Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Anyák napja volt, van, lesz

Az anyák tiszteletére először a görögök rendeztek tavaszi ünnepet az ókorban.
Az antik világban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának tiszteletére, s vele együtt ünnepelték az édesanyákat is. A történelem során később is külön ünnepnapot szenteltek az anyáknak, a XVII. századi Angliában az ünnep némi vallási köntöst is kapott.
Az édesanyák ünnepét akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, tartották. A családjuktól messze dolgozó szolgálók ilyenkor szabadnapot kaptak, így hazamehettek, hogy a napot édesanyjukkal töltsék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az anyák süteményét.

Az anyák napjának legújabb kori hagyománya az Egyesült Államokból terjedt el. Először 1872-ben, Bostonban tartották meg az ünnepet, amelyet Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kezdeményezésére szerveztek meg. A XX. század elején Anna Jarvis már azért küzdött, hogy az anyák napja nemzeti ünnep legyen az Egyesült Államokban. Törekvéseit 1914-ben koronázta siker, Woodrow Wilson elnök ekkor nyilvánította hivatalos ünneppé az anyák napját, ami Jarvis elhunyt édesanyja emlékére május első vasárnapjára került.
Az ünnepre gyorsan növő népszerűsége miatt a kereskedők is hamar lecsaptak, az anyák napja jó üzletet jelentett a virágosoknak, a képeslapgyártóknak és az ajándékkereskedőknek. Életének későbbi éveiben Anna Jarvis hevesen tiltakozott az ünnep elüzletiesedése ellen, még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét az anyák napjával kapcsolatba hozni.

Olvasóink írták

  • 1. Kapuvári 2008. május 04. 08:53
    „Éljenek az Anyák!Köszönjük nekik,hogy mi élhetünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Ádám: Fábry kedvenc nevettetője - videóval

Nemrégiben stand-up comedy előadásokkal új műsor indult az RTL Klubon. Olcsó műfaj, de igen rizikós.… Tovább olvasom