Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Az éltető fény

A tél a legtöbb szobanövény számára kritikus időszak, különleges megvilágítást igényelnek.

A tél a legtöbb szobanövény számára kritikus időszak, ezért különleges öntözést, megvilágítást, és gondoskodást igényelnek. 
A lakásban tartott növényeknél a megfelelő hely megtalálása a leglényegesebb. A szobában a fényviszonyok jelentősen változnak. Az ablaktól egy méterre a bejövő fény erőssége már a felére csökken, három méterre pedig már csak annak tizede, és ha az ablakon függöny is van, még kedvezőtlenebb a helyzet. Nem véletlen tehát, hogy még a déli fekvésű szobának sem minden zugában érzik jól magukat a fénykedvelő növények.

A szobanövényeknek tápanyagra, vízre és fényre van szükségük. Az első kettőt könnyedén ki lehet elégíteni, ha a házigazda tudja, a növénynek mire van szüksége. A megvilágítás biztosítása már nem annyira könnyű. A növények helyének helyes megválasztásával rendszerint gond van. Ki ne látott volna furcsán elnyúlt növényeket, amelyek kétségbeesetten igyekeznek a fény felé. Ugyanis, ha kevés a fény, a növény próbálja leveleit hosszabb és vékonyabb nyéllel a fényhez, ablakokhoz közel küldeni. Ilyenkor valóságos verseny indulhat a növények között a fényért. A növény egyébként jelzi, mi nem tetszik neki. Bizonyos határokon belül képes maga is reagálni a betegségként is felfogható hiányra, de ez legtöbbször kevés. A gondos gazdának fel kell figyelni a növény jelzéseire, mert el is pusztulhat, ha az anyagcseréhez nélkülözhetetlen energiához nem jut hozzá. Még szerencse, hogy a legtöbb szobanövény a trópusi, szubtrópusi vegetáció aljnövényzetéhez tartozik, ezért természetes élőhelyén sem jut hozzá a közvetlen napfényhez. Ezért aztán néhányukat még védeni is kell télen a közvetlen napsütéstől, mert a napégés károsíthatja őket. Ezért sem árt tudni, milyen növényeink is vannak a lakásban.

A téli, fényszegény időszakkal függ össze az is, hogy a kisebb virágzó vagy bimbós növényeket nem jó mozgatni, mert ilyenkor bajt érzékelnek, s virágjaikat, nehogy sérült termést hozzanak, inkább eldobálják. Itt is megfigyelhető, hogy a nagyobb növények levelei maguk keresik a kedvezőbb pozíciót.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A régi pénznek illata van

Olvasóinknak a kezébe adtunk régi, elfelejtett bankjegyet, és arra kértük: költse el velünk –… Tovább olvasom