Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A német ideális, az angol iszik, a francia elégedett

Az angolok részegen rongálnak, a németek hangosak, elégedetlenkednek – néhány előítélet a hozzánk érkező turistákról a turizmus világnapja alkalmából.

Nem mindegyik igaz, tudtuk meg egy idegenvezetőtől. Mi, magyarok is megérjük a pénzünket külhonban, az üzleti világban viszont nem sokban különböznek a nemzetek.

˝Ha turistaszezon van, miért nem lőhetünk rájuk?˝ – kérdi az ismert falfirka. Bár minden ország igyekszik magához csábítani a turistákat, nem mindig vagyunk kibékülve a hozzánk látogatók viselkedésével. A németek hangosak és mindent lefitymálnak, az angolok berúgva törnek-zúznak, a franciák nem fürdenek és fogalmuk sincsen az országról, ahová ellátogatnak. A japánok folyton kattintgatnak – néhány a különböző nemzeteket övező előítéletek közül.


A német turista fogékony és érdeklődő

Mihály Illés, a szegedi Tourinform-iroda vezetője több mint harminc éve dolgozik idegenvezetőként kül- és belföldön egyaránt. Az idegenforgalom és a turizmus vasárnapi világnapja alkalmából megkértük: mondjon véleményt más nemzetek turistáiról, és ne hagyjon ki minket, magyarokat sem.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

– Egy külföldi turista úgy viselkedik Magyarországon, amilyen a nemzete attitűdje. A német az egyik legideálisabb: precíz, fogékony és érdeklődő, nem öntelt, nem érezteti a fensőbbségét. Az osztrákok rátartibbak, mindent kritikus szemmel néznek. A franciák többnyire semmit sem tudnak az országról, de mindig nagyon elégedetten térnek haza – mesélte a szakember, aki rengeteg magyar csoportot is kalauzolt Európa különböző vidékein. A magyarokat vendégszerető, barátságos népként tartják számon a hozzánk látogatók a néhány fővárosi eset ellenére, amikor milliós számlát fizettettek ki bárokban külföldiekkel. Szeretik a konyhánkat – ám turistaként mi is megérjük a pénzünket. Előszeretettel viszünk haza például különböző ˝szuveníreket˝.


240 söröskorsó tűnt el

– Egy alkalommal Prágába vittem csoportot, a Svejk kocsmája melletti étteremben ebédeltünk. Már rég a hotelben voltunk, amikor utánunk telefonáltak: hiányzik 240 darab söröskorsó. 40 fős volt a csoport, hatdarabos egy készlet, nem volt nehéz kikövetkeztetni, mi történt. Ám a csoport tagjai ahelyett, hogy szégyenkezve visszaadták volna a korsókat, arra hivatkoztak: biztosan nem leltároztak tíz éve és rajtuk akarják ˝leverni˝ – említett egy történetet a sok közül. Nemegyszer előfordult, hogy az anyukák becsomagoltak a családnak a svédasztalról, így aki később jött le reggelizni, annak már nem maradt kenyér.

Pozitívum viszont, hogy más népek épített, gasztronómiai kultúrájára, hagyományaira fogékonyak vagyunk, még az egykori isztambuli bevásárlókörutakra is be lehetett csempészni némi kultúrát a bunda- és farmervásárlás közé. Nem randalírozunk – nem úgy, mint például az oroszok. Az idegenvezető Törökországban látta szállodában a feliratot: ˝oroszmentes övezet˝. E nép fiai-lányai állítólag mindent lelaknak.


Az üzletemberek tudják, hogyan kell viselkedni

Az üzleti világra bátran mondhatjuk, hogy globalizálódott. Szabó Mihály, a szegedi Novotel Hotel vezetője elmondta: vendégeik nagy része üzleti körökből érkezik, és itt nincs nagy különbség a nemzetek között – különösen, ha európaiakról van szó. – Az üzletemberek tudják, hogyan kell viselkedni egy szállodában. Nem olyanok, mint a Balatonon nyaraló német, angol tinédzserek, akik bulizni vágynak, szétszedik a ˝zimmer ferik˝ falát – tisztelet a kivételnek. Életkortól, foglalkozástól is függ, milyen viselkedési kultúrát várhatunk egy turistától – magyarázta a négycsillagos hotel igazgatója.

Az olaszok hangosabbak, szeretnek sokáig iszogatni a bárban, de a vendégkör összetételéből adódóan igazi hangoskodás ritkán fordul elő. Legutóbb meg nem nevezett nemzet színészei alakították az erkélyt társalgóvá, akik minden országban bohémabban élnek az átlagnál. Kicipelték az asztalt, az ülőalkalmatosságokat és még reggel hatkor is két üveg vodkát rendeltek. A szomszédban lakó lengyel vendég – bár náluk nemzeti ital a vodka – ezt nem vette jó néven. Egyedül az ázsiaiak néhány szokása tűnik különösnek. A házaspárok külön ágyban alszanak, és mielőtt beülnek a fürdőkádba, lezuhanyoznak. Ezt előszeretettel teszik a kádon kívül, a takarítónők és az alsó szomszédok ˝nagy örömére˝. ˝


Veszekedő útitársak

A franciák 84  százaléka összevész útitársával a nyaralás alatt, legyen szó  házaspárról, családról vagy baráti társaságról.

Tény, hogy a veszekedések fele általában jól végződik, de a felmérés szerint 54 százalékuk már az utazás előtt kitör, 19  százalékuk pedig az utazás alatt érlelődik: a franciák leggyakrabban  a kocsiban vesznek össze, azt követően a buszos körút okoz leginkább  stresszt, a repülőutat és a legnyugodtabb vonatozást megelőzve.  


A nyaralás alatt pedig szinte bármi okot adhat a franciáknak a  veszekedésre. A párok 34 százaléka azért vész össze, mert amikor  eltévednek, egyikük nem akarja a helyiektől megkérdezni, hogy merre  kell menni, hanem ahelyett, hogy elfogadná, hogy nem tud  tájékozódni, inkább két órán át keresi a szerinte rövidebb utat.

A közvélemény-kutatás azt a közvélekedést is cáfolni látszik,  hogy egy közös utazás békét teremthet a civakodó párok kapcsolatában,  ugyanis a megkérdezettek fele azt mondta: a legnagyobb veszekedések  a nyaralásról való hazatérést követően robbannak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségkirálynők és hírességek

A szépségkirálynő koronájával a legtöbb országban együtt jár a karrier, a hírnév. Tovább olvasom