Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A türelem és a béke filozófusa

Július 6-án volt hetvenöt éves Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma, a tibeti buddhisták száműzetésben élő legfőbb vallási vezetője.

1935. július 6-án született Lhamo Dhondrub néven egy földműves családban, s két és fél éves volt, amikor felismerték benne Buddha földi alakját. A reinkarnációban hívő tibeti buddhisták ugyanis feltételezik, hogy minden dalai láma (a dalai tibeti nyelven óceánt, egyben bölcsességet, a láma tanítót jelent) egy gyermekben testesül meg újra, akinek kilétét a születésekor bekövetkező csodás jelenségek alapján meg lehet állapítani.

1940. február 22-én lett a tibeti buddhisták vezetője, a ˝Hó királyságának˝ uralkodója, s a 13 emeletes, ezerszobás Potala palota lakója. Tanulmányai végeztével, 1950-ben vette át a hatalmat, épp amikor Kína ˝felszabadította˝ Tibetet, s neki alá kellett írnia a szerződést Tibet ˝visszatéréséről˝ a ˝Nagy Hazába˝. A kínaiak több jelképes politikai tisztségbe nevezték ki a fiatal dalai lámát, ugyanakkor hozzákezdtek a hagyományos tibeti társadalom és vallás felszámolásához. Emiatt 1959 márciusában Tibetben felkelés robbant ki, amelyet a kínaiak kegyetlenül levertek, s a dalai láma is csak nagy szerencsével tudott Indiába menekülni. A külvilágtól elzárt Tibetben megtiltották a vallásgyakorlást, a templomok és kolostorok nagy részét elpusztították, a felbecsülhetetlen értékű könyvtárakat felégették.


Száműzetésben élő tibeti buddhista szerzetesek, a Gelugpa szekta tagjai, indiai emigrációban élő vezetőjük fényképét viszik március 10-én, a kínai uralom elleni tibeti felkelés 51. évfordulóján,  Katmandu közelében. Ezen a napon Nepálban több ezer, száműzetésben élő tibeti tüntetett Kína ellen. A dalai láma, a tibeti buddhisták indiai emigrációban élő vezetője az észak-indiai Dharmszalában mondott éves beszédében kijelentette: a buddhizmust eltörölni igyekvő Peking állításával ellentétben ő nem törekszik Tibet függetlenségére, csupán autonómiára, amelynek keretében a tibeti nép szabadon gyakorolhatja kultúráját, nyelvét és vallását.

A dalai lámának az indiai kormány azzal a feltétellel adta meg a menedékjogot, hogy nem folytat politikai tevékenységet. Ő mégis kormányt alakított, majd 1963-ban deklarálta Tibet függetlenségét. Erről ma már lemondott a maximális önkormányzat és a vallásszabadság ellenében, de Peking ma sem akar hallani az autonómiáról és nacionalista szeparatizmusnak bélyegzi a nyelv- és vallásgyakorlás követelését. Az ellentét kibékíthetetlennek tűnik, a dalai láma 2008-ban kudarcnak minősítette a színfalak mögött Pekinggel folytatott tárgyalásait. A 2008 tavaszán kitört, Peking által brutálisan levert tibeti zavargások idején mégis az erőszakcselekmények abbahagyására szólította fel honfitársait és elutasította a pekingi olimpia bojkottját is. Békés filozófiájának alapja ugyanis a türelem, a megértés, az erőszakról azt tartja, hogy ellentmond az emberi természetnek és nem old meg semmit.


Instrukciók az élethez

1. Vedd számításba, hogy a nagy szerelem és a nagy siker nagy kockázattal jár.

2. Mikor veszítesz, legalább a leckét tanuld meg.

3. Kövesd a három T-t:  tiszteld önmagadat, tisztelj másokat és tetteidért vállalj felelősséget.

4. Ne felejtsd el, hogy nem megkapni azt, amit kívánsz, néha csodálatos szerencse.

5. Ne hagyd, hogy egy kis nézeteltérés tönkretegyen egy családot.

6. Mikor rádöbbensz, hogy hibát követtél el, azonnal tégy lépéseket a kijavításra.

7. Tölts mindennap egy kis időt magaddal.

8. Tárd ki karjaidat a változásnak, de ne engedd el értékeidet.

9. Emlékezz, hogy néha a csend a legjobb válasz.

10. Élj jó, becsületes életet, így amikor öregebb leszel, és visszagondolsz, képes leszel másodszor is élvezni azt.

11. A szeretettel teli légkör otthonodban is megalapozza életedet.

12. Szeretteiddel való nézeteltéréseid alkalmával foglalkozz csak az adott problémával, ne hánytorgasd fel a múltat.

13. Oszd meg tudásodat, ez az egyik út a halhatatlansághoz.

14. Légy gyengéd a Földhöz.


Ki lesz a következő?

Az idős dalai láma tisztában van azzal, hogy utódjának  kiválasztása meg fogja osztani a hívőket. Várhatóan ugyanis nemcsak  a száműzöttek tábora, hanem a Tibetben teljhatalommal rendelkező  kínai hatóságok is meg fogják találni reinkarnációját...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Struccpolitika a FIFA-nál - Érthetetlen maradiság

Nem múlt el súlyos bírói tévedések nélkül az idei dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság sem: gólokat… Tovább olvasom