Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Ákos: Rockzenész szmokingban

Negyvenegy éves. Rajongótábora minden egyes koncertjén megtölti a sportcsarnokok nézőterét. Ákos április 18-án Győrött, az egyetemi csarnokban 19 óra 30 perckor kezdi meg azt az előadását, ahol a rockelőadót és zenésztársait szmokingban láthatja majd viszont a közönség.
Az Ákos 40+1 turné igazán különleges zenei élményt kínál, emlékezetes dalestet két felvonásban. Hűségkártyás olvasóink kedvezményesen vásárolhatnak jegyet az eseményre. Ákossal a már javában tartó próbák rövidke szüneteit kihasználva a modern technika segítségével beszélgettünk.

– Koncertre készül. Nem is akármilyenre, kétfelvonásos, lírai eseményre, amely ráadásnak exkluzívként van meghirdetve. Ha nem ismernénk maximalizmusát, akár valamiféle figyelemfelkeltő túlzásnak gondolnánk e leírásokat az eseményről. Elmondaná, mit takar a címkézés? Milyen dalokat, milyen látványt, milyen találkozást Ákossal?

– Az exkluzív jelző a koncert különleges jellegére utal: ritka eset, hogy egy rockelőadó szmokingos, nagybőgős, zongorás, színházi jellegű, érzékenyebb koncerteket adjon. Az érdeklődőknek jelezni szeretnénk, hogy ez az előadás különbözik az arénafellépésektől. A jubileumi akusztikus turné tavalyi szakasza elsöprő siker volt: a színházi koncertek végén állva tapsoló közönségnek nem kellett magyarázni, miért is exkluzív ez az előadás. A koncert kamarajellegű, ennek ellenére elég nagy technikával utazunk, minden dalhoz kivetítés is készült, sajátos hangzásra és látványvilágra számíthat, aki eljön. Eddig a sportcsarnokokban is sikerült színházi hangulatot teremteni ezzel a műsorral, de ez csak részben múlik rajtunk, előadókon. Fontos, hogy a közönség milyen lelkülettel jön, egyáltalán, hogy a nézők elfogadják-e ezt a műfajt. Mi ezt az előadást fontos alkalomnak gondoljuk, nagyon szeretjük játszani, igazi szívügy. Jó látni, hogy a koncerteken a közönség tomboláshoz szokott része is lassan átveszi az előadás tempóját, és vannak pillanatok, amikor a szerzemény elhangzása után a taps nem tudja, hogy felcsattanhat-e: a hallgatóságban megtörténik a dal. El sem tudok képzelni ennél nagyobb sikerélményt.

A csőd igazából lelki természetű
– A próbák eléggé lekötik, interjúnkat a mai kor szabályainak megfelelően interneten készítjük, a kimondott szót helyettesíti a chat, az e-mail. A zene és a dalok élménye nem megy ki a divatból? Arra lesz igény? Kell még a személyes találkozás előadó és közönsége között? Nem lenne egyszerűbb küldeni minden jegyvásárlónak egy névre szóló e-mailt a koncert videofelvételével?

– Érzem a finom malíciát a szavaiban. A próbaidőszakban minden percem be van osztva: nem csupán énekese, de gazdasági és művészeti vezetője is vagyok a produkciónak, ezért sajnos nem tudok minden koncerthelyszín minden újságírójával személyesen találkozni a felkészülés közben. Ezt tényleg sajnálom, a személyesség nekem is fontos. A koncertélményt, a közösséget, az együttlétet, az együtt lélegzést, a felsikítást, a bennszakadt csöndeket nem pótolja semmi, se az internet, se a DVD.

– Magyarország forrong. Hol láthatóan, hol csak a felszín alatt. A világ sincs könnyű helyzetben. Ilyen korban ön képes a következő koncertekre koncentrálni? Nem zökkentik ki a próbafolyamatból a hírek? Lemond a miniszterelnök, új választásokat követelnek, az emberek nem tudják a hiteleiket fizetni.

– Természetesen nekem is fontos Magyarország sorsa, éppen ezért szeretnék a munkámra koncentrálni. Mint más, én is észreveszem a világot felemészteni akaró erőket, a gazdasági érdek képében megjelenő pusztítást, a tradícióval, a tisztességes eszmékkel, végső soron az emberrel való durva szembefordulást. Riasztó, hogy a válságot csak a gazdaság dimenziójában tárgyaljuk, holott a csőd igazából lelki természetű. Ami az ön által említett aktualitást illeti, az is csak ebből a nézőpontból érdekes számomra: az új választások kiírása jogos követelés, egyenes következmény lenne az elmúlt hét év katasztrofális hibái, bűnei és hazugságai után – bárhol a világon, csak nálunk, Abszurdisztánban nem. Ugyanakkor úgy érzem, személyesen nem tehetek többet, mint hogy tisztességgel, odaadással teszem a dolgomat.

A siker önmagában érdektelen kategória
– Az idő a jó bort nemesíti, attól nem félnek a szőlősgazdák vagy azok, akik bort árulnak jófajta összejövetelekhez vagy csendes estékhez. Az idő így bánik a jó előadókkal is? Vagy egészen más a viszonya ehhez a kíméletlen és megfoghatatlan valósághoz Ákosnak, aki estjének plakátján a leghangsúlyosabb helyen a 40 + 1 feliratot szerepelteti?

– A valóság kíméletlen, valóban. Még szerencse, hogy van felette is dimenzió, az Igazságé. Az igazság így köszön: ne féljetek! Örülök a sikernek, de a siker önmagában érdektelen kategória. Kamaszként arról álmodtam, hogy színpadon állok, arról beszélek, ami számomra fontos, és ezért szeretnek. Ez az álom jórészt valóra vált, nagyon megbecsülöm a sorsomat. A munkában töltött idő, a rászánt energia is fontos, de csak attól lesz jobb az ember, ha szeretik. Ha van tanulsága az elmúlt huszonegy év munkájának, akkor ez az.

– Talán nem kell titkolnom, önnél hat évvel idősebb emberként, hogy érdekes módon a dalait csak az utóbbi pár évben kedveltem meg. Valahogyan hozzám értek, vagy én értem meg hozzájuk. Nem mondanám, hogy mindegyik felvidít, sőt, de elgondolkodtat. Mit tapasztal, a közönség életkora hogyan változik?

– Nagyon jó ilyen visszajelzést kapni. Őszintén szólva, nem kutatom a közönségemet, abban reménykedem, hogy a dalaim a személyességük okán előbb-utóbb eljutnak azokhoz, akiknél jó helyen vannak. Hála istennek, sokféle ember hallgat, egészen fiatalok, gimnazisták, huszon- és harmincévesek meg a szüleik is. És így van ez jól.

– Olvasgattam az interjúit, előszeretettel nevezi magát csepűrágónak. Nem feltétlenül pozitív szó ez, miért használja?

– Ez afféle kamaszos, öngúnyos fordulat, nincs különösebb jelentősége. Arra utal, hogy állandóan úton vagyok, mint a vándorszínészek.

Aktív pihenés a bolondokházában
– És jöjjön az elhagyhatatlan kérdés, amire mindenki kíváncsi: a koncertfelkészülés közben készülnek új dalok, vagy most forog a mű és az alkotó pihen? Már amennyire pihenni lehet, miközben egy egész sereg embert irányít.

– Azt hiszem, ezt hívják aktív pihenésnek! Bolondokháza van ilyenkor. A turnéra írtam egy új dalt, ezt a közönség élőben hallhatja az Ákos 40+1 koncerteken, és kislemezen is megjelenik. A tél folyamán sok ötletet rögzítettem a stúdióban, ezek kidolgozása persze későbbre marad, mert ilyenkor teljesen lefoglal a turné. Őszre szeretnénk kiadványokon megörökíteni a jubileumi előadásokat, csak akkor fogok bele az új dalokkal kapcsolatos munkába, ha már megjelent a koncert CD és DVD.

– Koncertjeit támogatja saját borpatikája is. Nagyon érdekelne, mivel? :) A nevével vagy a kínálatából egy-egy palack finom itallal, amelyet a próbák vagy az előadások után elfogyaszt?

– Szeretném a borpatikát sok emberrel megismertetni, ezért került a neve a plakátra. Számos sajtótájékoztatót, nagyszabású dedikálást tartottunk már itt, a patikában adom az interjúim nagy részét, itt vendégelem meg a zenekart és a stábot a nagyobb produkciók végeztével.

– Ja és egy lokálpatrióta borivókérdés a végére: pannonhalmi, soproni borok találhatók a kínálatban? Mert mi, Kisalföldön élők azt gondoljuk, hogy ezekkel az italokkal kezdjük felvenni a versenyt a legnagyobb bortermelőkkel.

– Természetesen van soproni és pannonhalmi borunk is, elég talán a legkézenfekvőbb Apátsági Pincészetet vagy Weninger barátomat említeni: az Andante Borpatika több mint százfajta magyar bort kínál, a legtöbbet pohárban kimérve, kóstolómennyiségben is. Az a célunk, hogy ne csak az ismertebb neveket, hanem a kicsi, de minőségi pincéket is képviseljük.

Olvasóink írták

 • 4. Angyal. 2009. március 30. 10:08
  „Szinvonalas lett a cikk.:)
  Tobb ilyen igaz ember kene a vilagon,mint Ákos..de szerencse hogy legalabb kis hazankban a Muvesz Ur jelen van.Koszonjuk!”
 • 3. lackojr 2009. március 29. 17:45
  „akkor menjél komolyabb operába:)”
 • 2. koborlo 2009. március 29. 17:36
  „Ki a faust az a Akos”
 • 1. JóSzínházat 2009. március 29. 13:01
  „4-6 ezer Ft-ért komolyabb szórakozás (opera) dukál!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nő a házasságkötő teremben

Mire jó egy házasságkötő terem, ha nem arra, hogy két ember örök hűséget fogadjon egymásnak a… Tovább olvasom