Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Ajtó nyílt Kanadára

Berkes Gábor már gyerekként imádott barkácsolni ménfőcsanaki családi házuk kamrájában. Ráadásul rajzolni is nagyon szeretett. Pályaválasztáskor ezért is jelentkezett asztalosnak a győri Gábor László Építőipari Szakképző Iskolába. Persze akkor még nem gondolta, hogy az iskolában és a szakmai gyakorlaton annyira megszereti választott mesterségét, hogy versenyeken is próbára teszi tudását. A legközelebbi megmérettetésen hazáját is képviselheti Kanadában, a WorldSkills világversenyen.
Aki a fát szereti…

– Miért lettél asztalos?

– Mindig is szerettem fával dolgozni. Gyerekként szabadidőmben sokat barkácsoltam a kamránkban, csak úgy magamnak ezt-azt. Lekötött, érdekelt. Az iskolában aztán a rajzot is nagyon szerettem. Ezért is jelentkeztem asztalosnak.


– A fa és a rajz szeretete terelt az asztalosi pályára?

– Igen. Nem tudom, miért, de valahogy egyértelmű volt számomra, hogy asztalosnak menjek. Láttam, milyen szép tárgyakat lehet fából készíteni és meg akartam tanulni. Talán ez adhatta meg a végső lökést. Az iskola melletti szakmai képzésem a GYÁÉV Szakképzési és Továbbképzési Kft.-ben volt, ahol kiváló mesterem, Csordás Gábor pedig még jobban megszerettette velem az asztalosszakmát.


Láttak bennem fantáziát

– Hogyan szereztél tudomást a Szakma Kiváló Tanulója versenyről?
– Utolsó éves voltam a Gábor László-iskolában, amikor szóltak, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hamarosan megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója versenyt, és kérdezték, volna-e kedvem jelentkezni rá. Miért is ne, gondoltam. Az iskolában tartottak egy írásbeli előválogatást, amin jól szerepeltem, és mehettem a megyei versenyre. Anyagismeretből, szakmai ismeretekből és épületgépészetből állt a teszt, és még műszaki rajz is szerepelt benne.


– Hányadik lettél itt?

– Első, mellyel a régiónkból én, és a második helyezett automatikusan kvalifikáltuk magunkat az országos megmérettetésre.


Szék, amiből létra lesz

– Az országos versenyen tizennégyen voltunk és mindannyiunknak egy-egy széket kellett elkészíteni. Méghozzá egy olyat, amit ha a zsanérok mentén átfordítasz, akkor egy kis létra lesz belőle. Amikor megkaptuk a rajzot, furán néztem, hiszen előtte még nem igazán láttam ilyet. Az anyagokat természetesen előre leszabták, legyalulták, nekünk csak annyi volt a feladatunk, hogy vágjuk, összecsapozzuk, tiplizzük.


– Mennyi időt kaptatok a szék-létra elkészítésére?

– A verseny kétnapos volt, az elkészítéshez mindkét napon hat-hat óra állt rendelkezésünkre. Harmadnap pedig kihirdették az eredményt.


– Mennyi idő alatt készültél el a székeddel?

– A második napon már csak öt órát dolgoztam. A fennmaradó időben csiszolgattam. Azért persze láttam a hibáimat, de annyi időm már nem lett volna, hogy kijavítsam őket.


A legjobbat kellett kihozni

– Mikor tudtad meg, hogy az ötödik helyezés egyben kvalifikáció a nemzetközi WorldSkills budapesti válogatóversenyére?

– Februárban hívtak fel, hogy április 3–4-én, a Construma kiállítás ideje alatt rendezik meg a válogatóversenyt négy építőipari szakma számára. A nyertes a kanadai Calgaryban képviselheti Magyarországot. Volna kedvem eljönni? – kérdezték. Naná hogy volna! – feleltem azonnal. Aztán kértem tájékoztatót, jelentkezési lapot. Elküldték, én pedig rögtön fel is adtam a jelentkezésemet.


– Tájékozódtál arról, milyen is lesz ez a kanadai verseny?

– Küldtek a tavalyiról és az azelőttiről képeket. Ezek alapján nagyjából már el tudtam képzelni, milyen lesz majd. De az igazat megvallva, ez nem is foglalkoztatott igazán. Úgy fogtam fel, hogy ez is csak egy verseny, amin a legjobbat kell kihoznom magamból.

– Mikor elkészült az ajtód, meg voltál elégedve magaddal?

– Az igazat megvallva, annyira nem. Bár úgy tűnik, így is az én munkámat találták a legjobbnak. Egyébként a zsűrizés alatt azt is elárulták a szervezők, hogy ezt a feladatot kapták tavaly az Európa-bajnokság résztvevői.


Ősszel kanadai világverseny

– Első lettem, így én képviselhetem az országot a kanadai világversenyen szeptember 1–6. között Calgaryban. Ez négynapos lesz, és huszonegyen veszünk részt a világ minden tájáról. A verseny felső korhatára ott is huszonkét év. Az asztalosok mellett egyébként összemérik tudásukat ácsok, burkolók, kőművesek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őzgidák a fűben

Leggyakoribb nagyvadunk az őz. Az erdei és a mezei élőhelyen egyaránt előfordul, zavarás hiányában a… Tovább olvasom