Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A színészek álma: Pygmalion

Funtek Frigyes rendező számára most derült ki igazán, hogy milyen sok szállal kötődik Győrhöz. Ötvenéves korában kérték fel a Győri Nemzeti Színház drámai tagozatának vezetésére, mondván: az ő tehetségére, látásmódjára van szükség: – Úgy gondolom, hogy ez egyedülálló a mai világban. Nagyon nagy megtiszteltetésnek tekintem ezt a felkérést.
Amikor a Pygmaliont a kezembe vettem, akkor minden nagyképűség nélkül az jutott eszembe, hogy én vagyok a két főszereplő ebben a darabban. Szanyban születtem egy egyszerű iparos- és paraszti családban. Innen indulva Párizsban volt színházi és filmbemutatóm. Európa több nagyvárosában dolgoztam, ami számomra egy hatalmas út a szanyi mezítlábas életből. Olyan, mint a darabbeli Liza története. A szanyi tájszólástól indulva több nyelven beszélő művész lettem Európában. Hosszú utat jártam be.

A másik pedig, amikor Higginsről beszélek, az ötvenéves én vagyok, aki ma tanít. Több országban tanítok iskolákban, színházakban, balettintézetekben. Remélem, itt is tudok tanítani valamit a fiatal színészeknek. Ami ötven év alatt összegyűlt a hátizsákomban, az most visszaérkezik a helyére, Győrbe.

– A Pygmalion rendezése nagy kihívás volt számomra, mert az előző igazgatóság tűzte műsorra és a szereposztást is néhány kivételtől eltekintve készen kaptam. Nagy szerencsém volt, mert Győrben nagyon jó színészek játszanak. Egy nemzeti színház nevezetű intézményben valóban nagyon jó színészek és jó előadások kellenek egy városnak. Most az első győri rendezésem kapcsán sok segítséget és támogatást kaptam színészektől, a műszaktól és valamennyi munkatárstól, ami egyedülállóan jól működött. Hálás vagyok érte.

Funtek Frigyes rendező
Funtek Frigyes rendező

– A darab rendezése során igyekeztem a technika adta lehetőségeket is kihasználni. Ahogy olvastam a művet, az jutott néha eszembe, hogy de jó lenne ezt a jelenetet filmre venni. Találtam egy 1938-as kiadványt Bernard Shaw jegyzeteivel, ami a Jegyzetek színpadmesterek számára címet viselte és a csillaggal jelölt jeleneteket csak a kiváló színpadtechnikával rendelkező színházaknak és filmes megvalósításra ajánlja, egyébként kihúzandók. Visszalapoztam, és a csillaggal jelöltek egyeztek az én filmes elképzeléseimmel. Felkiáltottam: „Mester, találkoztak az elképzeléseink! Próbáljuk meg így!" Így kerülnek a filmes részek a darabba. A felvételek helyszínéül Győrt választottuk, mégpedig azért, mert Győrben játszunk, győri embereknek és ez egy kacsintás is, hogy a történet a világ bármely városában is előfordulhat.

Henry Higgins : Rátóti Zoltán

– Amikor a színész megkapja Henry Higgins szerepét, akkor nagyon boldog. Amikor belelapoz a szövegkönyvbe, akkor szembesül vele, hogy milyen irdatlan szövegmennyiség. Olyan ez, mint egy nagy hegy, amit meg kell mászni. Én ilyenkor egy kicsit megrémülök. Nagyon megtisztelő, ha egy ilyen nagy szerepre kérnek fel, szinte euforikus boldogság tölt el. A próbákon, a dolgos hétköznapokon azonban hamar kiderül, hogy mire is adtam a fejem. Ezen túl a második nagy öröm az a főpróbahét, amikor már a nyilvános és házi főpróbán a közönség is visszajelez. A premieren a siker pedig semmihez sem mérhető.

– A rendezővel kitaláltunk egy olyan Higginst, aki nem az „én, egy finom angol úr"-ból indul ki. Kell hogy legyen eleganciája, de örülök, hogy nem a modoroskodó professzort kell játszanom. Inkább a szenvedélyét kerestük a főszereplőnek és a darabnak is. Mi az, ami ma is érvényes tud lenni és átültethető a mába? Ha nem a stílust keressük, hanem a szenvedélyt, akkor sokkal könnyebb helyzetben vagyunk. Végig lehetett gondolni a férfi-női kapcsolatokat. Vajon mi az oka, a mozgatórugója, hogy a férfi elzárkózik a nőktől és csak a szenvedélyének él? Nem törekedtünk arra, hogy angol környezetbe és megszokásokba helyezzük a cselekményt. Nekem ez volt az igazi élmény, hogy el mertünk vonatkoztatni ezektől a kliséktől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ajándékozás pszichológiája

A gyermekek a Mikulás-napi és karácsonyi ajándékozás alkalmával a szüleik által mutatott mintát… Tovább olvasom