Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Aranylakodalom vagy aranyásás

A válások számát a válság egyelőre nem növelte külföldi olvasóink tapasztalatai szerint, de az amúgy is minden második esetben felbomló amerikai házasságokban legtöbbször mégis a pénz az oka a viszony megromlásának. Az olaszok pedig épp spórolásból maradnak együtt.


Mire a lagzi árát kifizetik...

A hazai válások szaporodásából arra lehet következtetni, hogy a válság a házasságok szakítópróbája, sok pár az ilyenkor még inkább szükséges összetartás helyett a szétválás mellett dönt. Máshol is van ilyen hatása a válságnak? – erről kérdeztük külföldi olvasóinkat. Amerikában azonban olvasóink tapasztalatai szerint sajnos válság nélkül is felbomlik a házasságok többsége.


Hétszer is házasodtak

„Ebben a társadalomban az egyén a legfontosabb. Már kiskortól azt verik a gyerekbe, hogy te különleges, egyéni vagy. Ezért a házasságokban a felek kevésbé hajlanak a kompromisszumra. Állítólag a pénz a vezető válási ok, úgy hatvan-hetven százalékban. Ez abból adódik, hogy az emberek sokat használják a hitelkártyát és ez az egyik félnek nem tetszik, mire a másik fél felhánytorgatja, hogy társa nem törődik az ő jólétével" – írta a szintén az Egyesült Államokban, Ohióban élő olvasónk, Péter, aki korábbi leveleiben is hangsúlyozta a bankkártya révén könnyen kapott hitelek felhasználásának veszélyeit. A válóokok között azonban beszámolója alapján extrém esetekben szerepel, hogy a nő egy teát sem tud főzni, a férfiak pedig gyakran egy fiatalabb, csinosabb nő miatt csapot-papot, gyereket hátrahagyva mennek el otthonról.

A válás legegyszerűbb módja egy gyorsított eljárás, ami egy hónapon belül lezajlik. A vagyon felosztása a legtöbb államban ötven-ötven százalékos. Ha a férfinak két gyereke van és nem hozzá kerülnek a gyerekek, akkor gyakran szó szerint hajléktalan lesz, mert fizetnie kell a gyermektartást, meg azon felül van az úgynevezett spousal support, ami azt hivatott elérni, hogy a volt házastárs ugyanolyan színvonalon éljen, mint a válás előtt. Mindez Péter tapasztalata, ahogy az is, hogy a válóperek általában a nőknek kedveznek, elég csak a látszatát elhinteni, hogy a férfi szóbelileg bántotta a nőt (verbally abusive), máris megpecsételődik a sorsa.


Olasz módra, mint Marcello

„Olaszországban évek óta folyamatosan emelkedik a válások száma, de a válság ezt lassítja. Ha már nem is működik a házasság, sokan egyelőre mégsem adják be a válópert, mert nem tudják kifizetni az ügyvédet és sokba kerülne a szétköltözés, a gyermek-, az asszonytartás kifizetése" – írta Parmából Sánta Anikó és hozzátette: az olaszok egyébként is csak 1970 óta válhatnak el. Épp erről szól A válás olasz módra című film Marcello Mastroianni főszereplésével, hogy Szicíliában, amikor még nem lehetett elválni, egyesek mégis találtak erre megoldást. Most is kétlépcsős azonban a válás, a bíróság először az úgynevezett házassági különélésről dönt (separazione). Ekkor a házasság a valóságban már felbomlott, de véglegesen, hivatalosan még nem, papíron továbbra is férj és feleség maradt a két fél. Ezután legalább három évnek kell eltelnie a válás (divorzio) kimondásához.

A válóokok között első helyen a házastársak jellemének összeegyeztethetetlensége szerepel, de olyan esetről is hallani, amikor háziállat miatt romlott meg a kapcsolat. Egyre többször ítél úgy a bíróság, hogy válás esetén a gyerekeket mindkét szülőnél elhelyezi. Ez nem tűnik egyszerűen megoldhatónak, mégis bevált a gyakorlatban. Nemrégiben pedig egy apa kérésének helyt adott a bíró, miszerint webkamerán keresztül tarthatja a kapcsolatot gyermekével.

Bővebben: www.kulfoldrol.kisalfold.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét nyelven, játszva tanul a hároméves Dzsamila

A 3 éves Dzsamila – a magyar mellett – 7 nyelven kommunikál. A kislány szülei szerint… Tovább olvasom