Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

A világ új csodái: A Húsvét-sziget szobrai

1722-ben Húsvét vasárnapján Jacob Roggeveen holland hadnagy felfedezte az őslakosok által Rapa Nui-nak hívott szigetet.

Ettől kezdve a világtörténelemben Húsvét-sziget néven jegyzik a mindössze 163 négyzetkilométernyi területet. A Világ Köldökének is nevezett szigeten az 1100- 1600-as években szobrokat emeltek az őslakosok, amelyeket Moaiknak neveznek. Papp Éva idegenvezetőként februárban jutott el a közigazgatásilag Chile-hez tartozó szigetre.

Hivatásából adódóan napra kész információkat kaptunk tőle: – A szobrok funkciója és építésének körülménye a mai napig rejtélyeket hordoz. Csak szájhagyomány útján terjedő legendák és mondák segítik felfedezni a sziget és kőszobrainak valódi jelentését. Valószínűleg az őslakos népesség vallási okokból építette a szobrokat, amelyek a sziget partján helyezkednek el, a sziget belseje felé fordulva. A mondák szerint az elhunyt törzsfőnökök tiszteletére emelték a 10 méter magas, akár nyolcvan tonna súlyú „figurákat„. Elkészítésük a Rano Raraku néven emlegetett bányában folyt, ahol a mai napig több száz befejezetlen „bábu„ található. De nagy titokzatosság jellemzi a szobrok szállítását is: sokan úgy tartják a sziget erdeinek fatörzseit használták a szállításra- ez egyébként megmagyarázná azt a tényt hogy alig található erdő a szigeten- persze a legenda szerint a szobrok isteni segítséggel keltek életre és jutottak el a pontos helyükre.

– Mikor a sziget egyetlen településének (Hanga Roa ) repterén leszáll a repülőgép, az itt élők  virágot akasztanak a turisták nyakába akár Hawai-on. A pár nap alatt még ott lehettem kevés magyarral találkoztam, hisz rendkívül drága az utazás, illetve hogy az ember eljusson egyáltalán a szigetre. Természetesen fantasztikus látvány fogadja az ide látogatókat.
Kéaplá: A szigeten körülbelül 800 kész szobor található, de ha beleszámoljuk a csak félig készeket is, akkor ez a szám meghaladja az ezret. Bár a pár ezer helybéli fő megélhetési forrása az idegenforgalomból adódik, ennek ellenére sokan nem nézik jó szemmel a régészek munkáját. Az őslakosok leszármazottai attól tartanak, hogy az évente ideérkező több tízezer turista Disneyland-et csinál a szentként tisztelt, világörökségi védettségű szobrok szigetéből.

Ollári Gergely

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elege lett a lerománozásból

Klára, a sikerlistás Magyar pszicho című könyv főszereplője büszke és önérzetes, tele tenni… Tovább olvasom