Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A sorozatokat az élet is írja

Nem játszhatja tovább a Tűzvonalban című krimisorozat Bordás őrnagyát Stohl András, miután ittasan súlyos balesetet okozott. Szerepét másik színész veszi át.


A megoldás többször előfordult a Barátok köztben is, tudtuk meg a sorozat producerétől, akit arról faggattunk: mi történik, ha a való világ ˝beleszól˝ a cselekménybe?

Százezreket, milliókat ültet le nap mint nap a tévé elé kedvenc sorozatuk. Állandóságot és egyben változatosságot is jelent egy-egy fordulatos, meglepetésekkel és ármánykodással teli epizód: sokan még kedvenc szereplőket is választanak. Ám időről időre előfordul, hogy megszokott naivánk, intrikusunk vagy éppen jófiúnk eltűnik a képernyőről.

Perel a Született feleségek sztárja: A sorozat Edie Brittje, Nicola Sheridan is autóbaleset miatt került ki a sorozatból.
Perel a Született feleségek sztárja: A sorozat Edie Brittje, Nicolette Sheridan is autóbaleset miatt került ki a sorozatból.

– A fő oka annak, ha egy-egy szereplő eltűnik vagy éppen felbukkan, a dramaturgiában keresendő. Kétségtelen azonban, hogy az élet sokszor beleszól a sorozatbeli karakterek életébe is – árulta el Kalamár Tamás, a Barátok közt című televíziós sorozat producere, akit arról faggattunk: hogyan oldják meg azokat a helyzeteket, amikor egy színész valamilyen oknál fogva nem tudja tovább alakítani a szerepét? Amikor például a sorozat egyik színésznője babát vár, a készítőknek két választásuk van: vagy titkolják a sorozatban és egy időre kiírják, vagy nem titkolják, de a szülés idejére akkor is kénytelenek beleírni az epizódba, hogy valamilyen oknál fogva egy időre távozik.

– Bár szeretném, ha egyszer egy színésznőnk elvállalná, hogy a szüléssel együtt végigkövetjük a terhességét, erre magyar sorozatban még nem, külföldön azonban már volt példa – árulta el a producer. A Szomszédok című teleregényben Mágenheim Juli, a kozmetikusnő terhességét beleszőtték a történetbe, később a saját kislánya játszotta a teleregénybeli babát is. A szülés körülményei azonban jótékony homályban maradtak. A Barátok közt ügyvédnőjét, Nórát alakító Varga Izabella első terhessége alatt több évre eltűnt a sorozatból, szerepe szerint Párizsban tartózkodott. A második terhességet már itt is beleírták a forgatókönyvbe.

Fodor Zsóka, azaz Magdi anyus úgy döntött, távozik a Barátok köztből: karakterét baleset érte, lezuhant a lépcsőn.
Fodor Zsóka, azaz Magdi anyus úgy döntött, távozik a Barátok köztből: karakterét baleset érte, lezuhant a lépcsőn.

A Barátok közt 12 éve alatt hétszer fordult elő, hogy egy-egy színésznő teherbe esett, emiatt távozott a karaktere, tudtuk meg a producertől. Előfordulhat persze az is, hogy a színész maga válna meg a szereptől, mint például a Magdi anyust játszó Fodor Zsóka. Elutazik, elköltözik, börtönbe kerül: ezek olyan megoldások a forgatókönyvben, amelyeket akár ˝vissza is csinálhatnak˝, és visszahozhatják a szereplőt. A halál attól függ, hogyan tervezik, kaphat-e még szerepet a karakter – bár ahogy a Dallasban láttuk annak idején, akár a halálból is vissza lehet hozni egy különösen kedvelt figurát.

A világszerte közkedvelt amerikai szappanoperában, amely 14 éven át követte egy olajmágnás család ármánykodással és csillogással teli történetét, a nézők követelték vissza a jófiú Bobby Ewing karakterét.


Bobby autóbalesetben halt meg a forgatókönyv szerint. A sorozat készítői úgy oldották meg a helyzetet, hogy egy egész évadról derült ki: csak Bobby felesége, Pamela álmodta. A Barátok közt producere azonban nem tapasztalta, hogy a nézők visszaköveteltek volna egy-egy karaktert. A nézői visszajelzések egyébként sem alakíthatják a történetet, hiszen az ötleteléssel egy évre, a forgatókönyvírással négy hónapra járnak előre a leadott epizódokhoz képest.


– Na és mi történik, ha egy színész valamilyen oknál fogva – lásd Stohl András esetét – nem tudja tovább játszani, vagy nem játszhatja tovább az általa alakított szerepet, ám a karakter nagyon fontos dramaturgiai szempontból?

– Ilyenkor más veszi át a szerepet – a nézők egy idő után hozzászoknak a váltáshoz, mert itt a karakter a legfontosabb, nem a színész ˝arca˝. Persze az is lényeges, hogy aki átveszi a szerepet, tudjon valami újat, pluszt nyújtani a nézőknek, amivel megfogja őket – magyarázta Kalamár Tamás. Ez már többször előfordult a sorozat történetében: Tilda szerepét például Erdélyi Tímeától vette át Szabó Erika, Illés Vandát először Magda Szilvia, majd Kardos Eszter alakította.

Végül a Tűzvonalban alkotói is ezt a lehetőséget választották, ám még nem derült ki, ki játssza majd Bordás őrnagyot. A sajtóban felreppentek találgatások, emlegetik Nagy Ervint, Szabó Győzőt, Fenyő Ivánt. Az alkotók azonban egyelőre annyit árultak el: folynak a tárgyalások az általuk megfelelőnek vélt színészekkel. Az elkészült epizódokat pedig levetítik Stohl Andrással, aki mellesleg lemondta az X-Faktor műsorvezetését és a részvételt a Nemzeti Vágtán, továbbá a Nemzeti Színház két ifjúsági előadásában sem állhat színpadra. Érthető, aligha lehetne példaképpé emelni a fiatalok előtt.

Stohl András
Stohl András

Ha már a halálnál tartunk, tavaly a konkurens sorozat, a Jóban-rosszban alkotói túszdráma ürügyén írtak ki jó néhány szereplőt, köztük Gregor Bernadettet. Itt is arról beszélt Nagy Tamás, a sorozat producere, hogy ha a történetmesélésben némely figurával már nem nagyon lehet mit újítani, őket olyan karakterek váltják, akik érdekesek, izgalmasak. A Csillagvirág Klinikára stílusosan péntek 13-án sújtott le a végzet.


Drogot is találtak Stohl András vérében >>Díjazott lett

Szintén pénteken derült ki, hogy Stohl András megkapja a 2010-es Gundel Művészeti Díjat az Úri muri című Móricz Zsigmond-darabban játszott szerepéért. A színész Csörgheő Csulit alakította a Nemzeti Színházban. A zsűri elnöke Szinetár Miklós, a díjazottak névsoráról már áprilisban döntöttek.


A néző hatalma

Egész sorozatokat is mentettek már meg a rajongók sajátos módszerrel: olyan dolgok gyűjtésével, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a sorozathoz. A Roswell című ufós sorozat rajongói több ezer Tabasco-szószos palackot szedtek össze – a sorozatbeli űrlények mindent Tabasco-szósszal ettek: a Roswell kapott még két évadot a tervezett törlés után. A Jericho című amerikai sorozat az azonos nevű kisvárosban játszódik, ami egy nukleáris katasztrófa után elszigetelődik. Az első évad után a rajongók ˝zsarolták ki˝ a folytatást a CBS csatornánál: húsz tonna mogyorót hordtak össze, a mogyoró egy filmbeli szójátékra utal. A Veronica Mars című sorozat hívei, amelynek fiatal címszereplője tanulmányai mellett besegít apja magánnyomozói irodájában, stílusosan Mars-szeleteket szállítottak a sorozatot adó csatorna székházához. Ez az akció már kevésbé volt sikeres.

Olvasóink írták

 • 13. maraton 2010. május 17. 19:54
  „lásd: császár előd, aki 100000-ért gyilkolhatott (ezúton részvétem a rendőr családjának)”
 • 12. maraton 2010. május 17. 19:53
  „Az a baj, hogy sztárügyvéd sztárbucit sztárgázsiért kihúzza a sztársz.arból....”
 • 11. Mankapunka 2010. május 17. 11:06
  „10. Tiszta Amerika! amit leírtál. :)))”
 • 10. buggyant 2010. május 17. 07:06
  „Juj Manka, ez kicsit erős volt.
  Kéne egy hely valahol az alföldön ahova ezeket a fekélyeket telepítenék, adni nekik egy vályogviskót a hozzá tartozó kis területtel (nem örökbe, haláluk után visszaszállna az önkormányzatokra) aztán tessék művelni, önellátó módon gazdálkodni. Ja, és nem szökdösünk. Nyomkövetőt a bokájukra.”
 • 9. Mankapunka 2010. május 16. 21:36
  „Az Élet is már kiírhatná a köreinkből.”
 • 8. buggyant 2010. május 16. 21:18
  „micsoda műmosoly...”
 • 7. suellen 2010. május 16. 20:48
  „Jól értettem? Ő MONDTA LE? Hát nem is úgy rúgták valagba? Milyen világot élünk?”
 • 6. Gudianyu 2010. május 16. 16:29
  „5-nek: erről lemaradtam, de őszintén örülök neki.”
 • 5. Jandex 2010. május 16. 16:20
  „3. hozzászólás Gudianyu
  Ezen már túl vagyunk,csütörtökön elvitték tőle a yardok!”
 • 4. molyhos_tölgy 2010. május 16. 15:47
  „3. Gudianyu 2010.05.16. 14:00

  ezen már énis gondolkodtam!”
 • 3. Gudianyu 2010. május 16. 14:00
  „Buciról szólva: én azért még a fegyvereit is bevonnám, plusz az engedélyét, mert mi van ha egyszer bedrogozva, bepiálva elkezd lövöldözni jódolgában?”
 • 2. bici22 2010. május 16. 13:51
  „én soha sem szerettem ezt a fazont és nem is érdekel ha eltűnik a süllyesztőben, alkoholista és nagyképű majom”
 • 1. Jandex 2010. május 16. 11:28
  „Remélem Buci "menyasszonyként" is így fog vigyorogni!
  Undorító,jellemtelen alak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 lóerőt cserélt egyetlenegyre

Tíz éve még a gyorsulási versenyek, ma már a lovak közelsége a Kisalföld Vágta écsi indulója, Halasi… Tovább olvasom