Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Adamis Anna: Aki megteremtette Esztert

Egy nemzedék ifjúsága összefonódik a Gyöngyhajú lánnyal, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab dalaival és Adamis Anna sok más versével.
A Képzelt riport... volt az első olyan alkotás, amely beemelte a rockzenét az úgynevezett polgári színjátszás hagyományai mellé. A darabot 35 éve, 1973 tavaszán mutatta be a Vígszínház.

„Sokféle interpretációban láttam – mondta Adamis Anna. – Szinte mindegyik eltért valamiben. Jó, ha a színészek és a rendezők magukénak érzik a musicalt, s fellelhető az előadásban az is, amit saját maguk éreznek, gondolnak, de a lényeg, amit főként a dalok és a zene hordoznak, sértetlen marad."

Adamis Anna felidézte a mű létrejöttének viharos körülményeit. „Nem voltak annyira komoly viharok azok, utólag mindenki azt mond, amit tudatni akar. Ha így fogalmazunk, szinte minden "viharok" között zajlott: a próbák, a lemezkészítés, a turnék és sorolhatnám. Mindig találkoztunk olyan jelenségekkel, amelyek fölöslegesek voltak, fölösleges nehézségeket okoztak. Az akkori feszültséget, de nevezzük inkább újdonságnak, lényegében az adta, hogy egy rockzenekar és a rockzene került tradicionális miliőbe. Ez volt a meglepő. A felkéréskor három hónap gondolkodási időt kértünk. Ezután vállaltuk el, megírtuk és az első száz előadást az LGT játszotta."

Adamis Anna
Adamis Anna

Az LGT már a saját útját járta, a turnéprogramját, a lemezfelvételeket, a koncerteket kellett összehangolni a darabírással. Szabad kezet arra kértek, hogy a színpadi-prózai változatot, amely Pós Sándor munkája, belátásuk szerint feszesre húzhassák. Dönthessenek, hová és mire teszik a hangsúlyokat, hogy a Déry Tibor kisregénye által felvetett kérdésekre, a darab sugallta dilemmákra és az életük kérdéseire ők adhassák meg a saját válaszaikat. Ez a közvetlen „érintettség" hozta meg a sikert – véli Adamis Anna.

Úgy emlékszik, hogy a dalok kijelölésében is nagyon hamar, talán egy fél óra alatt megállapodtak. „Velünk volt a kisfiam, kétéves volt akkor. Elbújt, majd kidugta a fejét Várkonyi Zoltán íróasztala mögül, mi meg jót nevettünk – nicsak, itt van az új igazgató! Oldott légkörben dolgoztunk, de én görcsösen nem is tudok semmit sem alkotni."

„Egyetlen nagyon komoly hiányt éreztem: a hősnő, Eszter alakja sem a kisregényben, sem a színműben nem volt pontosan megrajzolva. Nem lehetett tudni, milyen is ez a nőalak, akiért annyian tudtak lelkesedni, sártengeren, vízen gázolni át keresésére indulva. Az Arra születtem kezdetű dal teremti meg Eszter figuráját, mutatja fel őt már a darab elején." Adamis Anna tudta, hogy a dalt az ősbemutató Eszterének, Almási Évának írja.

A legendás ősbemutató óta megszámlálhatatlan változatban játszották itthon és külföldön a Képzelt riportot, legutóbb ezen a nyáron Győrben adták elő.
A legendás ősbemutató óta megszámlálhatatlan változatban játszották itthon és külföldön a Képzelt riportot, legutóbb ezen a nyáron Győrben adták elő.

Az előző évben egy monstre, négynapos angliai "mezei"  rockfesztiválon vettünk részt. Ahogy a  Képzelt riportban, bennünket is eláztatott az eső, s egy farmer  megsajnálta a tömeget: szétosztott néhányat a saját szalmabáláiból  és nejlontakaróiból. A fesztivált fölvettem egy kis szuper 8-as  kamerával. Ezt a filmet vetítettük le a színészeknek, így első  kézből kapták az élményt, milyen is egy rockfesztivál, mennyien és  hogyan jönnek össze, és milyen hatalmas az erő, amit a rockzene ad és a  befogadó kap.

Olvasóink írták

 • 3. kajlajakab 2008. szeptember 08. 22:54
  „Imádom a Popfesztivált, most megvettem a regényt is egy bolhapiacon, s noha sok éve már olvastam, most újra elolvasom a Déry regényt. A Győri Színházban is fergeteges volt anno az előadás (Uri Pipi, Baranyai Ibolya, Áts Gyuszi, Bende Ildikó), szerintem ma is nagy sikere lenne. S a lényeg: az én kislányom Eszter miatt lett Eszter....Hát ez az a regény meg darab, amit "kötelezővé" tennék a sulikban.”
 • 2. nm gr 2008. szeptember 08. 14:12
  „Madarak jönnek, madarak jönnek. Halálesőt permeteznek.”
 • 1. rézangyal 2008. szeptember 08. 13:54
  „valaki mondja meg, mért jó az ember, valaki mondja meg miért nem, valaki mondja meg mért lesz gonosszá, valaki mondja meg miért nem”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyit az atombombagyár

Történelmi emlékhellyé nyilvánították a világ első atomreaktorát; az amerikai Washington államban… Tovább olvasom