Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A népszerűség arra jó, hogy segítsen az ember

Shrek magyar hangja a Vidám Színpadon egy Woody Allen-darabban játszik, otthon pedig újra átéli az újdonsült apuka szerepét

Shrek magyar hangja a Vidám Színpadon egy Woody Allen-darabban játszik, otthon pedig újra átéli az újdonsült apuka szerepét. Kislánya az eddigi súlyához képest a már jóval soványabb Gesztesi Károlyt ismerheti meg, mivel a Szabadság, szerelem című film forgatása során lefogyott harminc kilót. A szerinte illékony népszerűséget arra használja, hogy segíti egy évente több ezer ember halálát okozó baktérium elleni védőoltás népszerűsítését.

A New York-i komédiák című darab hatvanperces, de hetven percig tart. A különbözetet végigneveti a közönség. A Vidám Színpadon nagy sikerrel játszott műben Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter partnere Gesztesi Károly.

– Úgy nyilatkozott, hogy az a legnagyobb siker, ha egy előadáson a közönség fetreng a nevetéstől. A Woody Allen-darab meghozza ezt a sikerélményt. A színházon kívül miben játszott a közelmúltban?

– Egészen eddig megállás nélkül folyt a munka. A színházi munka mellett forgattam is, a Szabadság, szerelem és a novemberben bemutatandó Idegölő című filmekben is szerepeltem. Ez utóbbi miatt nem lehettem ott, amikor Panna Sára megszületett – pedig szerettem volna. Abban az időpontban, amikorra Claudia ki volt írva, hazautaztam, de a baba késett és vissza kellett mennem Görögországba. Nehéz volt úgy dolgozni, hogy közben itthon megszületett a kislányom és én még nem láthattam. Hisztiztem, gyorsítottunk a munkatempón és dupla stábbal egy hét alatt felvettük a még hátralévő anyagot.

– Eddigi házasságaiból van már három fia. Milyen érzés most egy kislányt kézbe venni?

– Amikor a fiaim kicsik voltak, őket éjjeleken át hordozni, rázogatni kellett, hogy elaludjanak. Az akkor készült képeken látszik, hogy milyen jól kigyúrt bicepszem lett ezektől az időszakoktól. Panna Sára jó kislány, tízkor lefekszik és reggelig alszik. Amikor megszületett, akkora érdeklődés vette körül, mintha ő lenne az ország gyereke. Pedig nem az, nem fétis, csak egy gyerek.

– Talán a szülei népszerűsége miatt olyan kíváncsiak rá az emberek...

– Érzem, hogy szeretnek s ez jó. De azt gondolom, hogy a népszerűség illékony valami, csak ideig-óráig tart. Most így van, de ettől nem változik semmi. Ugyanúgy élek, ugyanúgy dolgozom, mint akkor tenném, ha senki sem ismerne. Volt idő, amikor idegesített, de rájöttem, az a legjobb, ha nem foglalkozom vele.

– Ön adta Shrek magyar hangját. Vannak közös vonásai a melegszívű, a maga természetességében nagyon is emberi ogréval?

– Mindenkiben él egy ogre. Én is szeretek enni, inni, szeretni. A szinkronizálás kezdete mégis borzalmas volt. Egy amerikai fickó kezében egy laptoppal bent ült a stúdióban és azt figyelte, hogy a monitoron látható hanggörbétől eltér-e az, ahogy én mondom a szöveget. Ez volt a dolga. Nagyon zavart, próbáltam vele megértetni, hogy ez itt így nem megy. Két napig harcoltam, harmadik nap úgy mentem be a stúdióba, hogy ha még egyet szól, nem állok jót magamért. Azon a napon azt mondta, hogy jó, rendben, csináljam úgy, ahogy én gondolom. Attól kezdve soha nem jött be, sőt, később, amikor például a Shrek 2. vagy a Szörny Rt. szinkronját vettük fel, akkor is szabad kezet kaptam. Mindenki másnál, mindenhol a világon ott ül egy laptopos ember. Nálam nem.

– A Szabadság, szerelem című film próbafelvételein viszontlátva önmagát döntött úgy, hogy le kell fogynia. A forgatás idején sikerült leadnia harminc kilót. A nézők két különböző Gesztesit, azaz filmbéli Telkit látnak az egyes jelenetekben. Nem okozott ez problémát?

– Engem néznek, senki sem veszi észre a különbséget. A forgatás előtt úgy ítéltem meg, hogy változtatnom kell, és ha valamikor, akkor most, ezért a filmért megéri. A moszkvai és a melbourne-i csatát a forgatás első két hetében vettük fel. Az olimpiai öltözőjelenetet azonban a hatvannyolcadikon, amikor már harminc kilóval kevesebb voltam. A csata előtt az öltözőben mínusz, a medence mellett azonban még plusz harminc kilóval játszottam.

– Az élet árnyoldalával is szembesült a közelmúltban. Hirtelen köhögni kezdett, a tüdején találtak egy foltot és sokáig a legerősebb gyógyszerek sem segítettek. Hogy van most?

– Hiszek az öngyógyításban. Amikor a kezelés nem használt, elhatároztam, hogy magamnak kell tennem valamit azért, hogy rendbe jöjjek. A Mátrában eltöltött idő, a séták segítettek. A betegség alatt azonban megismertem mások baját is, találkoztam megoldásra váró problémákkal. A népszerűség arra például jó, hogy segítsen az ember. Létezik egy Streptococcus pneumoniae, másként Pneumococcus nevű baktérium, ami súlyos tüdő- illetve agyhártyagyulladást okozhat. Magyarországon nem oltanak ellene. Háromszor beadva a vakcinát egész életre szóló védettséget lehet szerezni, egy oltás azonban, támogatás nem lévén, tizenötezer forintba kerül. Szomorú, hogy évente hétszázezer gyerek hal meg a világon, nálunk negyvenöt-ötven ebben az oltással megelőzhető betegségben. Claudiával úgy látjuk, tennünk kell azért, hogy az oltást megkaphassák a gyerekek. Minden létező fórumon beszélünk erről, ezt hangsúlyozzuk, hiszen végiggondolva könnyen belátható, hogy megérné a megelőzés.

– Nem először jár Sopronban. Szereti a várost, az itt élőket, ismeri az újságost, beszélget az emberekkel. Legutóbb a Hotel Fagus Smink nélkül sorozatának volt a vendége. Zongorázott. Hol tanult hangszeren játszani?

–Konzervatóriumba jártam tizenkét éven át. Elvégeztem a zongora, a fagott és a zeneszerző szakot. Volt egy év az életemben, amikor Hollandiában dolgoztam bárzongoristaként egy ötcsillagos szállodában. Közel áll hozzám a zene, de a zeneakadémia helyett mégis inkább a Nemzeti Stúdiót választottam. Bodnár Sándor keze alatt tanultam, akárcsak Bánsági Ildikó, Lukács Sándor vagy Udvaros Dorottya. Három évig jártam hozzá, utána felvettek a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.

– Tervei között szerepel egy zenei és egy mese CD kiadása is. Melyiket mikor, kinek?

– Zenei CD-t kiadni hosszadalmas, nehéz munka. Írtam már dalt a gyerekeimnek és Claudiának is, egyszer majd összeáll talán egy lemez. A mese CD hamarabb megvalósulhat, az Claudiával közös munka lesz, és akár csak a saját gyerekeimnek is  megcsinálnám.
Benke Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácstalan lelkek apja

Egyszerre több fronton támadok. Egyrészt megírtam a Vigasztalások könyvét, mert közvetlenül akartam szólni az olvasóhoz. Úgy gondolom, a világ nehéz állapotban van, a fikcióra igazából senki sem figyel. A fikció elönti az internetet és az újságokat, miközben az élet igazsága túl bonyolult ahhoz, hogy azt egy fikcióban elmondjam. Másfelől támadok szépirodalmi téren is, írom a Napkönyv folytatását. Tovább olvasom