Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Ákos 40 éve az életben, 20 éve a színpadon

Ákos 40 címmel jubileumi országjáró turnéra indult a népszerű zeneszerző és előadó, Kovács Ákos.
– Áprilisban ünnepelte 40. születésnapját. Idén 20 éve van a pályán. Ha visszatekint, milyen volt az elmúlt 40 esztendő?

– Dióhéjban nagyon nehéz lenne összefoglalni, mi minden volt benne. Aki figyelemmel kísérte a pályámat, annak ráadásul nem is tudnék erről újat mondani. Negyven évem fele a közönség szeme láttára zajlott, annyi biztos, hogy szép, küzdelmes élet volt eddig.


– Ákos 40 címmel jubileumi országjáró koncertsorozatra indult. Mit érdemes tudni a turnéról?

– Az ötlet bő másfél éves, a hangszerelés az év eleje óta zajlik, hosszú hónapok óta próbáljuk a műsort zenésztársaimmal. Húsz év dalaiból válogattunk repertoárt, amelyet két felvonásban mutatunk be a közönségnek. Minden szerzeményt áthangszereltünk erre az alkalomra, olyan dalok is megszólalnak majd, amelyeket eddig még nem játszottunk színpadon. A jubileumi dalest Budapesten debütált szeptember 20-án, óriási sikerrel. Olyan egyöntetűen szép, szinte megható visszajelzéseket kapunk, mint talán még soha. Ez a koncertsorozat egyszerre ünnep és munka számunkra, de mindig a közönségen múlik, hogy aznap valódi ünnep tud-e lenni. Hang- és képfelvétel is készült már az előadásokról, jövő őszre koncertkiadványt tervezünk. Tavasszal pedig folytatni szeretnénk a turnét, lehet, hogy akkor már Ákos 41 címmel.


– Hogyan készül egy koncertre?

– Nagyon készülős vagyok, húsz év után még mindig izgulok a színpadra lépés előtt. Ez az izgalom kell is ahhoz, hogy az ember összeszedett legyen. Hiszem, hogy sokat kell készülni, és erre a mostani turnéra is rengeteget próbáltunk. Persze minden fellépésen adódhat váratlan helyzet, amire nem lehet felkészülni. De a véletlenre semmit nem szabad bízni, aki így tesz, azt nagy meglepetések érhetik. A Szent Mihály-imát mondjuk el minden előadás előtt a zenekarral.


– Milyennek látja az ország mostani helyzetét?

– Katasztrofálisnak, elsősorban morális és szellemi téren. A jelenlegi súlyos helyzet abból ered, hogy nem fejeződött be a rendszerváltás, nem történt meg a nómenklatúra elszámoltatása. Ugyanazok a régi káderek oktatják a jó népet demokráciára, akik korábban a diktatúra figurái voltak. Övék a gazdasági és a politikai hatalom is, így aztán a sok lopás, hazudozás, gazemberség következmény nélkül marad. Ezzel szemben az átlagember tehetetlen, ezért egyre nő benne a feszültség. Szerintem ez nagyon súlyos gond.


– Folyamatosan koncertezik, mindig új ötletekkel rukkol elő. Honnan ez a rengeteg energia?

– Nem belőlem, ez biztos. A családra mindig szakítok időt, akkor is, ha sok a munka. Ilyenkor együtt utazunk le a balatoni birtokunkra, vagy elmegyünk a tengerhez. Télen pedig síelni járunk. Az ilyen feltöltődési alkalmakat nem hagynám el soha. A fő műveim mégiscsak a gyerekeim.

Szűcs Csaba

Olvasóink írták

  • 1. csajeee 2008. október 19. 14:25
    „Igen Ákos a király!
    Ő legalább énekes!
    Csak az a kár, hogy a Bonanza nincs már!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orient: az illúzió luxusvonata

Már 125 évvel ezelőtti indulásakor sem számított hétköznapi vonatnak. Ma viszont egy kisebb vagyon… Tovább olvasom