, öltözetek, karikatúrák és szuvenírek idézik fel.

Alkalmazkodás és harci szellem váltakozik a Bécsi Néprajzi Múzeum 2010. március 15-ig látható ˝Ülő Bika és világa˝ című kiállításán, amely csaknem kétszáz fénykép, valamint karikatúrák, szuvenírek, ékszerek, öltözetek és az indián történetírást hordozó állatbőrök segítségével mutatja be nemcsak az indián harcost, hanem a XIX. századi amerikai indiánpolitikát is, miközben párhuzamokat von a jelennel.

A sajátos tárlaton képet kaphatunk Ülő Bikának a kapitalizmushoz való ambivalens viszonyáról is: ˝A fehér ember tudja ugyan, hogyan kell termékeket előállítani, de azt már nem, miként kell szétosztani őket.˝ Megismerhetjük a legendás indián számos feleségét és gyermekét, és megtudhatjuk, miként látta és látja őt az amerikai nyilvánosság. Tatanka Ijotake, vagyis Ülő Bika a világ egyik talán leggyakrabban megörökített indiánja, akinek egész élete és személyisége tele volt ellentmondásokkal.

Ülő Bika szerepelt Buffalo Bill show-műsorában, megpróbálta visszavezetni népét az indián tradíciókhoz és élénk érdeklődés övezte művészetét és harcait egyaránt. 1876. július 4-én a Little Bighorn-i csatában elsöprő győzelmet aratott az amerikai hadsereg George Armstrong Custer vezette 5. lovasezrede felett, innentől számított közellenségnek. 1891-ben egy tűzpárbajban vesztette életét, amikor megpróbálták letartóztatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eger várának zenés ostroma

A török birodalom szombaton este ismét megpróbálja bevenni Eger várát, igaz, nem a történelmi… Tovább olvasom