Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Ami bekerül, méltó lesz a csoda címre

A megye hét csodáját kereső játékunk zárása előtt két nappal a zsűri mind a négy tagjának véleményét megkérdeztük a vetélkedő menetéről.
„Az igazi meglepetés az olvasók nagy érdeklődése volt. Egyértelművé vált számomra, hogy a megyében élőket érdeklik művészeti értékeink és nem restek tollat ragadni – vagy épp billentyűzet elé ülni –, s voksukat elküldeni. Mindennél beszédesebb tény, hogy legutóbbi ismereteim szerint közel nyolcezer szavazat érkezett a játékra. Ráadásul úgy tűnik, az olvasók nyitottabbak a szakembereknél, s felismerték, hogy a legutóbbi században is születtek értékek, s ma is születnek csodával határos alkotások. Egy biztos: mi, a zsűri tagjai, látván az olvasók lelkes érdeklődését, már most úgy érezzük: nyertünk" – nyilatkozta Winkler Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Győrben és Sopronban egyaránt oktató professzora.

„Mint hivatásos műemlékvédő roppant örültem, amikor a Vasárnapi Kisalföld nyár közepén felvetette a megye hét csodájának ötletét. Nemritkán tapasztalom ugyanis, hogy szűkebb hazánk legértékesebb épületeit kevésbé ismerik az emberek, mint a nagyvilág felkapott turistaparadicsomait. A több mint hétezer szavazat minden előzetes várakozást felülmúlt; eszerint az emberek nemcsak lokálpatrióták, hanem fogékonyak is a múlt örökségei iránt. Ne feledjük azonban: ahhoz, hogy unokáink is láthassák megyénk értékeit, nem csupán szavazni, de tenni is kell. A győri vasútállomás kapcsán pár fanyalgó hang hozzám is eljutott, ami bizonyos szempontból lehet jogos, de azt mindenképp hozzátenném: a győri központi állomás csak annyiban szocreál, hogy a bejárata fölé domborművek is kerültek, egyébként a római (Termini pályaudvar) iskolát követi" – vélekedett Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soproni irodájának vezetője.

„Az internetes szavazatok nagy tanulsága, hogy nem győri épület – vagy legfeljebb egy – jut be a legjobbnak tartott hét közé. Kevésbé meglepő, hogy a műemlékek mellett a kortárs vagy a közelmúlt épületei gyengébben szerepeltek. A román, a barokk, az eklektika művészetének stílusjegyei – ha nem is tudatosan – széles körben elfogadottak. A pártállami időkben épült lakótelepek szürkesége a modern építészettel szembeni ellenszenv egyik alapja. Ráadásul a városaink határában megjelent multinacionális kereskedelmi cégek »dobozai« sem igazán igényes megjelenésűek. Ugyanakkor a győri Audi-fórum, a csornai téglával burkolt iskola, a pannonhalmi borászat, az Árkád bevásárlóközpont vagy a győri termálfürdő építményei a megye kortárs építészetének kiváló példáit adják, s remélhetőleg hamarosan ezekre is széles körben büszkék tudunk lenni" – mondta Tárkányi Sándor, a győri Térjel-kiállítások szervezője.

„Számomra mindenképp meglepő fordulat a mosonszentmiklósiak összefogása, lelkesedése. Ami egyrészt nagyon jó, hisz összekovácsolta a közösség életét a játék, másrészt kicsit szomorú, hogy más, ugyanolyan szép műemlékkel rendelkező településeket nem érintett meg ennyire A megye hét csodája. Jelen állás szerint a huszonkettes listáról Sopronból és a Fertő tó környékéről több egyedi épületnek is jut hely az első hétben, ami újabb bizonyítéka a soproniak értékápoló és lokálpatrióta gondolkodásának. Szembetűnő viszont, hogy győri épületek alig kaptak voksokat, az okok feltárása megérne egy hosszabb elemzést. Abban biztos vagyok, hogy az első hétbe kerülő épületek egytől egyig megállják a helyüket, s valóban méltóak a játék kitüntető címére" – zárta szavait a győri Széchenyiegyetem épülettervezési tanszéké-
nek adjunktusa, Géczy Nóra.

Ehhez pedig már csak egy hetet kell várni: jövő héten, a Vasárnapi Kisalföld október 21-i számában kihirdetjük a hét győztest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évforduló: 200 éve született Batthyány Lajos

Idén október 6-án a szegedi Dóm téren avatják fel mártír kormányfőnk márványból és bazaltból… Tovább olvasom