Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

A tánc szerelem

Az évente megrendezett koreográfusszemlén egészen felszabadulnak, feloldódnak a táncban a gyerekek.

A tánc szerelem, a tánc egy életre szóló kapcsolat. A tánc nem csupán reprodukció, hanem produkció, maga a művészet. A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola legfiatalabb növendékei  is tudják ezt. Akárcsak tanáraik. Ezért rendeznek számukra évente koreográfusszemlét.

Mint azt Lőrinc Katalintól megtudtuk, az évente megrendezett alkotói fórumon, a koreográfusszemlén egészen felszabadulnak a gyerekek. „Ilyenkor felszabadultan adhatják elő saját ötleteiket, hiszen a tanítás során, mely koncentrált munkát, figyelmet igényel, nem mindig jut erre idő, lehetőség. Ilyenkor derül ki, hogy a hétköznapi, órarend szerinti munka eredményein túl kiben mi lakozik" – mondja a tanárnő. Majd kifejti, az ehhez hasonló tapasztalatokat azután azok is hasznosítani fogják a mindennapi életben, akik nem a táncművészetet választják hivatásul.

Az iskola, az ország második legnagyobb hivatásos táncművészképző intézménye, feladatának tekinti, hogy olyan, a kultúrára nyitott, fejlett önkifejező képességgel rendelkező gyermekeket engedjen ki kapuin, akik az élet számtalan területén megállják majd a helyüket. A körültekintő közismereti oktatás mellett a mozgás, a zene és a tánc számtalan stílusirányzatával megismerkednek, s aki még az általános iskola után is a tánccal szeretne foglalkozni, az érettségi mellett  szakképesítést is nyerhet, ennek birtokában pedig nem csupán a művészi pálya nyílhat meg előtte, hanem a szakirányú felsőfokú képzésbe is előnnyel kapcsolódhat.

Az általános iskolába készülőknek egyébként jövő hétfőn és szerdán lesz majd iskolai megtekintés. Akkor is láthatják majd, mit jelent a tánc, mit jelent a művészi mozgás azok számára, akik már az iskola falai között tanulnak.

„Lehet, hogy nem lesz mindenkiből táncos, de a harmónia, a mozgás tisztelete és szeretete megmarad bennünk" – vallja a tanárnő. Majd hozzáteszi: „Akik koreográfiát álmodnak maguknak vagy másoknak, még akkor is, ha az csak pár lépés, boldogok, mert szavak nélkül teszik érthetővé szándékaikat. A fiatalok önkifejezéséhez ez nagyon fontos lehet."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arctalan segítők a telefonban

Félmillió hívás évente: hazánkban ennyien fordulnak az ifjúsági telefonos… Tovább olvasom