Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Álmodj, királylány!

1956-ban a sajtó és filmipar az évszázad esküvőjeként tálalta a monacói III. Rainier herceg – egy középkori kalózdinasztia leszármazottja – és a szépséges színésznő, Grace Kelly egybekelését. A helyszínen mintegy 2000 riporter és fényképész szállt harcba egymással bravúros fotókért és különleges pletykákért – mindhiába.
A Metro-Goldwyn-Mayer stúdió elképesztően nagy összegért már megszerezte a forgatás kizárólagos jogát. Az eseményt milliók követték nyomon a képernyőn, míg az európai arisztokrácia krémjét személyesen meghívták a nagy eseményre.

Április 18-án a hollywoodi színésznő a USS Constitution hadihajó fedélzetén érkezett a pompásan feldíszített kikötőbe, miközben egy pompás hidroplánról 25–25 ezer vörös és fehér szegfű záporozott rá. Rai-
nier maga tervezte menyegzői öltözékét Napóleon tábornoki uniformisának mintájára, rendjelekkel, aranylevelekkel, strucctollakkal felékesítve. Grace Júlia-főkötőben, 260 méter brüsszeli selyem és csipke, 80 méter tüll, 20 méter tafota felhasználásával készült hófehér ruhakölteményben ragyogott, fátylát több ezer igazgyöngy díszítette. Az ünnepi hangulatot még az sem tudta elrontani, hogy a boldogító igen kimondása után az újdonsült hercegné filmjeit tilos volt vetíteni a miniállamban. Elvégre mégsem lehet valaki egyszerre hercegné és hollywoodi színésznőcske egy személyben! Ráadásul az esküvő előtt egy nappal aláíratták vele, miszerint bármelyikük hibájából is bomlik fel a házasság, férje kapja majd meg a gyermekek felügyeletét.

Hitchcock kedvenc színésznője

Viszonyok

Férfiak tucatjai hevertek a gyönyörű Grace lábai előtt. Rövidebb-hosszabb viszonyt folytatott a szívtipró Clark Gable-lal, Gary Cooperrel, Cary Granttel, Bing Crosbyval és a divatcézár Ole Cassini-vel. Willam Holden még öngyilkosságot is megkísérelt miatta. Karrierje érdekében egy alkalommal abortuszon is átesett, amit szigorúan titokban tartott. Végül sokak számára váratlanul fogadta el a monacói herceg házassági ajánlatát 1956-ban, és vette fel a Gracia Patricia nevet.
Grace Kelly 1929-ben Philadelphiában látta meg a napvilágot. Ír származású milliomos édesapja ifjú korában három olimpiai aranyérmet is nyert evezésben. Magas, szőke kislánya azonban hollywoodi babérokra vágyott, noha a katolikus família határozottan rosszallotta ezen ambícióit. Rövid modellkedés után azonban a jéghideg szépség a csak rá jellemző klasszikus eleganciájának köszönhetően megkapta első filmszerepét, majd a „Délidő"-vel valósággal berobbant a sztárok közé. Alfred Hitchcock három művében is főhősnőnek választotta. A „Gyilkosság telefonhívásra", a „Hátsó ablak" és a „Fogjunk tolvajt!" című thrillerekben egyaránt fürödhetett a sikerben. A „Vidéki lány"-ban nyújtott alakításával pedig kiérdemelte az Oscar-díjat.


Hogyan dobjuk fel országunkat?

Amikor III. Rainier megörökölte a monacói trónt, egy elszegényedett, szürke, unalmas miniállam uralkodója lett. Barátja, a görög hajómágnás, Arisztotelész Onassis – számtalan kaszinó és hotel tulajdonosa – az idegenforgalom fellendítése érdekében azt javasolta neki, hogy vegyen feleségül egy híres amerikai színésznőt. Először Marilyn Monroe neve merült fel, de a szőke ciklont túl primitívnek találták. Később másokat is töröltek a listáról. Végül a választás a szédítően csinos és katolikus Grace Kellyre esett. Néhány üzenetváltás után Rainier papjával és udvari orvosával már Amerikában vizitált, s néhány vizsgálat után nyélbe is ütötték az eljegyzést. Kiderítették, hogy Grace nem meddő, valamint ismeri a hit alapjait.

A hideg racionalitás alapján megkötött házasság a három gyermek születése ellenére korán megromlott. Amikor Hitchcock 1962-ben felkérte, hogy legyen Sean Connery partnere a Marnie-ban, Grace lelkesen elfogadta a felkínált szerepet. A monacóiak azonban ezt árulásnak ítélték, férje pedig kerek perec megtiltotta neki a visszatérést a filmiparba. A hercegi pár a gyermeknevelésben is ellentétes elveket vallott. A szigorú anya még azt sem engedte meg lányainak, hogy kétrészes fürdőruhát viseljenek.

A megkeseredett asszony egyre több időt töltött Párizsban. A legnagyobb titokban találkozgatott régi és új szerelmeivel, míg férje az udvarhölgyek karjaiban keresett vigaszt. Utolsó éveiben a meghízott Grace depresszióba esett, magas vérnyomás, fáradékonyság kínozta, ráadásul gyakran törtek rá migrénrohamok.

Halálos szerpentin

Rosszullétei ellenére 1982. szeptember 13-án a csalódott asszony maga vezette Roverjét, amellyel kisebbik lányát, a 17 éves Stéphanie-t fuvarozta. A napfényes időben óvatosan ereszkedett alá a kanyargós monacói hegyi úton, ám hirtelen éles fájdalom hasított a fejébe. A hajtűkanyarban elveszítette uralmát a kormány felett, és bár kétségbeesetten próbált fékezni, de véletlenül a gázba taposott. Az autó átbucskázott a korláton, oldalra fordulva 40 métert repült, majd egy fa koronájában landolt. A hercegné, akinek nem volt becsatolva a biztonsági öve, beverte a fejét és átesett a hátsó ülésre. Azonnal kómába zuhant.
Stéphanie, a későbbi botrányhősnő is eszméletét veszítette, lába a kesztyűtartó alá szorult. Magához térve azonban vérző fejjel kászálódott ki a roncsból. Súlyos gerincsérüléséből felépült ugyan, ám örökre önmagát okolta édesanyja halála miatt. Sokan ezért arra gyanakodtak, hogy az anya átadta 17 esztendős lányának a kormányt, ezért következett be a katasztrófa. Mások szerint

Grace kilátástalan helyzete elől az öngyilkosságban keresett menedéket. A hercegné mindennap tanulmányozta horoszkópját, konzultált asztrológusával, ám annak nyomatékos figyelmeztetése ellenére is autóba szállt a drámai napon. Holttestét nyitott koporsóban tették közszemlére, ezrek vettek tőle végső búcsút, szobrot emeltek a tiszteletére. Népszerűségére jellemző, hogy egy év múlva gyóntatója kezdeményezte a boldoggá avatását. A sors furcsa fintora lenne, ha az az asszony, aki életében hiába kereste a tovaröppenő boldogságot, halála után találna rá.

Szabó Zoltán, Hegedűs Péter

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véletlenül szándékos - filmet forgatnak Győrben és környékén

Mozifilmet, vagy ha engedünk a pontosításnak, nagyjátékfilmet forgattak Győrben és környékén. Nem… Tovább olvasom