Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A vulkánember

Égő láva lövell ki a levegőbe, a Csendes-óceánba a hawaii Kilauea vulkánból – ezeket a pillanatokat a világhírű természetfotós, Brad Lewis kapja újra meg újra lencsevégre. Az amerikai szinte már megszállottan örökíti meg egymás után a nagyszerű és egyben pusztító természeti jelenségeket. Lewist éppen ezért „Vulkánembernek" is hívják.
De nem csak a Kilauea vulkánnál készít felvételeket: egy másik alkalommal kitörés közben fotózta le a Pu’u O’o lávatavat, a nézők elé tárva a hihetetlen kohót működés közben.

Az ötvenéves fotós nagyon sokszor életveszélyes helyzetekben készít felvételeket, mert szeretné megragadni a természet szépségét a maga valójában. És miközben dolgozik, egyre közelebb kerül a 2200 Fahrenheit-fokos (1204 Celsius-fokos) lávához, annyira, hogy a hőség szinte már égeti a bőrét. De Brad Lewis nem képes másképp dolgozni.
– Annyira közel kerültem, hogy egy kicsit meg is égette a bőrömet a láva – meséli a fotós. – Ha viszont ellenszélben állok, akkor elképesztően közel tudok menni a lávához – magyarázta.

– Mielőtt elkattintanám a fényképezőgépet, mindig tanulmányozom a helyzetet. Így szinte már látom magam előtt, mi az, amit leginkább szeretnék megörökíteni. Ezzel el tudom azt érni, hogy a legmegfelelőbb időben, a legmegfelelőbb pozícióból készítsem el az általam vágyott képet.Brad Lewis idegölő és nagy türelmet igénylő munkájához hatalmas segítséget nyújt a Hawaii Vulkánobszervatórium és a Hawaii Vulkán Nemzeti Park, ahonnan több mint húsz éve anyagi támogatást is kap hihetetlen felvételeinek elkészítéséhez.Annak ellenére, hogy munkája meglehetősen nagy kockázattal jár, Lewis mindig a legnagyobb körültekintéssel dolgozik: – A legcsodálatosabb felvétel elkészítésénél is fontosabb a személyes biztonságom. Egy speciális gázálarcot használok annak érdekében, hogy a tüdőmet megvédjem a mérgező anyagoktól – mesélte. – Továbbá fotózás közben védőruhát viselek, ami hasonló a vulkánkutatók öltözetéhez. Tudom, hogy ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges maradjak.
A fényképezőgépeket persze nem nagyon lehet „beöltöztetni", így a láva hamuja nem egyet tett már tönkre az elmúlt évek alatt.
Lewis egyébként 26 éve feleségével, Annabelle-lel Hawaii szigetén él. Lányuk, Heather 13 éves.

– A vulkánnál mindig nagy veszélynek vagyok kitéve, de soha nem kockáztatnám az életemet. Ha egy belső hang azt súgja nekem: veszély, azonnal elhagyom a helyszínt. Élvezetes dolog a vulkánfotográfus munkája, de ennél nagyszerűbb apának és férjnek lenni. Szóval nem kockáztatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oscar és a simlis

Nem csak a prófétákkal esik meg, hogy saját hazájukban nem találnak méltó fogadtatásra. Bán János… Tovább olvasom