Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A világ legszerencsésebb embere

Barack Obama történelmet írt: ő az első fekete férfi, akit az Amerikai Egyesült Államok elnökévé jelöltek. Életrajza egyik fejezetében arról ír, hogyan értette meg apját, aki elhagyta őt, hogyan tért vissza ősei földjére, Kenyába, és hogyan ismerte meg imádott feleségét.
Apámból nyomorult lett
Mélységesen megváltoztatott a felismerés, amikor rájöttem, hogy apám alkoholistaként halt meg. Cserbenhagyott, nem tartotta be ígéretét. Ahogyan korábban azt éreztem, hogy fel kell nőnöm az elvárásaihoz, most úgy gondolom: helyre kell hoznom a hibáit. Azonban a hibáinak a természete nem volt világos számomra. Nem tudtam olvasni a jelekben, amelyek arra figyelmeztettek, hogy kerüljem el azokat a buktatókat, amelyeket ő nem tudott.

Barack Obama
Barack Obama


Össze voltam zavarodva, depressziós voltam és a közösségi munkába vetettem magam Chicago déli kerületének feketék lakta nyomornegyedében. Tinédzserkorú lányanyákkal foglalkoztam. Mind azt kérdezték, miért nem nősültem még meg. „Még nem találtam meg a megfelelő nőt" – válaszoltam. Ezektől a kérdésektől mindig elpirultam.
Az igazság az volt, hogy miután rájöttem, ki is volt az apám valójában, mélységes űr keletkezett bennem, amit a közösségi munkával eltöltött rengeteg idő sem tudott kitölteni. Jelentkeztem a Harvardra, hogy jogot tanuljak. Olyan dolgot akartam tanulni, ami valódi változást hoz az életembe Chicago elhagyatott utcáin.

A Harvard évei
Afrikába utaztam, hogy a gyökereimet megkeressem. Hazatérésem után elkezdtem a Harvardot, ahol három évet töltöttem szegényesen megvilágított könyvtárakban, paragrafusokat és törvényeket magolva, mielőtt visszatértem volna Chicagóba.
És aztán találkoztam a feleségemmel, Michellelelel 1988 nyarán.

Mindketten egy nagy jogi cégnél, a Sidley & Austinnál dolgoztunk
Chicagóban. Habár három évvel fiatalabb nálam, akkor már praktizáló jogász volt. A jogi egyetemet három év kihagyás után kezdtem el, és habár élveztem a tanulmányaimat, kétségek gyötörtek a döntésemet illetően. De végül béreltem egyet a lehető legolcsóbb lakások közül, mert csak azt tudtam megfizetni, megvettem az első három öltönyömet, az első pár új cipőmet, amiről kiderült, hogy fél számmal kisebb, mint kellene és emiatt a következő kilenc hétben végig sántítottam. Végül egy június eleji, esős napon megérkeztem a Sidley & Austinhoz. Rögtön egy fiatal ügyvéd irodájába irányítottak, aki arra volt hivatott, hogy tanácsadóként a munkámat felügyelje. Michelle-nek kételyei voltak, amikor a titkárnő, aki látott engem az interjú idején, azt mondta neki, hogy okos vagyok.

A következő néhány hétben mindennap találkoztunk. Egy céges piknik után visszavitt a kocsijával a lakásomhoz, és megengedte, hogy vegyek neki egy jégkrémet az utca túloldalán. Ültünk a járdán, ettük a jégkrémet azon a forró délutánon, és elmeséltem neki, hogy amikor kamaszkoromban jégkrémet árultam, nagyon nehéz volt kötényben és sapkában menőnek kinézni.

Családlátogatás
Az eljegyzésünk után elvittem Michelle-t Kenyába, hogy találkozzon a családom másik felével. Azonnal meghódította őket. Mint afroamerikai, Michelle-t majd szétvetette az izgalom és az öröm, hogy ellátogathat ősei földjére. Csodálatos időt töltöttünk ott, meglátogattuk felmenőim szülőföldjét, barangoltunk Nairobi utcáin, kempingeztünk a Serengeti Nemzeti Parkban és halásztunk Lamu szigetén. Amikor úton voltunk vissza Chicagóba, bevallotta: már nagyon várta, hogy újra otthon legyünk.

– Soha nem fogtam fel, milyen is valójában Amerika – mondta. Nem fogta fel soha, mennyire is szabad valójában, és hogy mennyire becsben tartja ezt a szabadságot.

A Trinity United Church of Christ templomban házasodtunk össze 1992 októberében. Féltestvérem, Roy a vacsorán egy pohár puncsot emelt magasba: – Azok egészségére, akik ma nem lehetnek velünk. És a boldog befejezésre.

És abban a pillanatban azt éreztem, én vagyok a világ legszerencsésebb embere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálffy Miklós vára, a Vöröskő

A Gidra-patak feletti erdős magaslaton emelkedik a Kis-Kárpátok legjelentősebb vára. Az egykori… Tovább olvasom