Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Az álmok gyára Hollywoodban

Európaiságára büszke emberként attól tartottam, viszolygok majd Hollywoodban. Tévedtem...

Európaiságára büszke emberként attól tartottam, viszolygok majd Hollywoodban. Tévedtem. A Beverly Hills-i zsaru című filmeken szocializálódva egy pillanat alatt otthon éreztem magam Los Angelesben és környékén. Vártam, melyik sarkon tűnik fel Axel Foley nyomozó, ő azonban nem jött.

Láttam a Foleyt alakító Eddie Murphy házát.Meg Sharon Stone - ét is és Brad Pittét, to - vábbá To m Hanksét, Jackie Chanét és még két tucat hírességét. Nem kunszt persze hírességek házait nézegetni Los Angeles városrészében, Hollywoodban, illetve a közvetlenül Los Angeles mellett elterülő kisvárosban, Beverly Hillsben. Kunszt inkább az, hogy az ember valahogy elvergődjön húszórai repülés után az USA nyugati partjára. Ha már itt van, úgyis lát sok mindent. Sztárról sztárra, házról házra Nemcsak a sztárok luxusnegyede szokatlan, hanem a vendéglátónk által biztosított kísérőnk is. Mar tina az NDK-ban született, túlélte a Honecker-érát, ahogy mi a Kádárt, s most egy térképpel a kezében magyarázza, ki merre lakik. Két sztár háza között arról beszélünk, hogy öt évet vártunk annak idején egy Trabantra, ami ad némi pikantériát a Beverly Hills-i sétának. Nem mi vagyunk az egyedüliek, akik itt kavarognak. Aki Beverly Hillst felkeresi, általában azért jön, hogy lássa, hol vannak és hol laknak a sztárok. Ha az ember utcányi hosszú limuzinnal érkezik, átláthatatlanul sötét ablakok mögött ülve, akkor nem turista, hanem maga a sztár. Testőrökkel, mert a sztároknak testőreik vannak, a házuk meg erődítmény, kívülről csak anynyit lát az ember, hogy lerí a drágaság, kamera pásztáz mindent, tán még lőnének is ránk, ha becsengetnénk.

A Beverly Hills-i utcák patyolattiszták.

Nincs a világnak még egy ilyen pontja, ahol enni lehetne az utca kövéről. S nincs olyan hely sem, ahol az egy főre jutó jövedelem magasabb lenne, mint itt. Sztárok laknak itt, sztárgázsikkal, magyar pénzben szinte kifejezhetetlen és felfoghatatlan összegekkel. hatott az a néhány magyar újságíró, akit jó sorsa Kaliforniába sodort. Beverly Hillsben található egy étterem, a neve Spago, az itteni sztárvilág kedvenc étkezőhelye. Onnan lehet felismerni, hogy a bejárat előtt sokan várakoznak. Ők az autogramgyűjtők. Ülnek, várnak, hátha szerencséjük lesz. Hogy éppen ki jön, mikor, az előre megjósolhatatlan. Jó előre bejelentették érkezésünket, a bejutásra azonban így is várni kell. Érezze az ember, hogy nem akárhol van. A hely lenyűgözően elegáns. Az árak harmonikusan illeszkednek a hely szelleméhez. A szomszéd asztalnál a Matrix főszereplője, Keanu Reeves foglal helyet. Kísérőnk udvariasan jelzi, a vendégnek itt nemcsak jogai, kötelességei is vannak. Nem illik például autogramot kérni, fényképezkedni. Pedig mármár állnék fel, Martina azonban először a szemével, később pedig a kezével is viszszafog. Ha egy német Beverly Hillsben azt mondja egy magyarnak, hogy nem illik, akkor az magyarra lefordítva azt jelenti, bunkóság. Úgyhogy nincs fotó, nincs autogram. Reevesen kívül a Spago további meglepetéseket is tartogatott. Az étlapon láttunk bécsi szeletet igazi borjúból, továbbá gulyáslevest és a legdrágább bor a borlapon ötezer dollár volt. Forintban kicsivel több mint egymillió. Reeves sem azt itta. Az étteremtől pár perc Beverly Hills híres bevásárlóutcája, a Rodeo Drive. Egyik-másik boltban gyémántoktató- tanfolyamot lehetne indítani, annyi itt a drágakő. Feltéve persze, ha beengedik az embert. Az itt elhelyezkedő üzletekbe ugyanis nem szokás csak úgy az utcáról besétálni. Előre be kell jelentkezni. Errefelé a szobrok is mások. Itt nem költők, írók és történelmi figurák öntettek fémbe. Az egyik szobron egy szép női feneket formáztak meg. A szép női fenék megérdemli, hogy szobra legyen, Beverly Hillsben biztosan – ezzel a sommás magyar megállapítással búcsúzunk a Rodeo Drive-tól és elindulunk a Universal filmstúdióba.


Földrengésbe csöppenünk


A köznyelv a világban ezt nevezi álomgyárnak. Itt minden a mega jelzővel kezdődik. Megafilmek, megasztárok, megaköltségvetések és persze meganyereség. Az élmények is megában fejezhetők ki, amelyek az emberre várnak. Egy pillanatra sem marad nyugton a tekintet. Előbb cápatámadás részesei lehetünk a Cápa című filmből. Aztán a Jurassic Park dinói köpdösnek felénk, majd egy Los Angeles-i földrengésbe csöppenünk. Ötszáz méterrel odább egy lezuhant repülőgép roncsainál állunk meg. Próbálom megőrizni higgadtságomat, de a legkisebb túlzás nélkül is nyugodtan nevezhetjük álomgyárnak a Universal stúdiót. Óriási terület hegyekkel, tavakkal, kórházakkal, rendőrséggel, mindennel, ami valaha filmhez kellett vagy egyáltalán kellhet, azt itt felépítették. Csak A helyszínelők című sorozat kedvéért felhúztak öt bonctermet műhalottakkal. A rendező olyan hullát választ, amilyet csak akar. Az egyik teremben a Terminátor jön velünk szembe. Speciális szemüvegben nézzük a háromdimenziós show-t. Lőnek felénk. Az ember ösztönösen menekül a lövedék elől. Egymáson nevetünk, mert harmincadik alkalommal is behúzzuk a nyakunkat, pedig tudjuk, csak technika az egész, becsap bennünket a három dimenzió, Schwarzenegger sincs itt, s lövedékek sincsenek. Aki Hollywoodban jár, biztosan nem hagyja ki a Kodak Theatre megtekintését. Ebben a színházban adják át minden évben az Oscar-díjakat. Átellenben vele Hollywood összes giccsét árusító bolt van. Kapható Oscar-díj tizenöt dollárért, I love California feliratú póló tíz dollárért és Los Angeles Lakers feliratú baseballsapka húsz dollárért. A felsorolt termékek kivétel nélkül Ázsia legnagyobb országából, Kínából kerültek az USA-ba. Ázsiai kinézetű, húszéves körüli fiatal lány az elárusító. Eláruljuk neki, Magyarországról jöttünk, mert kíváncsiak vagyunk, vajon tud-e rólunk valamit. Már a földrész azonosításánál elakad, ezért nem forszírozzuk tovább a dolgot. Amúgy is azt kaptuk, amire számítottunk. Az elárusítótól is, Hollywoodtól is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szánhúzó három kerékkel

Hat kutya várja Mosonszentmiklóson Hécz Viktort, hogy rájuk helyezze a… Tovább olvasom