Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A sportág, amiben világelsők vagyunk

Lehetne nemzeti sport. Hogy (még) nem az, arról nem azok tehetnek, akik játsszák s elkötelezett hívei.

A szektorlabda, ami a gombfociból vált versenysporttá, az egyetlen magyar eredetű sport, ráadásul a nemzeti szövetség adja évek óta a világbajnokokat.

Horváth Imre, a Magyar Szektorlabda Szövetség elnöke nem sértődik meg, amikor egyszerűen ˝legombfocizzuk˝ sportágát, de azért gyorsan és határozottan helyre teszi a dolgokat:

– A köznyelv gombfocinak hívja ugyan, de a sportág hivatalos neve szektorlabda – igazít helyre az elnök, aki maga is többszörös Európa- és világbajnok. – Néhány évig asztali labdarúgásnak is nevezték, mondhatnánk: az volt a leányneve, de kiderült, hogy külföldön más játékokat hívnak így. A gombfocit a tízes években találták ki Magyarországon, s a játék futótűzként terjedt szét a világon. A gombfocizók táborának növekedését némiképp visszafogta ugyan a két világháború, de az újjáépítés szegénységgel teli éveiben a játék soha nem látott népszerűségre tett szert. A kellékek olcsósága, elérhetősége, a futball népszerűsége fokozta a gombfoci közkedveltségét. Ezt látva, az ’50-es évek közepén az arcképes figurák ipari méretű gyártása is megkezdődött, melyeket trafikokban lehetett nagy választékban kapni, az aktuális sztárcsapatok játékosainak fotóival ellátva. Melyik srácnak nem volt ilyen játéka? A leglelkesebb gombfocisták különböző műanyagokból tetszetős külsejű játékosokat is esztergáltattak maguknak.


– De hogy lett a gyerekek játékából felnőttek sportja?

– A gombfociklubok száma az ötvenes évek végére oly rohamosan növekedett, hogy a koordináció érdekében felmerült a sportággá szerveződés kérdése. Kidolgozták az egységes szabályrendszert és bajnokságokat is szerveztek. A kezdetek egyik emblematikus alakja volt Balogh László, aki első klubját 1944-ben szervezte meg Pécsett. Foglalkozására nézve szabómester volt, s szenvedélyesen szerette a gombfocit. Fáradhatatlanul kereste a kapcsolatot országszerte az egymástól elszigetelten játszó baráti körökkel és beszervezte őket a versenyszerű gombozásba. Sőt, még külföldi partnereket is talált, akikkel – megbízott szövetségi kapitányként – ligaválogatott-találkozókat szervezett. Az egész élete erről szólt. 1996-ban még megérte a sportág első világbajnokságát. A járni is alig tudó, csupa szív ember felhozatta magát Budapestre, és látta azok sikerét, akik a keze közül nőttek ki...


Horváth Imre
Horváth Imre

– Mitől sport a szektorlabda? Túl sokat nem kell a játékosoknak mozogniuk...

– Nem futkosnak a sakkozók, a dartsosok, a biliárdozók sem, mégsem vonja senki kétségbe azt, hogy sportról van szó. Egyébként nem ön az egyetlen, aki ezen elgondolkodik. Valóban éveken át csak megsimogatták a fejünket, ha kiderült, hogy mit játszunk, hiszen a gyerekjátékot mindenki ismeri. De ez továbbfejlődött és ügyességi sportággá vált, ami a szem-kéz koordinációra épül. Tényleg nehéz volt sportként elfogadtatni, de remélem, mára már sikerült.


– Játszhatják lányok is a szektorlabdát?

– Nincs nemi megkülönböztetés, azaz nincsenek külön női és férfiversenyek. Vannak is női sporttársak, bár a számuk elenyésző a férfiakéhoz képest. Talán mert rengeteg türelem és nagy önuralom kell ehhez a játékhoz... A viccet félretéve: a női versenyzők kevésbé látják meg a szektorlabdában a játékot, ők véresen komolyan veszik a versenyt.


– Ön Európa- és világbajnok, a Magyar Szektorlabda Szövetség elnöke, a sportág meghatározó személyisége. Hogy lett önből profi játékos?

– Én is voltam egyszer kisfiú, aki nagyon szerette a gombfocit. A barátaim is szerették. A többi a véletlennek volt köszönhető. Meg például annak a taxisnak, aki egyszer Pécsett nem a megadott címre indult, hanem amikor meghallotta, hogy gombfocizni szoktam, azonnal a legendás Balogh Lászlóhoz vitt.


– Gombfocikészleteket ma is lehet kapni a játékboltokban, de mivel játszanak a nagyok?

– Jó kérdés... Nekem könnyű, ugyanis én készítem. Legközelebb Brazíliában van még gyártó.


– Magyarországon hányan hódolnak ennek a játéknak, illetve sportágnak?

– Pontos számításaink nincsenek, de biztos vagyok benne, hogy több százezren játsszák a gombfocit. Az igazolt szektorlabdázók száma is csaknem ezer.


– Miért tud a laikus halandó mégis keveset erről a sportágról, ami akár hungarikum is lehetne?

– A magyar sportvezetés, a média és a drukkerek nagy része is az olimpiákra, az ott szereplő sportágakra koncentrál. A szektorlabda pedig nem az.

Még nem...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválok kora

Van, aki pénzt, van, aki ismertséget, más egy jó (nagy) bulit vagy a település idegenforgalmának… Tovább olvasom