Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Az ügynök két élete

A hajdani győri újságíró barátait, kollégáit figyelte meg. III/III-as tevékenységét hónapokig kutatták.

A hajdan ismert győri újságíró főként barátait, kollégáit figyelte meg. III/III-as tevékenységét hónapokig kutatta Borbély János. A levéltáros ennek eredményeiről számolt be lapunknak, miközben megállapította: az ügynök végtelenül megszenvedte a rákényszerített feladatot. Egy személyben volt áldozat, haszonélvező és tettestárs a bűnben.

Mondhatnánk, hogy abból az időből szokványos, mégis megrendítő és tanulságos ügynöktörténet „Kovács Péter"-é (valódi nevét fedje jótékony homály!), akit 1957. március elején terhelő adatok alapján szerveztek be. Nem önként jelentkezett, annál is inkább, hiszen ötvenhat őszén a forradalom tevékeny résztvevője, támogatója volt. A Győr-Sopron megyei politikai osztályon keletkezett munkadossziéjában Borbély János levéltáros 276 kézzel számozott oldalt talált.

– Ügynökünk ötvenhét áprilisában produkálta első jelentését  K. G. rendőr századosnak, amelyben részletes leírást készített a Magyar Távirati Iroda győri vezetőjének magatartásáról, a párthoz és a rendszerhez való viszonyáról. A tartótiszt értékelte a jelentés őszinteségét és jól felhasználhatónak tartotta. „Kovács" hamarosan a helyi írócsoport tagjainak megfigyeléséről, a még szabadlábon lévőkről is adott tájékoztatást. Júliusban M. S. rendőr százados személyében új tartótisztet kapott, aki ötvennyolc áprilisáig irányította munkáját.

Az elégedetlen tartótiszt

– Mi derült ki, töretlenül elégedettek voltak munkájával?

– Nem egészen. Az első határozott fejcsóválást arra a jelentésére kapta, amit Szigethy Attila feleségével történt találkozásáról írt. Hadd idézzek néhány mondatot! „Ő elmondta, hogy hihetetlennek tűnik férje halála. Nem is hiszi sokszor, hogy meghalt. Amikor temették, csak futólag látta a koporsóban és este volt, így csak körvonalait láthatta. Nem tudta kivenni tisztán. Elmondta, hogy egyébként a nyomozók nagyon udvariasak voltak vele szemben és a férjének is háromezer forintos koporsót csináltattak."  A tartótiszt értékelésében neheztelt ügynökünkre: „A feladatát csak részben hajtotta végre, mivel Kapuváron járt, találkozott Szigethy Attila feleségével, azonban az utasítás ellenére nem kereste fel lakásán. Meglátásom szerint az ügynök nem őszinte hozzánk, mivel egyik konkrétum az, hogy azokról a személyekről, akik hozzá közel állnak, nem jelent."

Ilyen megállapítások után „Kovács Péter" joggal reménykedhetett abban, hogy a Politikai Nyomozóosztállyal való hat hónapos „kapcsolat"-ból most végre megszabadulhat. Ismerhette a pártbizottság véleményét is, amelyet egy 1957 októberében, a megyei titkár által aláírt dokumentum tartalmazott. Az irat lényege, hogy kiket rehabilitál a párt és kiket nem, azaz kiket ajánlanak átvenni újból az újságíró-szövetségbe. „Kovács Péter" ügynök valódi neve mellett a következőket találjuk: „Az ellenforradalom után a párt lapját otthagyta. (...) Cikkei nem voltak uszító jellegűek. Átigazolását javasoljuk." Ez a három mondat ténylegesen a beszervezés indokát, a rá terhelő vádat oldja fel. Vagyis a pártbizottság rehabilitálja. „Kovács Péter" próbált kibújni helyzetéből, próbálta szabotálni a munkát, de tartótisztje továbbra is szorosan fogta. Rá kellett jönnie: minden ügynökről írnak jelentést más ügynökök, és arra is, hogy nagyon sűrű a besúgók hálózata. Nem tehetett mást, december első napjaiban újból a papír fölé görnyedt. Simon Lajos, Tamási Áron, Tóth László, Nagy Sándor, Csoóri Sándor, László Ferenc, Cs. Szabó Béla pesti írók politikai irányultságáról kellett írnia.

– Így szándéka ellenére sem tudott szabadulni a hálózatból?

– „Kovács Péter" ügynöki létének első évében összesen huszonhárom jelentést írt. A párt megyei vezetői nyilvánosan rehabilitálták ugyan, de a szolgálattól nem szabadulhatott. Egzisztenciája továbbra is az ügynöki szolgálataitól, abbéli teljesítményétől függött.

Irodalmi beszámolók

Kiemelnék néhány általam fontosnak tartott jelentést. Ötvennyolc februárjában Csornai Irénről tesz jelentést és azt az utasítást kapja, hogy újból keresse fel Budapesten Simon Lajost. Márciusban, áprilisban folytatódik Vörös Jenő költő ügye, amely egész évben napirenden van. „Kovács"-nak rendszeresen jelentenie kellett a győri írókról: Petőcz Miklósról, Szabó Emilről, akik internálásból, börtönből szabadultak, Gulyás Jenőről felesége bizalmába férkőzve gyűjtött információt. Simon Lajos, aki akkor már Pesten él, s hazalátogatásai alkalmával rendszeresen felkeresi ügynökünket és az általa a fővárosból hozott irodalmi, társasági, politikai hírek – Simon tudtán kívül – bekerülnek „Kovács" jelentéseibe, ahol többek között Déry Tibor, Veres Péter, Mándy Iván nevét olvashatjuk. Ötvennyolc augusztusában M. S. századostól B. I. főhadnagy veszi át a tartótiszt feladatát, a továbbiakban ő irányítja „Kovács" ügynök hálózati munkáját. Ebben az időben „Kovács" több ízben, különböző ürügyekkel hanyagolja a személyes, fedett találkozóikat.

Bonyolult lelkületű megfigyeltek

– A győri színészek közül több jelentést kérnek Bánki Róbertról, Sipicki János íróról, Sós Pálról, a vagongyári kultúrotthon igazgatójáról. Áprilisban a börtönből akkor szabadult Bertalan Lajosról és Turi Imréről kérnek tőle beszámolót. Továbbá politikai nézeteikről és írói tehetségükről, emberi tulajdonságaikról írt jelentéseiben a helyi írók majd mindegyikéről, így Rácz Ernőről, Sipicki Jánosról, Szabó Emilről, Kulcsár Jánosról, Kiss Rudolfról, Írófi Kázmérról, Roske Máriáról, Gulyás Jenőről és a fiatal, akkor még egyetemista Rácz Zoltánról. Egy májusi jelentése már nem kötődik semmi konkrét, „besúgni való" eseményhez. „Kovács" címet is ad neki: „Várható politikai és művészeti csoportosulás egy esetleges irodalmi csoport megalakulása után". Ez már nem a szokásos, addig megismert ügynöki jelentés, inkább szakmai vélemény. A helyi szerzőket bal- és jobbszárnyhoz sorolja.  Majd a csoportok között művészeti és világnézeti kérdésekben mutatkozó különbségeket elemzi. Egyik irányról sem beszél elítélően. Szerinte a balszárnyhoz tartozik Horváth József, Polgár Miklós, Lőrinc Lóránt, Bólya Lajos, Turi Lajos, Dávid József, Szapudi András, Vándor Ferenc, Fábián Ferenc, Kis Rudolf, Pozsgai Zoltán, ifj. Járosi Géza. A jobbszárnyhoz Bertalan Lajos, Sipicki János, Pernesz Gyula, Bay Ferenc, Grábics Frigyes, Petőcz Miklós. Középső rétegnek, akik mindkét oldalra szimpatizálnak – „Kovács" szerint Turi Imrét, Kulcsár Miklóst, Szabó Emilt, Hegedüs Andrást, Írófi Kázmért, Debreceni Imrét, Simon Lajost, Rácz Zoltánt, Győri Balázst ítéli. A jelentés zárósorai a következők: „Ezek az emberek – még a baloldali részen is – igen bonyolult lelkületűek, érzékeny és sokrétű emberek. Hajlamosak a szubjektív ítéletekre, az élményanyag hangulata adta állásfoglalásra. Türelemmel, világos kritikai jó irányítással azonban még a jobboldal is felhasználható a társadalom kulturális életének vérkeringésében."

– Ez egy nagyon sajátos stílusú, szinte egyedülálló ügynöki jelentés.

– Lát esélyt a győri szellemi élet újjászervezésére, jelentéseivel mintha egy új kiegyezés irányába kívánná terelni a város politikai vezetőit. „Kovács" ügynök életében óriási változást hozott, hogy közel öt hónapig pihentették. Munkadossziéjában hónapokon át nem találunk hálózati jelentést, tartótiszti feljegyzést meghiúsult fedett találkozókról. Először ötvenkilenc december elején a párt hetedik kongresszusát követő hangulatról küld rövid jelentést, majd egy hosszabb, részletező pozitív hangulatú beszámolót, hogy milyen örömmel készülnek a megye írói a felszabadulásunk tizenötödik évfordulójára kiírt irodalmi pályázatra.

– Miként ért véget „Kovács Péter" ügynöki ténykedése?

– A munkadosszié következő, egyben utolsó, kétszázhetvenötödik lapján, azaz két évvel később, hatvankettő május végén M. I. rendőr százados, alosztályvezető a következő jelentést írja: „»Kovács Péter« ügynököt 1962. május 22-én a hálózatunkból főosztályvezetői engedélyezés alapján kizártuk. Kizárása hírszerző lehetőségeinek hiányában történt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt egyszer advent

68 éve, advent első napján sötétség borult a házakra. És a második osztályosok egy emberként… Tovább olvasom