Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A Rákos-patak

Ponty, amur, de aranykárász, elvétve angolna is akadhat horogra a fertőrákosi Rákos-patakban. A patak a helyieken kívül a vendéghorgászoknak is kedvelt helye.
A Rákos-patakkal párhuzamosan futó műút széle és a víz között 5 méter széles, bokrokkal tarkított füves parti sáv, a másik parton mintegy 3 méter széles földút van, azon túl nádas húzódik. A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület kezelésében lévő szakasz területe 1,33 hektár. Hossza 2,2 kilométer, szélessége 5 és 12 méter között változik. A vízterület valaha a Fertőrákoson is keresztülfolyó Rákos-pataknak a Fertő tóba bevezető szakasza volt.

A víz átlagos mélysége 1,5 méter, a mederfenék csak kissé iszapos.

A patakban jellemző halfaj a ponty, az amur, a compó és a keszegfélék, valamennyi ezüstkárász, de előfordul aranykárász is. Kis egyedszámban balin, angolna is akad, de szép a csuka- és a süllőállomány is. Az angolna visszaszorulóban van, amióta a tavon megszüntették a telepítését.

A vízterület halászati hasznosítása szervezett horgászattal 1980-ban kezdődött, kezdettől fogva az egyesület a halászati kezelő, illetve a haszonbérlő. A várostól nincs túl messze a víz, ami jól megközelíthető, sokan látogatják, a vendéghorgászok is nagyon kedvelik. A tónál van parkolási lehetőség, de a műút mentén, a széles padkarészen is le lehet állni.

A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület vizeire az éves jegy 14 ezer forintba kerül, ifiknek 7 ezer forint. Az új tagoknak 35 ezer, az ifiknek 5 ezer forint halasítási hozzájárulást kell befizetniük. A napijegy felnőtteknek 2 ezer, ifiknek ezer forint. Az egyesületnél az ügyfélfogadás – 9400 Sopron, Csengery S. u. 55., telefon: 99/311-535 – az év első négy hónapjában kedden és csütörtökön, az ötödik-hatodik hónapban csak csütörtökön, míg az év második felében a hónapok utolsó csütörtökjén délután fél 5-től este 7-ig van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgács Péter: A színház borzadályos anyagi helyzetben van

A győri nemzetiben gőzerővel folynak a próbák. Legalábbis ezt szokták volt írni ilyenkor, ősz elején… Tovább olvasom