Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

A nemzet legjobb Tiborca

A Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői elhatározták, hagyományt teremtenek azzal, hogy Erkel Ferenc örökbecsű művét minden év augusztus 20-án bemutatják a Dóm téren mint nemzeti értéket. Bede Fazekas Csaba sikerét jelzi, hogy idén is felkérést kapott a monumentális előadásra.

A kiváló győri operaénekest az ország legjobb Tiborcaként tartja számon a szakma és ezért is hívták meg a szegedi Bánk bán előadásokra.
A mostani előadás különlegessége, hogy a többi szereplőtől eltérően Bede Fazekas Csabát nem kettőzték le szerepében, mivel – Kesselyák Gergely karmester szerint – ma Magyarországon erre a szerepre nincs hasonló kvalitású művész.

– Ahol sikere volt, oda mindig boldogan tér vissza a művész és nagy megtiszteltetésnek tartom a szegediek felkérését. Sajnos emiatt azonban nem tudok részt venni az augusztus 20-i megyei ünnepségen, amelyen az ünnepi beszédet kellett volna tartanom dr. Szakács Imre megyei elnök úr felkérésére, amit szintén igen megtisztelőnek érzek. Ennek az oka, hogy a tavalyi Bánk bán előadás után már az ideire is elköteleztem magam.

Kevésen múlt  Washington

Tiborc szerepe valóban hozzá- nőtt az idők folyamán. Először 1982-ben énekelte Győrött Bor József rendezésében, majd a Miskolci Nemzeti Színházban Hegyi Árpád Jutocsa, az operaházban Kerényi Imre és a Szegedi Szabadtéri Játékokon Szikora János állította színpadra az operát. Érdekesség, hogy Győrött Bor József rendezésében kétszer is elénekelhette ezt a gyönyörű szerepet. Öt rendezés, négy helyszín. Kevésen múlt, hogy ötödik városként Washington kimaradt. Ezt az előadást 2000-ben tervezték a tengerentúlra Placido Domingo rendezésében, de sajnos szervezési nehézségek adódtak.

– A kőszínházi előadásokhoz képest a szabadtéri előadásoknak mindig más a hangulatuk. Különös varázst adnak az operáknak, a közönség és a művész számára is. Ön hogyan élte meg ezt az atmoszférát?

– Először tavaly kaptam felkérést a Szegedi Szabadtéri Játékokra, amelyet nagy megtiszteltetésként fogadtam, hiszen a nyári rendezvénysorozat fennállásának hetvenötödik évfordulóját ünnepelte. A világ számos pontjáról érkeznek vendégek erre a nagyszerű előadás-sorozatra, és jó hírünket viszik szerte a világba. Szakmai rangot is jelent egy-egy ilyen felkérés. Örömmel léptem színpadra olyan világhírességek társaságában, mint Kiss B. Attila, Marton Éva, Tokody Ilona, Sólyom-Nagy Sándor és a fiatalabb korosztályból Wiedemann Bernadett és Keszei Bori is kiváló partnerek voltak. Szép emlékként őrzök egy szegedi találkozást is. Egy idős hölgy látogatott meg, aki mind a hetvenöt szabadtéri játékon részt vett, kedves, személyemnek szóló ajándékát ma is őrzöm.

Morajlásuk, mint a tenger

– A Dóm téren négyezren ülnek egy-egy előadáson és a tetszésnyilvánítás sem mindennapi. A színpadon állva úgy érzi magát az ember, mintha a hatalmas óceán partján állna és a hullámok morajlása lassan érne el hozzá. A közönség a lábával dübörög a szabadtéri nézőtér deszkáin és ez a hangorkán lassan közeledik a színpadhoz és hullámként öleli át az embert. Semmihez sem fogható, csodálatos ez az érzés.
Szép hagyomány van kialakulóban azzal, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok záróaktusa mindig a Bánk bán előadása lesz. Úgy érzem, ez méltó megünneplése augusztus 20-ának.

– Tiborc szerepe rendkívül markáns a Bánk bánban. Csupán ő az, aki erkölcsileg makulátlan marad a műben. Milyen énekesi feladatot és lelkiséget ad ez a szerep?

– Tiborc szerepe nem tartozik a legnehezebb operaszerepek közé. Hosszú pályafutásom alatt sokkal nehezebb szerepek tettek próbára. Azonban a karakter, a szerep mondanivalója olyan, hogy megpendíti az ember lelkében a legmélyebb húrokat is. A pusztába kiáltott panaszok, amelyeket Tiborc elmond, ezek ma is aktuálisak, lényegesek és igazak, mintha azóta nem is telt volna el nyolcszáz év. A szerepben számomra a mondanivalója a legfontosabb.

A megmondóember

– A szerep sikere abban is rejlik, hogy Tiborc kimondja mindazt, ami nekünk fáj. Sajnos erre nincs orvosság, de mondani kell, mert ha már nem is mondjuk, akkor megette a fene. Ha az ember kellőképpen tud azonosulni a szereppel, akkor mindig a szerep értéke válik többé, mert pluszt tud hozzáadni a művész. Nem szükséges hozzá egy erőszakos átlényegülés, nem kell színészi fogásokat keresni. Amikor az ember felveszi a jelmezt, ezzel a szereplő bőrébe is bújik. Voltak szerepeim, amik nagyon közel álltak hozzám és szívvel-lélekkel tudtam tolmácsolni a hősök gondolatait, lelkiállapotát, de Tiborc azért áll igazán közel a szívemhez, mert magyar. Magyar operát ritkán énekelhet az ember, mert sajnos kevés van.

Már megint „magyarkodok"

– Tiborc szerepe magyar, igaz, szívből jövő. Szeretem. Talán ezért is ismeri el a szakma a művészi munkámat a Bánk bánban és hívnak több előadásba szerte az országban.

– Arról már beszélt, hogy önnek mit jelent a Bánk bán, de mit adhat ma az embereknek ez az opera?

– Mindenekelőtt a nemzeti érzést és öntudatot erősíti, Ezek ápolását fontosnak tartom egy globalizálódó világban. Nemcsak Magyarországon jellemző a nemzeti értékek háttérbe szorulása. Ez mindenütt jelen van a világban. Az emberek nem érzik fontosnak a nemzeti hovatartozást. Régen ez másképp volt. A nemzeti hagyományok ápolását a Bánk bán bemutatásával szolgálhatjuk.

– Én örülnék annak is, ha a János vitézt vagy a Háry Jánost is többször bemutatnák a magyar színházak, mert ezek szépek, a magyar virtusról, a történelmünkről, az emberi kiállásról és igazságról is szólnak. Példaképeket, mintákat adhatnak a fiataloknak a magyar operák és zenés művek. Azonban úgy érzem, mostanában erről nem divat beszélni. Néha megmosolyognak ezért, és azt mondják, hogy már megint „magyarkodok" és felteszik a kérdést: nem elég, hogy magyarok vagyunk? Nem mindig elég. Ezt is erősíteni kell, ahogy egy jó házasságot is egy-egy kedves szóval vagy egy csokor virággal. Jelezni kell, hogy megvan még a szeretet, az összetartozás érzése, és a házasságnak van létjogosultsága. Így vagyok én a nemzeti érzéssel is, bármennyire is furcsa ez manapság. Az én számomra fontos, én már így fogok meghalni. Ezt szeretném Tiborcként a darabból is a nézőknek közvetíteni.

Pozsgai János

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüret előtti teendők a pincében

A megváltozott időjárás miatt idén hamarabb lesz a szüret és ezért az azt megelőző munkákkal is… Tovább olvasom