Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Az örök áldozat ünnepe

„Figyelmetekbe ajánlom, testvérek, az evangéliumot, amelyet hirdettem nektek… Általa elnyeritek az üdvösséget, ha megtartjátok úgy, ahogy hirdettem nektek...

Szent Pál apostol írja : „Figyelmetekbe ajánlom, testvérek, az evangéliumot, amelyet hirdettem nektek… Általa elnyeritek az üdvösséget, ha megtartjátok úgy, ahogy hirdettem nektek...

Elsősorban azt hagytam rátok, amit magam is kaptam: Jézus Krisztus meghalt bűneinkért, az Írások szerint, eltemették és harmadnap feltámadt, amint azt is előre megírták. Megjelent Péternek, majd a tizenkettőnek. Később egyszerre több mint ötszáz testvérnek jelent meg… Azután Jakabnak jelent meg, majd az összes apostolnak. Utánuk pedig, mint egy méltatlannak, megjelent nekem is." (1Kor 15,1–8.)
Jézus feltámadása óta lassan már a kétezredik év is eltelik, és mi, keresztények kétezer év óta ünnepeljük hitünk alapját, az Úr Jézus Krisztus kereszthalálát és feltámadását. Ez a világtörténelemnek az az egyetlen eseménye, amelyet immár kétezer év óta megszakítás nélkül ünneplünk.

Közös emberi tulajdonságunk, hogy életünk fontos eseményeit és annak évfordulóit megünnepeljük. Gyakran megtesszük, hogy egy-egy fontos esemény megrendezését egy már meglévő ünnepünkhöz kapcsoljuk, ezzel is kifejezve az esemény jelentőségét. Ezért került például október 23-ra a III. Magyar Köztársaság kikiáltásának ünnepe. Hasonlóképp tett maga az Úr Jézus is, amikor a zsidók húsvétját választotta ki, hogy beteljesítse a megváltás művét. Amint elérkezett az óra, asztalhoz telepedett a tizenkét apostollal együtt. Így szólt hozzájuk: „Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek…" (Lk 22,14–15.)

Jézus ezzel, az utolsó vacsorával kezdte meg értünk vállalt szenvedésének keresztútját, amelyen értünk vérrel verejtékezett, megostorozták, tövissel megkoronázták, vállára tették keresztjét, majd rászegezték és megfeszítve meghalt a kereszten. Ezután sziklába vájt sírba temették, de harmadnapra dicsőségesen feltámadt a sírból és megjelent tanítványainak.

Így lett egy ószövetségi ünnep a mi legősibb keresztény ünnepünk napja, a húsvéti misztérium ünneplése. Erről írta Szent Pál apostol: „Az Úrtól kaptam, amit közöltem is veletek: Urunk Jézus elárulásának éjszakáján fogta a kenyeret, hálát adott, megtörte, és így szólt: »Vegyétek és egyétek, ez az én testem értetek. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.« Ugyanígy vacsora után fogta a kelyhet, és így szólt: »Ez a kehely az új szövetség az én véremben. Ezt tegyétek, valahányszor isztok belőle, az én emlékezetemre.« Valahányszor ugyanis e kenyeret eszitek, és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön." (1Kor 11,23–26.)

Amikor Jézus az utolsó vacsorán ünnepélyesen felajánlotta magát áldozatul a mennyei Atyának, meghagyta, hogy emlékezetére mi is ugyanazt tegyük, amit Ő tett. Tanítványai ennek megfelelően cselekedtek összejöveteleik alkalmával. Az apostolok újra és újra elmondták, mit tett Jézus az utolsó vacsorán. Szavait ismételve változtatták át a kenyeret és a bort az Ő testévé és vérévé. Majd megtörték a kenyeret és mindnyájan ettek belőle. Ez volt a kenyértörés, amit ma szentmisének nevezünk. Ezen újra és újra jelenvalóvá lesz Jézus áldozata, az egyetlen örök áldozat.

Dr. Rédly Elemér

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis magyar valóság – tíz mai családmodell

Dr. Pálhegyi Ferenc pszichológus szerint fel lehet nőni családon kívül is, de azok a feltételek, amelyek szükségesek az egészséges személyiségfejlődéshez, csak ép családban adottak. A legfontosabb az apróságokat ölelő biztonság, amelyet a szülők egymás iránti szeretete táplál. Ahol ugyanis a szülők külön-külön szeretik a gyerekeiket, de egymással nem tudnak kijönni, a gyerek szorong, veszélyben van. Tovább olvasom