Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Az űrből vár hívást a volt nagykövet

Barátja, Simonyi Károly megígérte neki, hogy a napokban ismét felhívja az űrből. A Korda filmstúdió nagyköveteként amerikai produkciót hozhat hazánkba, s ha itthon bluesegyüttest alapítana, roma dobost és gitárost választana maga mellé. Mindezt Simonyi András vallja, aki szerint jobban kihasználhatnánk hazánk szellemi kapacitását.

Simonyi András ötvenhét éves, korábban NATO-nagykövetként dolgozott, majd 2002-től 2007-ig volt hazánk washingtoni nagykövete. Az amerikaiak egy ottani show-műsorban, a The Colbert Reportban ismerték meg. Saját rockzenekara van, s bár hazatért, havonta visszajár az USA-ba, s nem szakadt el a politikától.


– Kezdjük a beszélgetést egy rövid kis memóriajátékkal. Három nevet mondanék önnek: mindhárman Győr-Moson-Sopron megyéből indultak s a tengerentúlon futottak be karriert. Az első név: Simonyi Károly....

– Ő közeli barátom. Néhány héttel ezelőtt találkoztam vele. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy most megint visszatér az űrbe (március 25-én indul tizenkét napos űrútra – a szerz.). Károly bizonyítéka Magyarország hihetetlen szellemi kapacitásának. Rajtunk múlik, hogy ezt képesek leszünk-e kihasználni. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy az első között hallottam a felkészüléséről. Sőt, 2007-ben felhívott az űrből.

Simonyi Károly
Simonyi Károly

Az utcán érte Simonyi hívása

– Számít arra, hogy most is megcsengeti a telefonját, miközben a súlytalanságban lebeg?

– Igen, megígérte.


– Hogyan lehet felkészülni egy űrből érkező hívásra?

– Sehogy. A 2007-es hívásakor éppen sétáltam Washingtonban az utcán, amikor megcsörrent a telefonom. Beleszólt, hogy „Simonyi Károly vagyok a nemzetközi űrállomásról". Hosszasan beszéltünk; egyszer csak megállt mellettem egy kocsi, s kikiabált belőle egy igazi amerikai. „Mondja, merre kell menni..." – hallottam fél füllel a kérdését. Mutogattam neki, hogy nem érek rá. „Nem baj, majd megvárom, amíg végez" – mondta, s folyamatosan nyaggatott, hogy „mikor fejezi már be"?! Az űrállomás közben elért egy olyan pontot, hogy árnyékba került, s megszakadt a telefonkapcsolat. Ekkor odamentem az autóhoz, s mondtam a sofőrnek: „Ne haragudjon, nem tudtam megszakítani a beszélgetést. Nem fogja elhinni, de a nemzetközi űrállomással beszéltem." Rám nézett, s azt mondta: „magának elment az esze". Erre megszólalt a hátsó ülésről egy kislány: „bácsi, én elhiszem".


– A második név: Szimonisz László...

– Ő az egyik legnagyobb tolmács (több amerikai elnök mondandóját fordította hivatalos látogatásokon – a szerz.). Nagy tisztelője vagyok, annál is inkább, mivel fiatalabb koromban én is sokat tolmácsoltam: sokat dolgoztunk együtt.


– A harmadik név kicsit nehezebb lesz: George Rizsányi?

– Borzasztóan ismerős név. Tényleg, hallottam, hogy ő készítette el Kanada nemzeti gitárját. Igaz, én egy hazai gitármanufaktúrára esküszöm.

George Rizsányi
George Rizsányi

Elkezdődött az „amerikai változás"

– Beszéljünk komolyabb témáról. Mennyiben lesz más Obama Amerikája Bushéhoz képest?

– Az Obama-jelenség szimbolizálja, hogy Amerikának változásra van szüksége. Magára kell találnia ahhoz, hogy betöltse „a család" vezető szerepét. Minden családban van ugyanis olyan vezető, akire több és más feladat hárul, mint a többiekre. Én így látom Amerikát az euroatlanti közösségben. Ha nem változik meg, nem tér magához, akkor elindul a történelem süllyesztője felé. Ám az Obama-jelenség éppen azt szimbolizálja, hogy képes lehet megújulni az ország. Kitört egy hagyományos felfogásból és egy afroamerikait választott elnökké: olyan fiatal politikust, akit nem kötnek a múlt politikai hagyományai.


– Látni már valamit ebből a változásból?

– Keserves lesz. Vészhelyzetben az emberi természet megtalálja az adekvát választ a feltett kérdésekre. Nehéz dolga lesz az elnöknek, ugyanis egyszerre kell választ adnia a hagyományos kihívásokra és megújítani az országot. Szerintem már megindult a változás: szakterületemen, a külpolitikában. Nem hagyományos látogatásokkal kezdtek: Kínába utazott, majd a Közel-Keletre megy a külügyminiszter. Az majd csak később derül ki, hogy ez tényleges változás-e, vagy pedig csak látványelemek. Arra tippelek, hogy a látványelemek után komolyabb, más tartalmú politika következik.

Szimonisz László
Szimonisz László

A zenében indulhatna áttörés

– Az etyeki Korda filmstúdió nagyköveteként mi a feladata?

– A magyar filmipar egy kitörési pontja lehet az országnak. Az a dolgom, hogy produkciókat hozzak ide.


– Képbe került most valamilyen produkció?

– Igen, kopogjuk le: de erről egyelőre nem mondhatok semmit.


– Beszéljünk a zenéről: miközben idehaza a cigányság asszimilációja kulcskérdéssé válik, addig ön jó néhány alkalommal együtt játszott roma származású zenészekkel. A kultúra mennyiben segítheti az „elfogadást"?

– Kevesen gondolják végig, hogy a zenei világban törték át először a bőrszínek közötti ellentétet a tengerentúlon. A jazz- és a rockzene hozta össze először a feketéket és a fehéreket. Előbb mentek „vegyes" együttesek nívós helyekre játszani, mint hogy a színes bőrűeket egyenjogúvá tették volna. Emiatt érzem azt, hogy a művészeti élet lehet az egyik színtér, ahol ez az áttörés véghezvihető. Nekem nagyon sok roma származású barátom van, s büszke vagyok erre. Lenyűgöz az, amikor átlépek az ő világukba: szeretettel fogadnak. Persze, kicsit patetikus, s biztosan nem tudományos, amit mondok. Korábban felléptem már a Lakatos Robival és a Lakatos Tonyval, mi, magyarok nem is tudjuk, hogy mekkora világsztárok ők. Másfél hónapja voltam New Yorkban, a Carnegy Hallban, ahol Lakatos Robi lépett fel. Ez nem szervezett koncert volt, melyet a magyar állam fizetett, aztán eljöttek ingyen a vendégek: elkapkodták a jegyeket, majd felállva, tombolva ünnepelték, s háromszor visszatapsolták. Néhány éve felhívtam Robit, „a zenekarommal játszunk a Szigeten, nem jönnél el?" – kérdeztem. Azt válaszolta: „Tonyt hozhatom?" Ha egyszer összehoznék Magyarországon egy bluesegyüttest, az biztos, hogy roma dobost és basszusgitárost választanék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük őket!

Várjuk azok jelentkezését, akik szépészeti plasztikai műtéten estek át, akiknek szenvedélyük a… Tovább olvasom