Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Az I. világháború emlékezete

Húsz évvel ezelőtt a Révai-gimnázium tanulóinak kirándulásával kezdődött a Doberdó–Isonzó túrák sora.

Azóta évente több csoport látogatott el megyénkből a szörnyű harcok színhelyére, könyv íródott, film született, egy-egy temető megújult, s megalakult az Isonzó Baráti Kör.

A kör most hazatalált, mert egy készülő könyv, ˝Az I. világháború emlékeztetői Pozsony vármegyétől Vas vármegyéig˝ nem a harcok színhelyeit mutatja be, hanem azt tárja az olvasó elé, amit ránk hagyott a háború. A kötet egyik összeállítójával, dr. Bedécs Gyulával beszélgettünk.

– Az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó szívdobbanása volt ez a háború.  Egy századokon át együtt élő, sok szállal összefűződő térség esett mozaikjaira. De vannak összefűző szálak. Az egyik – talán a legfontosabb – a közös múlt. Ezeket kell feltárni és bemutatni. Csak egy példa: katonáink közül sokan Pozsonyba ˝rukkoltak˝ be. Együtt harcolt a kapuvári, a csallóközi és burgenlandi honvéd. S külön-külön vezettek naplót, nekünk pedig adomány, hogy ugyanarról a csatáról írtak. Kell szebb bizonyíték az összefűző szálra? A másik bizonyíték látható is. Azt gondolnánk, hogy az elszakított területen kevesebb és szerényebb hősi emlékmű található. De nem, sok van belőlük, a falvak nagyságához képest elismerésre méltóak. Az 1917-ben hozott törvény, amely rendelkezett az emlékművek állításáról, átívelt a határon és a Csallóköz kis falvai megalkották a maguk emlékeztetőit.


– Mi adta az ötletet a kötet megalkotásához és miért most?

– Közeleg az első világháború kirobbanásának századik évfordulója. Ünnepelni nincs okunk 1914 okán, de emlékezni kötelességünk, mégpedig úgy, hogy a hősi emlékmű ne csak díszlet legyen a protokollszöveghez, hanem gondolataikkal azok is jelen legyenek, akik végigrettegték a háború szörnyűségét, akikre a szobrok emlékeztetnek. Úgy gondoltuk, hogy ehhez segítséget kell adni azoknak, akik emlékezni és emlékeztetni akarnak. Tartalmas segédanyagra van szükség, hogy meg tudják idézni a háborút, hogy minden megszólalás méltó legyen a háborút megszenvedőkhöz, hogy tudjanak verset választani, világháborús dalokat énekelni, s éppen azoktól, akiket szűkebb hazánkból szólított el a parancs s gyakran az égi behívó. A kötetnek ez a leghangsúlyosabb fejezete. Naplók sora, visszaemlékezések idéznek egy-egy ütközetet. S ehhez társul a városok és a Csallóköz hősi emlékműveinek ismertetése.

Bedécs Gyula a padovai fegyverszünetet aláíró felek asztalánál: Az első világháború végét – négy év értelmetlen öldöklés után – a padovai fegyverszünet jelentette. 1918. november 3-án Padovában, a Giu
 Bedécs Gyula a padovai fegyverszünetet aláíró felek asztalánál: Az első világháború végét – négy év értelmetlen öldöklés után – a padovai fegyverszünet jelentette. 1918. november 3-án Padovában, a Giusti-villában írták alá a Monarchia végét jelentő, a háborút lezáró megegyezést.


– Van kiadó, amelyik ilyen kötetet ad ki?

– Üzleti alapon működő nincs, de sokan vannak, akik úgy érzik, hogy szükség van rá. Tavaly dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi-egyetem rektora és dr. Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere azzal a kéréssel fordult Vas és Győr-Moson-Sopron megye városainak polgármestereihez és a kistérségi szerveződések elnökeihez, hogy támogassák a kötet megjelentetését.


– Nem szokványos, hogy egy műszaki egyetem rektora kér pénzt levélben.

– Valóban nem, de nélkülük nem is született volna meg a kötet. Személyük és hátterük – például az egyetem nonprofit kiadója – az egyik garancia volt, hogy színvonalas munka születik. A másik garancia a két megyében élők, a témával foglalkozók felkészültsége. S azt sem szabad említés nélkül hagyni, hogy a kérő levélre több mint egymillió forint összegű támogatás érkezett a polgármesterektől.


– Minden kötet akkor hasznos, ha sokakhoz eljut. Hogyan tudják ezt biztosítani?

– Tavaly év elején az első szóra – levélre – szép felajánlásokat kaptunk. Biztos vagyok benne, hogy azoknak, akik ezt megtették, gondjuk lesz rá, hogy sokan forgathassák a könyvünket és valamivel több mint ezer forint körüli összegért megrendeljék iskoláiknak, könyvtáraiknak.


– Kereskedelmi forgalomba nem is kerül?

– De, a győri antikvárium és a soproni Cédrus könyvkereskedés, valamint a Mosonmagyaróvári Városi Könyvklub könyvelőjegyzéseket vesz fel és ott lehet majd megvásárolni. Megkeresem a támogatókat is és azoknak, akik kérik, előzetes bemutatót tartunk, hogy lássák, mire adták a felajánlást és milyen könyvet ajánlunk. Május végén már az iskolákban, a könyvtárakban lesz a kötet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pónifogattal versenyez a polgármester

Nemcsak lovassal, hanem valószínűleg pónifogatot hajtó polgármesterével is képviselteti magát… Tovább olvasom