Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

A trópusi földi paradicsom

A rábacsécsényi Kertics Herbert kalandos életének egyik állomása Brazília. A világ ötödik legnagyobb országában barátnőjével, Marinával közel fél évet élt Poços de Caldasban. Herbert két hónapja érkezett haza és elmondta, hogy szeretett kint élni, de a magyar „levegő" mégis hiányzott neki.
A rábacsécsényi fiú az Amerikai Egyesült Államokban ismerte meg a brazil származású Marinát, akivel azóta naponta tartja a kapcsolatot. Hetente többször chatelnek és e-maileznek. Bár több mint tízezer kilométer választja el őket, de ahogy mondani szokták: a szerelem mindent legyőz!

Üdülőparadicsom

Brazíliára jellemző a népek és kultúrák keveredése, a fantasztikus növény- és állatvilág, a sokszínűség, a barátságos emberek, a kitűnő konyha és a szamba ritmusa. Az ide utazók megismerkedhetnek a természet lenyűgöző szépségével a vízesések sokaságával, nemzeti parkokkal és a jelképpel, a Rio de Janeiró-i Krisztus-szoborral, amely a világ hét új csodája között szerepel.

Fél év kevés Brazília felfedezéséhez

Bár fél évet élt Brazíliában Herbert, a gyönyörű és hatalmas országból érzése szerint nem látott eleget. A „trópusi paradicsomnak" nevezett kontinensből mégis sok helyet megismert. Barátnőjével egy hónapot csak kirándulással töltöttek, bejárták Mines Gerais megyének minden szegletét és egy óceánparti pihenés előtt felfedezték a „karnevál és a derű" városát. Rio de Janeirót egyik oldalról kilométereken keresztül strand határolja, míg másik oldalán gazdag szubtrópusi növényzettel borított, harang formájú hegyek emelkednek. Az óceán és a hegyek közé beágyazott város a tengerszinttől ezerméteres magasságig terjed. Fényképezkedtek a hatalmas méretű Krisztus-szobornál, megcsodálták a lenyűgöző szépséget és összhangot tükröző Copacabanát. Jártak a legnépesebb városban, Săo Paulóban, laktak a történelmi múltú Marianában és közel fél évet éltek az ország délkeleti részén, Poços de Caldasban. Ez a város magasan a hegyek között található, amit évszázadokkal ezelőtt egy ma már nem működő vulkán ereje alakított ki. Meghatározó turisztikai és iparközpont.

Kedvesek és barátságosak

Az ország kisebb városai általában biztonságosak. Ellentétben a nagy metropolisokkal, ahol elővigyázatosabbnak kell lenni, mint a világ bármely más részén. A brazil lakók nemhiába a mentalitásukról híresek.
– A riogatások ellenére a helyiek nem veszélyesek, nagyon kedvesek és barátságosak. Bár nem ajánlatos sötétedés után a külváros utcáin egyedül sétálni. Kitűntem közülük európai kinézetem miatt, németnek, „alemaónak" hívtak. Barátkoztak velem... szórakozni, sportolni is elhívtak magukkal. A nyelvtanulásban is segítettek, ha egy szót helytelenül mondtam, ők kijavítottak.

Sok zöldség,kevés hús

A brazilok sokkal egészségesebben táplálkoznak, mint a magyarok. Míg mi sok húst és kevés zöldséget eszünk, addig a brazilok ezt fordítva csinálják. A rizs és a bab dominál, amit általában sült marhához, csirkéhez és halhoz tálalnak. Az ételkülönlegességeik közé tartozik a kókusztejjel ízesített tengeri hal, a „moqueca", a babos sült, a „fejuada", valamint a hagymával és borssal fűszerezett zöldség, a „caruru". Leves helyett előételként inkább olívaolajjal és borecettel megöntözött salátákat esznek.

Az élelmiszer olcsó, egy ebédre – 2 fő részére – való kb. 5 R$ („heájsz"), ami kb. 500 forint. Brazíliában rengeteg az étterem. A „lan-
chonetének" nevezett olcsó éttermek reggeltől késő éjszakáig nyitva tartanak. A kissé drágább, csak ebédet és vacsorát kínáló vendéglők a nemzeti konyhára specializálódtak. Az egyik legjellemzőbb étteremtípus a „churrascaria", ahol roston, faszénparázson sütik a húsokat. Az éttermekben adott borravalót általában beszámítják a számlába, ez általában az eredeti ár 10%-a.

Vitamindömping

Jégkrémek, vitaminkelyhek, dzsúsz minden mennyiségben de csakis vitaminnal! – ez a brazil szlogen. Elterjedtek az úgynevezett vitaminbárok, ahol mindent lehet inni és enni, de csak vitaminosat. A különlegességek között szerepel: „Jabu de Caba" koktélkehely – ez egy trópusi gyümölcsből készült ital, ami a cseresznyéhez hasonlít; „Asai" gyümölcsital – energiát ad, míg a „maracuja" gyümölcsből készített dzsúsz erős nyugtató hatással rendelkező vitaminegyveleg.
Készítenek még frissen préselt, cukrozott üdítőitalokat és igen kedvelt a jégen tárolt zöld kókuszdió leve, ami utcai árusoknál kapható. Gyümölcslé az alapja az aperitifeknek is, a „batidáknak". A gyenge minőségű brazil borokkal szemben nagyon ízletes és finom a helyi könnyű, világos sör – ami náluk 660 milliliter.

A valódi brazil kávé nem hasonlít az európai presszókávéhoz, stampedlihez hasonló keskeny üvegpoharakban szolgálják fel, amit egynegyedéig cukorral töltenek, majd ráöntik az egyébként is édes kávét.

Nincs sem ajtó, sem ablak

Rengeteg a kis üzlet, de megtalálhatóak a többemeletes nagyáruházak és a legmodernebb bevásárlóközpontok is. Az üzletek többsége reggel kilenctől – egy-két órás ebédszünettel – délután hatig tart nyitva. A mediterrán éghajlat miatt az üzletekbe szabad a be- és kijárás. Nem kell ajtót csukni és nyitni, hisz Brazíliában a butikokon nincs ajtó, sem ablak. Este – csak – rolót húznak a kihagyott ablakrés és ajtó helyére, ezzel védik a kereskedők portékájukat.

Az áruk nagy részére van részletfizetés. Hasonlóan, mint hazánkban, csak a braziloknál a ruhaneműt is lehet törleszteni.
„Mindenhol lehet alkudni, bár a ruházati cikkek drágábbak, mint Magyarországon" – tette hozzá Kertics Herbert.

A kétkerekű a menő

„Mindenki úgy focizik, mint Ronaldo és úgy vezet, mint egy Forma–1-es pilóta." Ez a már szállóigévé vált kulcsmondat kifejezi, hogy milyen egy igazi brazil sofőr. A kerékpár és a motorbicikli az elnépszerűbb a forró hőmérséklet miatt. A legmegbízhatóbb közlekedési eszköz a taxi. Nem drága, a nagyvárosokban éjjel-nappal könnyen található.

Gitároznak, dobolnak a szentmisén

Fontos szabály
A csapvizet nem szabad meginni, kizárólag ásványvízzel oltsuk a szomjunkat. A házilag tisztított csapvizet meg lehet inni.
Brazíliát ma a világ legnagyobb katolikus országának tartják. Brazília védőszentje s egyben legfontosabb vallási szimbóluma a Fekete Szűz néven ismert „Nossa Senhora Aparecida".

– Átélik a szertartást, olyan nem mindennapi: gitároznak, dobolnak, mutogatnak. Egyáltalán nem hasonlít a magyar katolikus miséhez. Sokkal vidámabbak, nem kell „misemenetrendhez" igazodniuk… leírhatatlan, ezt érezni kell!

Kertics Dia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórakozás és tanulás közötti térben

Vége felé közeledik a 10 napos „Művészetek Völgye" nagyszabású rendezvénysorozat a… Tovább olvasom