Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Amerika ünnepel

Világszerte mindig nagy érdeklődés övezte az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek ünnepélyes beiktatását. Az első szervezett parádé 1809-ben, James Madison hivatalba lépésekor volt.
A Kisalföld legelőször az 1969. január 21-i számában adott hírt beiktatási ceremóniáról, ekkor Richard Nixon tett esküt hazája szolgálatára. Meghökkentő eseménynek nem volt híján a rendezvény. Visszatekintőnkben néhány érdekes beiktatást idézünk fel.


A háború ellen tüntettek

Példátlan megmozdulás színesítette az 1969-es ceremóniát, az eseményt békeharcosok nagyszabású tüntetése zavarta meg: több mint tízezer háborút ellenző tiltakozott felvonulásával a vietnami harcok ellen. A kétnapos rendezvény Nixon esküjével kezdődött, amelyet a törvényhozási épület előtt felállított emelvényen tett le. Ezután fogadások, díszelőadások szórakoztatták a résztvevőket.


Nyolcmillió dolláros elnök

Az 1981-ben hivatalba lépő Ronald Reagan túlszárnyalta elődeit, sőt, még mostani utódját, Barack Obamát is, aki sokkal szerényebb körülmények között lépett hatalomra, mint az egykori filmszínész.

Reagan ünnepségének költségei a többszörösére rúgtak a korábbi kiadásoknak. A hangulatot bálok, hangversenyek, parádék tették teljessé. Az újdonsült elnök 1500 dolláros öltönyben tett esküt, ami akkori árfolyamon csillagászati összeg volt.

Január 20-án este Washingtonban az addigi legpompázatosabb és legköltségesebb beiktatási rendezvény vette kezdetét, tűzijátékkal köszöntötték az elnököt. A pompának súlyos, 8 millió dolláros költségvetése volt. A pazar kezdet négy év múlva megbosszulta magát.

1985-ben az újraválasztott Reagan parádéját a mostoha időjárás miatt el kellett halasztani.


Bibliák az elnöki kezek alatt

Az új évezred első választása 2000-ben George W. Bush számára hozta meg a sikert. A következő év januárjában a republikánus elnök a kongresszusi épületnél tett esküt hazája szolgálatára. Az esemény különleges eleme a szertartáshoz használt Biblia volt, melyet még 1767-ben nyomtattak, majd George Washington, az Egyesült Államok első elnöke eskütételénél használtak 1789. április 30-án. Ugyanezt a Bibliát használták Dwight David Eisenhower, Jimmy Carter és idősebb George Bush avatásán is.

Obama az eskütételkor arra a Bibliára helyezte kezét, amelyet Abraham Lincoln használt 1861-ben. Ezt elnöki ceremónián azóta sem használták. Lincoln volt az Egyesült Államok 16. elnöke, s egyben, aki véget vetett a rabszolgaság intézményének hazájában.

Mészáros György, Takács Zsolt

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. január 24. 23:38
    „Ronald Reagan túlszárnyalta elődeit a költekezésekben és legnagyob adósságot hagyta maga után az USA történelemben. G.W.Bush pedig lepipálta egy uj adóssági rekordal. Kölcsönpénzböl hábouskodott. Egy nagy lyukat ásott nekünk és Obamanak. Innen kikell mászni. Mindenki segitségét kéri hogy az USA-t és a világot megmentse. Amerika és a világ ünnepel hogy végre egy vadmarhátol megszabadult.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égi fények éve

Fel a fejjel! – ez a mondás idén nemcsak a jobb kedvre derülésre biztat, hanem arra is, hogy… Tovább olvasom