Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A pásztorlelkű bölcseké a jövő

A mai, felülrõl szervezett közösségekben bizony veszélyben az értéken õrzött ünnep” – vélekedett egyik írásában Jókai Anna.

A Kossuth-díjas íróval karácsony előestéjén arról beszélgettünk, hogy a jövő érdekében miként tudnak találkozni a mai kor pásztorai és bölcsei.

– A mai ember tudatában-lelkében hogyan él a karácsony?

 – A legtöbb ünnep sajnos teljesen elvásáriasodott, csillogó- villogó üres kavalkáddá vált.E zért lenne fontos, hogy hosszú évek múlva olyan tudatba kell érjünk, amelyből felfénylik, hogy a karácsony nem csak családi ünnep.Kétez er évvel ezelőtt, az őskarácsony idején olyan szellemi lény, olyan hatalmas isteni intelligencia, személyiség ér kezett a Földre, aki éppen azt hozta el, ami a világban előtte nem volt otthonos. Jézus Krisztus azt mondta, saját példájával azt tanította, hogy mindenki a testvérünk.V agyis a világ történetében meghozta az embertestvériséget. Mégis úgy ünnepeljük csak a karácsonyt, mint a legszűkebb családi ünnepet. Nem azt mondom, hogy a családot el kell felejteni, hanyagolni kell, hanem hogy bővíteni kellene ezeket a köröket. A karácsonyban a Krisztus által hozott alapvető jelentést kellene ünnepelni. Soha nem értettem meg, hogy a hit nélküli ember mit szeret a karácsonyban, egyáltalán mit szeret az ünnepekben.S ajnos oda jutottunk, hogy nagyon kevesen tudják teljes mélységében átélni-megélni, mit jelent a Föld történetében, amióta világ a világ, hogy földi alakba, földi organizációba be tudott zsugorodni egy egészen más minőségű szellemi identitás.H ajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Jézus Krisztus szenvedése csak a húsvéti ünnepkörben van jelen, de ha átérezzük azt, hogy a zsugorodás mindenkor fájdalommal jár, úgy megértjük, hogy óriási fájdalmat jelentett, mikor a hatalmas szellemiség fizikai testet öltött. Ez a világ egyik legmisztikusabb eseménye...

 – A kiárusított karácsony pedig éppen ennek a megcsúfolása.

– Amikor a szeretetről beszélünk, akkor legtöbben valami álságos, szentimentális érzelemre gondolnak, holott a szeretet abban rejlik, hogy tudom, ismerem a másikat teljes valójában. Átélem a lényét, és azt teszem, ami neki jó.Az eget ostromló, festett üveggömbökkel díszített, színes villanyfüzéres karácsonyfákból is látszik, hogy a szeretet egy olyan fogalom, amit még mindig nem élt át teljes valóságában az emberiség. – A karácsony misztériuma a fényben összpontosul. A fényben, ami a születés és elmúlás jelképe is.

– Nem véletlen, hogy az advent a várakozás mellett a szembesülés időszaka is. Az embert elfogja a kísértés, a kétkedés, amikor találkozik a természet halálával. Meg kell küzdenie azzal a gondolattal, hogy az emberi lény más, mint a természet, vagyis télen nem a halált éli át, hanem éppen a szellemi ébredést várja. Mert karácsonykor ez következik be.A fény pedig Krisztussal esik egybe. Legékesebb bizonyítékai ennek a karácsonyi ábrázolások. Nincs olyan kép a festészetben, amelyik fény nélkül jelenítené meg a betlehemi eseményt. Igen, mert ekkor jelent meg a világban az igazi belső fény. Ez is mutatja, hogy a régiek számára más volt a realitás. – Van-e esélye az embernek arra, hogy ezt a megtestesülést úgy érezze át, használja fel a közösség és saját javára, ahogy ezt hajdan Istentől kapta?

– Ez teljesen a személyes lélektől függ és nem kollektív esemény. Én, aki nagyon hiszek a közösség erejében, mert valóban, ahol ketten-hárman az ő nevében összejönnek, ott van ő maga is, én azt mondom, hogy magát a folyamatot, amikor az ember tudatában eljut egy ilyen mélységig, azt csak személyesen lehet megélni. Ez nem a közösség dolga, de a megélt tanulságot be lehet, vagy inkább be kell kapcsolni a közösség életébe. Éppen a karácsonyi születés, a Jézus-gyermek megjelenése ad jelet a harmadik évezrednek arra, hogy nem szabad a tudást és a hitet elválasztani egymástól. Sőt, ez lesz az az évezred, amikor a hit és a tudás újra találkozik egymással.Két evangélium egészen a fizikalitásig hozza le a születést. Lukácsnál a pásztorok, a kor egyszerű emberei kinyilatkoztatásban, a hit, az angyalok által tudják meg a hírt, hogy Megváltó született.Máténál pedig a tudósok saját kútfőből, a csillagok állásából számítják ki, hogy megérkezett az a hatalmas kozmikus lény, aki újra visszaigazítja a Földet az isteni rend irányába. És elmennek és megkeresik Jézust. És találkoznak a bölcsek és a pásztorok. Akkor miért ne találkozhatnának a harmadik évezredben is a mostani bölcsek és a mostani pásztorok? Meggyőződésem, hogy a pásztorlelkű bölcseké a jövő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akit megtalálnak a könnyes, szép és kíméletlen sorsok

„Sanyarú életutakkal találkozom, mintha talán nem véletlenül hozna össze olyan emberekkel a sors, akiknek támaszra van szükségük. Megtalálnak azok a történetek, amelyek könnyesek, szépek, ugyanakkor olykor kíméletlenek – vallja a Ménfõcsanakon élõ Nimsz Béla, akit idén a Kisalföld a megye „legemberibb emberének” választott. Tovább olvasom