Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Az év természetfotósa

Az év természetfotósa: 12 évesen országos második helyezést ért el a soproni fiú, aki háromévesen fogott előszőr kezében fényképezőgépet.

Az év természetfotósa: 12 évesen  országos második helyezést ért el a soproni fiú.
Ádámnak  háromévesen adta kezébe az első fényképezőgépet nagyapja
Kurucz Ádám (12 éves), a soproni Deák téri iskola 6. a osztályos tanulója második helyezést ért el az „Év természetfotósa" országos pályázatának ifjúsági kategóriájában, ahová 21 éves korig lehetett nevezni. A Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) évenként megrendezett kiírására 97 fotós 2424 képet küldött be, ebből 41 szerző 138 képét választotta be a zsűri a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében rendezett kiállításra. A pályázók közül az egyetlen gyermekkorú, a soproni Kurucz Ádám két felvételét is (az Este a Dolomitokban és az Ásító mormota címűt) kiállításra érdemesnek minősítette a szakmai bírálóbizottság. Az ifjúsági kategória országos második díját az Este a Dolomitokban című felvételével nyerte el. 
– Idén indultam először ezen a pályázaton, s összesen hét fotóval próbáltam szerencsét. Közülük az Ásító mormota volt számomra a legkedvesebb – árulta el lapunknak Kurucz Ádám. –  Az olasz Dolomitok-hegységben örökítettem meg az ásító mormotát. Ahhoz, hogy ezt a pillanatot elkaphassam, rengetegszer kellett korán fölkelni, sokszor hiába. Sok fáradság és türelem kellett ahhoz, míg lencsevégre kaphattam, de megérte. Amivel nyertem, az Este a Dolomitokban, az is a kedvenc fotóim közé tartozik.

– Nagyon szeretem a természetet. Akkor érzem jól magam, ha kint lehetek a szabadban – mondja Ádám. – Nekem nem számít, hogy tél van, nyár, tavasz vagy ősz, amikor lehet, kint keresek elfoglaltságot magamnak. Szeretek fotózni, túrázni, korcsolyázni, síelni, horgászni, búvárkodni, vadászni. A fotózást nagypapám, Nagy Csaba erdőmérnök – aki az Év természetfotósa első díját nyerte 2002-ben – szerettette meg velem. Alig voltam hároméves, mikor már fényképezőgépet adott a kezembe. Négyéves koromban a Kis-Balatonon mami alapgépével fél óráig fotóztam egy rókakölyköt. Vuk fotója nagyon tetszett szüleimnek, de elégedett volt vele nagypapi is. Most már saját fotófelszerelésem van, ha tehetem, papival tartok, hogy nagy-nagy és örömteli játékként megörökítsem a természet szép pillanatait. Ezekre a természetbúvárkodásokra Barnabás öcsém és többnyire nagymamám, Horváth Lucia kémia–fizika szakos tanár is elkísér bennünket. Egyelőre még csak diázom, több száz diaképet készítettem már. Szüleim azt mondták, hogy amennyiben jó leszek, a Jézuska a karácsonyfa alatt akár egy jobbfajta digitális géppel is meglephet. Hát, nagyon várom már a karácsonyt...

– S hogy mit tervezek a közeli időszakra? A vaddisznók fotózását – teszi
hozzá tömören a tehetséges fotós.

Ádámnak nem a budapesti az első kiállításon való részvétele: tavasszal öccsével, Barnabással közösen – akinek ugyancsak a természetfotózás a hobbija – a soproni GYIK-ban mutathatta be legjobb felvételeit az „Életem első kiállítása" sorozatban.

Az Év természetfotósa pályázatot először tizennégy évvel ezelőtt írta ki a Magyar Természetfotósok Szövetsége (natur-Art). Az idei pályázat zsűrizése jellegzetes volt. Az érdeklődők a világon elsőként az interneten keresztül online követhették nyomon a zsűri munkáját, azt is, hogy a héttagú zsűri tagjai közül ki milyen pontszámmal értékelte az egyes fotókat.

A legsikerültebb képek megtalálhatók „Az év természetfotói Magyarország 2006" albumban,  megtekinthetők Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében rendezett kiállításon december közepéig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vica baba Győrben is barátok közt él

Akik ismerik és szeretik, egészen egyszerűen Vica babának becézik. Elég csak egyetlen pillantást… Tovább olvasom