Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Amerika büszkesége

A kisbaboti Borbély Ferencné dédelgetett álma volt, hogy egyszer megcsodálhassa Amerika híres építményét, a Szabadság-szobrot.

Azóta már kétszer is járt az USA-ban. Először két, majd három hétig tartózkodott az ezerarcú Amerikában. Tervei között szerepel azonban az is, hogy jövőre is ellátogat. Most az úti cél Washington, a Fehér Ház lesz.

Első kiutazásakor, 2003 júliusában meghívásra, rokonlátogatásra érkezett New Yorkba. Sétált a Central Parkban, járt a Rockefeller Centernél, Bostonban és kinézhetett New York legmagasabb építményén az Empire State Buildingen. A 102 emeletes, 381 méter magas épületről egész New Yorkot belátni. Onnét már láttam a monumentális szobrot és elhatároztam, hogy nem jövök haza anélkül, hogy meg ne nézzem!" – mondta el Borbély Ferencné.

Metróval majd hajóval jutottak el a szigetre, mely New York előtt a Liberty Islandnél a Hudson folyó torkolatánál található. „Kisebb-nagyobb nehézségekkel vált csak valóra az álmom, hiszen idő hiányában úgy alakult, hogy nem fér bele a tervezett programba. De én kivertem a hisztit és megerősítettem elméletemet, hogy én haza nem megyek Magyarországra úgy, hogy életnagyságban nem látom a híres Szabadság-szobrot" – emlékezett vissza. Vágya teljesült és közelről is megcsodálhatta a nőként ábrázolt 93 méteres magas „csodát".

Körbejárták a pavilonokkal és kíváncsiskodó turistákkal teli szigetet, ahol az árusok kis csecsebecsékkel vonzották a turistákat portékáikhoz. Borbély Ferencné Anikó is apró kegytárgyakkal tért haza, melyet azóta is mindenkinek teli mosollyal mutogat.

Balszerencséjükre, nem mehettek fel a talapzat második emeletén levő múzeumba, valamint a koronában levő kilátóhoz, mert le volt zárva.

A szobor 1884 júliusában készült el Franciaországban és 1885. június 17-én érkezett meg New Yorkba az Isere fregatt fedélzetén. A szobrot 350 darabban szállították, 214 csomagban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyog a világra

Az egykori tájfutó-világbajnok, Monspart Sarolta az alternatív járgányok második győri találkozójára érkezett a megyeszékhelyre. Miután lelkesen megtekintette a fiatal mérnökök guruló találmányait, a Kisalföld egy beszélgetés erejéig a Duna-partra csalta el a tizennégyszeres bajnoknőt. Itt – többek közt – szóba került az is, hogyan tette magát túl a sportkarrierjét derékba törő kullancscsípésen. Tovább olvasom