Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Ákos borpatikája

Lélegzetelállító látvány tárul fel Ákos tavaly ősszel megnyílt borpatikájának ablakaiból.

A betérő vendég akár a Lánchíd-, a Bazilika- vagy az Akadémia-asztalnál is leülhet. A műemlék épületben kialakított hangulatos hely belsőépítészeti tervezése egy győri cég és Sándor János nevéhez fűződik.

– Honnan jött az ötlet, hogy borpatikát nyit?

– Borissza ember vagyok, tizenegy-néhány éve van szoros fogyasztói kapcsolatom a borral. Krúdyt tartom a legjelentősebb magyar prózaírónak; a jó ételek, a szépasszonyok és a borok szeretete ezzel is összefüggésbe hozható. Borárverés, kóstolók, vásárok alkalmával volt alkalmam több termelőt személyesen is megismerni. Nagy többségük rendkívül közvetlen, egyszerű eszmények alapján élő, munkáját odaadással végző ember, ez számomra nagyon szimpatikus. A villányi Tiffán-pince Cuvée Carissimae nevű csúcsházasítása régóta a családunk ünnepi bora, ez adta az alapot a Tiffán Zsolttal kialakult barátságomhoz. Egy közös erdélyi túra során elmondtam neki a borpatika ötletét, arra kérve, hogy legyen a társam a megvalósításban. Vele és Urbán Dezső mérnök barátommal alapítottuk a borpatikát, amely afféle boros zarándokhely, közösségi tér, ahol beszélgethetünk egymással, ahol átszólhatunk egymás asztalához, ahová szívesen járnak vissza az emberek. Ezért is van pódiumunk, ahol rendszeresen fellépőket látunk vendégül. Volt már nálunk mesemondó, népdalénekes és madrigálkórus is. Az állandó programok között természetesen borkóstolók is szerepelnek.

Cégérünk még nincs

– Miért a Lánchíd lábánál fekvő műemlék épületet választotta helyszínül?

– Sokáig kerestem a megfelelő helyszínt, egy barátom mutatta meg nekem, elsőre fel sem mértem, milyen csodálatos helyen van ez a szép műemlék épület. Cégérünk még nincs, de a rengeteg magyar mellett igen sok külföldi vendéget fogadtunk a megnyitás óta: angol, ír, német, olasz, spanyol, japán, norvég és orosz nyelvű beírás is van már a vendégkönyvünkben. Pest legszebb arca látszik az ablakainkból, a borpatika asztalait is az elénk táruló, lélegzetelállító látvány épületeiről neveztük el: van például Lánchíd-, Akadémia- és Bazilika-asztalunk.

– Miért  Sándor Jánosra bízta a belsőépítészeti tervezést?

– Annak idején Sándor János hívott a készülő Terror Háza Múzeum munkálataihoz. Korábban nem ismertük egymást, a dalaimat tekintette referenciának. Összebarátkoztunk, és biztos voltam benne, hogy fogunk még együtt dolgozni. Talán nem túlzás azt mondani, hogy úgy éreztem, tartozom neki ezzel a felkéréssel.

Tanulmányút kisvendéglőkbe

– Milyen instrukciókat adott a tervezőknek, egyáltalán: milyen elképzelése volt a majdani borpatikáról?

– Megmutattam a helyet, amely elég romos állapotban volt, elmeséltem nekik a majdani kinézettel kapcsolatos romantikus ábrándjaimat, és elutaztunk együtt Veronába, ahol a borbár intézményének nagy hagyománya van. A „tanulmányút" során együtt látogattunk el számos kisvendéglőbe, úgyhogy igen vidám hangulatban zajlott a terepszemle.

– Elégedett a végeredménnyel?

– A nyitásig irgalmatlan tempóban dolgoztunk. Igen sok munka fekszik az Andante Borpatikában, de még most is mindennap megy az ötletelés, hogy miben kellene még fejlődnie, hol javíthatnánk rajta. Nagyon otthonos hangulatú hely, a vendégek is szeretik, és nekünk, tulajdonosoknak sem akaródzik hazamenni záróra előtt...

– Melyek az első néhány hónap tapasztalatai? Mennyit számít az ismertsége a forgalomban?

Az első boroskehely felelőssége

– Mondhatom, hogy a nyitás óta óriási az érdeklődés a borpatika iránt, rengeteg a munkánk. Kár volna tagadni, hogy Tiffán Zsolt neve sokak számára garancia, és az én nevem is sok embert vonz. Igazán fontosnak azt tartjuk, hogy tisztességgel lássuk el a feladatunkat, hiszen sok borértő vendégünk van, de szép számmal érkeznek olyanok is, akiknek az első boroskelyhet mi tesszük le az asztalára. Ez bizony szép felelősség.

Az Andante Borpatika internetcíme: www.andante-borpatika.hu.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szük Ödön, a száguldó fotóriporter

Talán nincs is olyan család Győrben, amelynek valamelyik tagját ne fotózta volna le az elmúlt 35… Tovább olvasom