Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Az értelmiség szalonja

Különleges művészi produkciókra és izgalmas, gondolatébresztő beszélgetésekre várja vendégeit márciustól a Kisfaludy-szalon, ahol a neves meghívottak sokszor új, ismeretlen oldalukat mutatják meg.

Már Nagy Viktor győri színidirektor tavaly tavaszi színház-igazgatói pályázatában is szerepelt egy olyan rendezvénysorozat terve, amely afféle értelmiségi szalonként fogad neves vendégeket a művészvilág vagy éppen a tudomány berkeiből. Némiképp a fővárosban évek óta sikeres Márai-szalon mintájára – amely olyan népszerű, hogy a szomszéd teremben, kivetítőn is többtucatnyian követik –, de egy kicsit mégis másképp: kevesebb vendéggel, viszont a beszélgetés mellett műsorral is kedveskedve a közönségnek. A színház új repertoárja mellett a Kisfaludy-szalon is megvalósul; márciustól a Zichy-palotában minden hónap első keddjén különleges estére számíthatunk.

Meglepő profizmussal szembesültünk, amikor Szigethy Gábort, a szalon házigazdáját kérdeztük a programokról, a kulturális életben gyakori ad hoc jellegű szervezés helyett ugyanis év végéig megszervezett, elkészült műsortervet rakott elénk. Szerencsés egybeesés, hogy a Márai-szalont is kiötlő és szervező író, művész kapcsolatrendszere, a Zichy-palota hangulata és infrastruktúrája, valamint a Győri Nemzeti Színházat is támogató Kisfaludy Alapítvány anyagi lehetőségei összekapcsolódhatnak. Utóbbi nélkül aligha lehetne olyan neves közreműködőket idecsalogatni – különösen, hogy nem nagykoncertekről, hanem „kamaraprogramokról" van szó –, mint akik már alá is írták a szerződést a győri szereplésre. Nem lőjük le az összes poént, de az első hónapok vendégei azért sejtetik a színvonalat...

– Elsőként, március 3-án Sebestyén Márta, a világhírű népdalénekes és Andrejszki Judit barokk énekesnő és csembalóművész lesz a szalon vendége, akik új műsorukat előadva megmutatják, mire képes a két műfaj együtt. Ez a műsor korábban mindössze egyetlen budapesti előadáson lesz hallható. Ráadásul három barokk hangszert, a spinétet, a csembalinót és a virginált is bemutatják Győrben; a furulya és a XVII. századi hangszerek, a csembaló és a népdalok sajátos ötvözete különleges zenei élmény lesz – mondja Szigethy Gábor, aki szerint nem kisebb meglepetésnek ígérkezik az áprilisi este sem. Akkor a neves zenész, Ákos mutatja meg „sokoldalúságát és másoldalúságát" – szigorúan prózában.

– A nagyhét keddjén levetítjük az Ákos közreműködésével most készülő dokumentumfilmemet, A kereszt keresztútját, utána Ákos Krúdy-novellákat ad elő, majd – ahogy mindig – egy pohár bor mellett, kötetlenül beszélgetünk. Később pedig akár a nézők is beszélgethetnek az est résztvevőivel – mondja a házigazda, majd megemlít még néhány nevet a győriek számára összeállított repertoárból.

Az aktuális programról rendszeresen hírt adunk, mint ahogy arról is, hol válthatók belépőjegyek a rendezvényekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geszti ˝tavaszi hadjáratot˝ indított

Geszti Péter egy hatalmas falóval „vágtázott" Miskolcra. Az országimázs-fesztivál kreatív… Tovább olvasom