Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A világ legnehezebb hegedűversenyére készül

A győri Tóth Tamás nagy lelkesedéssel és mindennapos hegedűgyakorlással készül a szeptember 20-ai, este 7-kor kezdődő fellépésére, amikor a Győri Filharmonikus Zenekarral és Medveczky Ádám karmester vezényletével lép színpadra. Bartók II. hegedűversenyét játssza a Richter Teremben.
– Ennek a hegedűversenynek két autentikus előadója van: Székely Zoltán és Kovács Dénes. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen pár éve részt vehettem Kovács Dénes semmeringi mesterkurzusán, ahol sikerült bizonyos trükköket elsajátítanom.

Tamásról már korábban is hallhattunk, ugyanis évekkel ezelőtt zenekarával, a Tea együttessel a Friderikusz-show-ban is szerepelt. (Az együttes producere Presser Gábor volt.)

Egy régi közmondás szerint: az alma nem esik messze a fájától. Ez a Tóth családra is igaz. A fiatal művész, a szüleihez hasonlóan, klasszikus zenével foglalkozik, hat és fél éves kora óta hegedül. Első tanára az édesapja volt, majd a győri vkonzervatóriumban Tripolszki Teréz tanítványa lett, a zeneakadémián Halász Ferenc professzor osztályába járt. Azzal kapcsolatban, hogy milyen egy zenész élete, csak annyit mondott: kalandos és bizonytalan. Turnézva bejárta az egész világot, a vadnyugattól a Távol-Keletig mindenhol megfordult. Amszterdamban fellépése volt a világ egyik leghíresebb koncerttermében a Concert Gebouw-ban, ahol Bartók emlékét egy külön páholy őrzi. Haitin – a közép-amerikai Hispaniola-sziget nyugati részén fekvő, egyharmad nagyságú magyarországnyi államban – „szűz" füleknek zenélhetett, olyan embereknek muzsikált, akik még sohasem hallottak klasszikus darabokat. „Mágikus légkörben zajlott a koncert, nehéz szavakba önteni azt az érzést, amit ott átéltem"– tette hozzá mosolyogva.
Több mint öt órát hegedülök naponta, minden percem a zenéről szól.

Rendszeresen leülök a zongora mellé is, akkor születnek a szerzemények" – mondta. Tamás hegedű- és zongoraszenvedélye mellett zenét is szerez. Álma, hogy saját lemeze legyen, amelyen önálló darabok szerepelnek. Elöljáróban annyit elárult, hogy Freddie Mercury egyik leghíresebb szerzeményét akarja átírni klasszikus hangszerre, a „legkedvesebb szerelmére", a hegedűre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a világ a Maestrótól

Szombaton temetik el szülővárosában, Modenában a 71 éves korában hasnyálmirigyrákban elhunyt… Tovább olvasom