Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Akit megtalálnak a könnyes, szép és kíméletlen sorsok

Meglepte a jelölése, hiszen – ahogyan állítja – semmi különösebbet nem tesz, egyszerûen ez az életformája.

„Sanyarú életutakkal találkozom, mintha talán nem véletlenül hozna össze olyan emberekkel a sors, akiknek támaszra van szükségük. Megtalálnak azok a történetek, amelyek könnyesek, szépek, ugyanakkor olykor kíméletlenek – vallja a Ménfőcsanakon élő Nimsz Béla, akit idén a Kisalföld a megye „legemberibb emberének" választott.

SEMMI KÜLÖNÖS, EZ AZ ÉLETFORMÁJA

Meglepte a jelölése, hiszen – ahogyan állítja – semmi különösebbet nem tesz, egyszerűen ez az életformája. Hogy Nimsz Béla biztosítós szakember mégis különbözik sokunktól, bizonyítja az a sok tábor, nyári program és segítség, amit sérült embertársainak, a gyermekeket egyedül nevelőknek feleségével együtt nyújt. Otthonuk ajtaja mindig nyitott azok előtt, akik az átlagosnál nehezebb körülmények között élnek.

– Nevelőként dolgozó feleségem mellett jutottam el a Vöröskereszt, majd a „Süss fel Nap!" Alapítvány nyári táboraiba, ahol zömében sérültséggel, főként halmozott sérültséggel élő gyermekek nyaraltak. A szabadidős programok szervezését bízták rám. Óriási kihívás, szép feladat volt. Megcsináltuk.

Ám igazi véletlenek nincsenek, így Bélát évről évre megkeresték a szervezőmunkával, s a háromgyermekes édesapa mindannyiszor szívesen vállalta a vakációzók sport- és szabadidős tevékenységének koordinálását. Nemcsak elfogadták, de a gyerekek idővel a férfi bizalmas barátaivá váltak.

IFIVÁLOGATOTT EVEZŐS VOLT


– Sokáig sportoltam, evezősként az ifiválogatott tagja lehettem, innen a sport szeretete, meg a jelenlegi erőnlét – szól a magyarázat a Nimsz család otthonában. – Később a munkaerőpiacon, igaz, nem éppen kiugró sikerrel, helyezkedtem el. A biztosítási szakma mellett ezért némi elégtétel ez a fajta gondoskodás. A feleségem él-hal a szakmájáért, sokszor itthon is téma egy-egy gyermeki sors, nehéz körülmény, vagy éppen megoldásra váró nevelési probléma. Számomra felemelő érzés, ha egy egyébként járógéppel közlekedő fiút tesz boldoggá a futball, a küzdés, vagy egy izgalmas sportverseny. A gyerekek lelkesedése mindent feledtetett. Kezdetben persze én sem gondoltam volna, hogy ezt a tevékenységet ennyire élvezem, ma már ez az életünk, ez családunk életfor mája.

Egy téti, halmozottan sérült gyermek szülei például már rég letettek arról, hogy a kislányuk valaha is részt vegyen egy táborban. Béla győzte meg őket. Az élmény máig feledhetetlen: a fiatal lány, Ve ro - nika – életében először – a szüleitől és az otthonától távol boldogult. Kedvencét, Béla bácsit, azaz Nimsz Bélát máig megkülönböztetett szeretettel emlegeti. Tulner László, a kislány édesapja elárulta lapunknak, tavaly együtt nyaraltak Balatonudvariban a „Süss fel Nap!" alapítványon keresztül. A találkozás, az önfeledt vakáció örök élmény marad.

A HÁROM GYEREK ÉS A BARÁTOK

Töprengünk a narancsillatú asztal mellett, hogyan alakul ez a fajta szemlélet. A Nimsz fiúk négyen voltak testvérek és távol a várostól, szeretetteljes környezetben nevelkedtek. Lelkiek, ráhangolódás és empátia szükséges ahhoz, hogy ne csupán tartózkodjunk, félrefordítsuk a fejünket, hanem észrevegyük a bajt, a szükséget. A családfő szerint áldozni kell ezért nem csupán a szűk családi körben, de a nagyobb környezetben is. Nimszék temérdek elfoglaltságuk, a három gyermek nevelése mellett is időt szakítanak a barátaikkal való találkozásra, ezért aztán ha szükséges, egy-egy problémás ügy kapcsán ezek a barátok is mozgósíthatók. A mai világban különösen nagy jelentőséggel bír egy-egy meghitt beszélgetés vagy az érdek nélküli együttlét.

– A barátaim közül többen tudnak arról, hogy idebár mikor jöhetnek rászorulók segítségért, Táplánypusztáról is van egy istápoltunk, vele a feleségem tart inkább kapcsolatot. A baráti körünkből sokan panaszkodnak a gyerekeikre és megvallom, mi is sok problémás családot ismerünk, ahol igazából nem jó gyereknek lenni. Fagyos a levegő, hiába az anyagi jólét vagy a mindent megadunk cél a szülők részéről, ha valami nem természetesen működik otthon. Fokhagymás hús sül a lábasban, érkezik a 25 éves Ka - tika, aki harmadéves a budapesti gazdasági főiskolán. Szakfordító és tolmács szeretne lenni. To m i asztalosként dolgozik Budapesten, ám egy bokasérülés most gipszbe kényszerítette a lábát, az ünnepeket nagyrészt pihenéssel tölti. D ani, a legkisebb fiú a Krúdy diákja és az ízek mestereként szakácsnak készül. Rá már nagyban számíthat É va , vagy ahogyan a családban szólítják: Rozika.

„ÉJJEL-NAPPAL SZÁMÍTHATOK RÁJUK"

– Nekünk Béla a legcsodálatosabb ember, mirajtunk nagyon sokat segített – vallja a sopronnémeti Farkas Rozália, az ajánló. – Két kerekes székes gyereket egyedül nevelek ’87 óta. Béláék voltak, akik felkaroltak bennünket, segítettek rajtunk. Megnyugtató érzés, hogy éjjel-nappal számíthatok rájuk. A Vöröskeresztnél, az alapítványnál többször táboroztattunk sérültséggel élő gyermekeket. Minden bajunkban mellettünk álltak. Bármiben fordulhatok hozzájuk. Nagyon megérdemelten esett rá a Kisalföld választása. Nemcsak miattunk, de a többi sérült ember képviseletében bizton állíthatom ezt. A gyermekek közül Rita 25, L ackó 27 évesek, mindketten kerekes székben, halmozott fogyatékossággal élnek. A csornai kistérségi társulás keretében a Fogyatékosok Napközi Otthonában vannak 2 óráig, azután pedig itthon látom el őket. Nagyon kedvelik ezt, most számukra is kitárult a világ. A nyári táboroknak nincs párjuk. Ott pedig Béla a főnök, aki feleségével, Rozikával együtt segíti a fiatalokat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vékonyság kötelező, az anorexia nem

Szingapúrtól Japánig a fél világot beutazta modellként a győri Nagy Borbála, miután arca három éve közönségdíjat hozott neki a Look of the Year versenyen. Bár a modellvilág belülről nem olyan csillogó, mint amilyennek látszik, a sok tévhit miatt Bori veszélyesebbnek gondolta – igaz, azt még ma is nehezen viseli, hogy gyakran tárgyként bánnak a gyönyörű modellekkel. Tovább olvasom